دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

پایگاه داده های پیشرفته


پایگاه داده های پیشرفته

تعریف علمی و تئوریكی كه از پایگاه داد ها در دنیای نرم افزار ارائه گردیده است عبارت است از مجموعه ای از داده های بهم مرتبط كه طبق یك ساختار مشترك , تحت كنترل متمركز و با حداقل افزونگی به صورت اشتراكی و همزمان قابل استفاده باشند

تعریف علمی و تئوریكی كه از پایگاه داد ها در دنیای نرم افزار ارائه گردیده است عبارت است از : مجموعه ای از داده های بهم مرتبط كه طبق یك ساختار مشترك ، تحت كنترل متمركز و با حداقل افزونگی به صورت اشتراكی و همزمان قابل استفاده باشند . اما امروز وقتی صحبت از فناوری های نوین در عرصه پایگاه داده ها و نرم افزار های مرتبط با آن به میان می آید، محیطی به مراتب قدرتمند تر و انعطاف پذیر تر از تعریف فوق به ذهن می آید كه برای مدیران ، طراحان و برنامه نویسان پایگاه داده ها نوید لذت بخش توسعه و تولید سریع(RAD) محیطهای مبتنی بر بانك های اطلاعاتی را بهمراه دارد . در سالهای اخیر متولیان و تصمیم گیران بسته های بانك های اطلاعاتی با توجه به شرایط حاكم بر دنیای امروز از قبیل رشد روز افزون داده ها و اطلاعات ، وسعت ، گستردگی حیطه كاربری و ..... استانداردهای متنوع دیگری را برای اینگونه محصولات تدوین نموده اند كه در ذیل به برخی از آنها اشاره می گردد .

● Platform Independency:

این مقوله مربوط به مفهوم قابلیت نصب و راه اندازی بسته بانك اطلاعاتی بر روی سیستم عامل های مختلف (انعاف پذیری در نصب) است . یك پایگاه داده پیشرفته لزوما وابسته به سیستم عامل خاص و یا احتمالا بستر سخت افزاری ویژه ای نیست و از این طریق قابلیت انعطاف پذیری و اطمینان بالایی را برای كاربران خود فراهم می آورد .

● Locking & Concurrency:

برای اطمینان از صحت داده ها و جلوگیری از تاخیرها و انتظارات طولانی در محیط های پر كار پایگاه داده ها ، از این تكنولوژی جهت مدیریت بهینه فرآیندها و داده های بانك اطلاعاتی استفاده می شود .

● Long Term Transaction Handling:

در یك محیط پایگاه داده بعضا تراكنش (Transaction) یا تراكنش هایی در سیستم به صورت معلق (Suspend) بوجود می آیند ( بدین معنی كه پس از ارسال آنها دستور همانند دستور Commit مبنی بر تائید آنها صادر نمی گردد ) كه این امر باعث بروز ترافیك در صف مربوط به تراكنش ها و توقف نسبی آنها می شود. یك پایگاه داده مناسب باید بتواند این امر را بخوبی كنترل و مدیریت نماید .

● Memory Utilization Support:

كنترل در نحوه تخصیص و واكشی حافظه ، تنظیم و به طور كلی مدیریت حافظه دیگر امتیازی است كه در یك پایگاه داده پیشرفته وجود دارد .

● Encoding & Decoding Data:

یك پایگاه داده پیشرفته امنیت بالایی برای داده ها و كاربران خود فراهم می آورد . از جمله این موارد می توان به توانایی به رمز در آوردن داده های ذخیره شده در بانك اطلاعاتی اشاره نمود .

● Block Level Recovery :

در یك بانك اطلاعاتی پیرشفته ، در صورت بروز خرابی در بانك ، شما مجبور به بازیابی تمام فایل ها (Full Recovery) نیستید . یعنی می توان فقط بلاك های معیوب را بازیابی نمود و فرآیندی را بر روی سایر داده ها انجام نداد .

● ۶۴ Bit Proccessing:

این واژه به مفهوم پردازش در مدل ۶۴ بیتی است كه سرعت و كارآیی بالتری را نسبت به سایر مدل ها بهمراه دارد .

● Multimedia & Large Object Support:

مدیریت و كنترل در نحوه خیره و بازیابی داده های بزرگ كاراكتری ، باینری ، صوتی و تصویری در تمامی پایگاه داده های پیشرفته وجود دارد .

● Standby Database:

Satandby یك پشتیبان از پایگاه داده اولیه است كه بر روی یك سرور ثانویه قرار می گیرد و تمام تغییرات پایگاه داده با یك تكنولوژی خاص بر روی آن درج می گردد و به صورت Standby در موارد بروز خطا و نارسایی در بانك ، فعال گردیده و مورد استفاده كاربران قرار می گیرد .

Cluster Support:در یك پایگاه داده توزیع یافته (Distributed Database) در صورت سنگین شدن پردازشهای یك سرور و یا ازدیاد تراكنش در طرف یك یا چند سرور خاص ، باید امكان انتقال فرآیندها به سوی سرورهای دیگر وجود داشته باشد . این مهم در پایگاه داده های مدرن امروزی همچون Oracle وجود دارد .

● ANSI/SQL ۹۲ Standard Compatible:

رعایت موارد مندرج در استانداردANSI / SQL ۹۲ از ملزومات و پیش نیازهای یك پایگاه داده پیشرفته است كه در آن تمامی موارد مورد لزوم برای بانك های اطلاعاتی امروزی لحاظ گردیده است .

نویسنده: احمد پهلوان تفتی