یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
ارسباران نگین طبیعت آذربایجان عکس
کمتر طبیعت گرد و گردشگر ایرانی را می توان یافت که دوستدار جلوه های بدیع و بکر طبیعی و تاریخی باشد و «ارسباران» را نشناسد، نگین طبیعت آذربایجان و زیست کره و فسیل زنده جهانی که در ایام تعطیل چون نوروز مقصد بسیاری از مسافران و گردشگران داخلی و خارجی است.
تلاقی رشته کوه های البرز و زاگرس و قرار گرفتن مبدأ آغاز رشته کوه های مرکزی ایران در منطقه آذربایجان و وجود دشتها و کوهپایه های مستعد و بهره مندی این رشته کوه ها از خصوصیات چین خوردگی آلپ ـ هیمالیا به همراه برخورداری منطقه از چهار نوع اقلیم موجب تنوع و غنای زیادی در ساختار گیاهی و جانوری منطقه شده است.
توده های کوهستانی آرارات در مناطقی از شمال آذربایجان شرقی به فلات مرکزی ایران می پیوندد که آهو و میش مرغ از گونه های خاص این تیپ به شمار می رود و علاوه بر آن زیستگاه های آبی مهم و با ارزشی در این استان وجود دارد و نقاطی مانند قوریگل و تالاب های حاشیه دریاچه ارومیه و دریاچه های پشت سدها مأمن پرندگان متنوع و حمایت شده، درحال انقراض و آسیب پذیر هستند.
در این میان ارسباران علاوه بر تنوع عظیم گیاهی، عمده ترین گونه های پستانداران و پرندگان حمایت شده یا کمیاب چون مارال، شوکا، پلنگ، خرس قهوه ای، کل و بز گربه وحشی و پرندگان حمایت شده ای همچون سیاه خروس، قرقاول، دراج، طرلان و سایر پرندگان شکاری و سایر طیف وسیعی از پرندگان کوچک (پاسری فرمها) را نیز در چتر حمایت خود دارد.
ارسباران که در گذشته ای نه چندان دور به محدوده وسیعی از کناره رود ارس حد فاصل جلفا تا مغان و بلندی های سبلان، بزقوش و سهند اطلاق می شد، اکنون به دلایل متعددی از قبیل تخریب عرصه های منحصر به فرد جنگلی به مرزهای شهرستان های کلیبر، ورزقان و اهر محدود می شود.
منطقه حفاظت شده ارسباران
منطقه حفاظت شده ارسباران با وسعت ۸۰ هزار و ۴۲۷ هکتار در کناره های جنوبی رود ارس در حوزه شهرستانهای کلیبر و ورزقان واقع شده و به عنوان ذخیره گاه بیوسفر به ثبت رسیده که از ارزش های خاص گیاهی و جانوری برخوردار است.
این منطقه در شمال غربی آذربایجان شرقی میان سه رودخانه مهم «ارس» در شمال، «ایلگنه چای» در غرب و «کلیبرچای» در شرق واقع شده و از جنوب به ارتفاعات «سایگرام» متصل است.
ارسباران را می توان از نظر تنوع گونه های درختی و درختچه ای و علفی و خشبی و همچنین از نظر تنوع جانوری به عنوان یک ذخیره گاه بی نظیر شناخت که بر همین اساس و به دلیل وجود گونه های گیاهی و جانوری کمیاب، چشم اندازهای بکر و وسیع و شکنندگی و آسیب پذیری بالا، در سال های ۵۰ و ۵۲ شمسی ابتدا به عنوان منطقه ممنوعه و سپس منطقه حفاظت شده معرفی و تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته است.
این منطقه به لحاظ ویژگی های منحصر به فرد طبیعی در سال ۱۳۵۴ از طرف یونسکو عنوان ذخیره گاه زیست کره را نیز دریافت نموده و از شهرت جهانی برخوردار و به عنوان فسیل زنده نیز معروف است.
مه بارش دلیل اصلی تنوع گیاهی و زیستی جنگل های ارسباران
میانگین بارندگی در جنگل های ارسباران حدود ۴۵۰ تا ۶۰۰ میلی متر گزارش شده که دلیل آن باران های مخفی یا همان «مه بارش» است که روی میزان بارندگی جنگل های ارسباران تاثیر دارد و میزان بارندگی در ارسباران را تا ۷۵۰ میلی متر افزایش می دهد که بدون شک دلیل اصلی تنوع و گستردگی گونه های ارسباران نیز همین موضوع می باشد.
دامنه تغییرات ارتفاع ارسباران از ۲۵۰ متر در حاشیه رودخانه ارس تا ۲۸۹۰ متر در ارتفاعات سایگرام داغ و بارندگی در منطقه از ۲۵۰ تا ۶۳۰ میلیمتر متغیر می باشد.
دامنه تغییرات ارتفاع در فاصله اندک و موقعیت جغرافیایی و شرایط توپوگرافی ویژه منطقه سبب ایجاد تنوع کم نظیر گیاهی و جانوری شده است.
در این منطقه بیش از هزار گونه گیاهی معادل ۱۵ درصد گونه های گیاهی کشور و با ۴۶ درصد کاربرد دارویی و ۲۰ درصد زینتی و ۱۷ درصد تغذیه ای ۲۸ درصد علوفه ای و۱۰ درصد حفاظتی و پنج درصد صنعتی وجود دارد که بلوط ، ارس، ممرز، افرا، گیلاس وحشی، سرخدار،گردو، گلابی، انار، زغال اخته، زرشک و سماقاز آن جمله هستند.
تنوع گونه های جانوری ارسباران نیز حدود ۳۲۰ گونه است که ۳۹ گونه پستاندار، ۲۲۰ گونه پرنده، ۳۸ گونه خزنده و دوزیست و ۲۲ گونه ماهی را شامل می شود که سیاه خروس گونه منحصر به فرد منطقه در کشور است و از سایر گونه های مهم می توان به قرقاول ارسبارانی، پلنگ، شوکا، کل و بز وحشی، گربه وحشی و گربه جنگلی و انواع پرندگان شکاری و مهاجر آبزی و کنار آبزی اشاره کرد.
جنگل های ارسباران با برخورداری از جلوه های طبیعی متنوعی از صخره ها، جنگل ها، مراتع، رودخانه ها و کشتزارها، انواع زیستگاه های منحصر به فردی چون آنزا، کلن، پیر دره سی، قارونلار، قلعه دره سی وینق، شاه اتران و وایقان را در خود جای داده است.
احیای نسل مارال های منقرض شده در آینالوی ارسباران
از برنامه های مهم زیست محیطی و جالب توجه در گونه های جانوری منطقه ارسباران، احیای نسل «مارال»، گوزن منقرض شده این منطقه از ایران است که بر اساس آن اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی در فضایی به وسعت ۱۸۰ هکتار از اراضی مرکز تحقیقاتی «آینالو و عباس آباد» اقدام به احیای نسل این گونه منقرض شده نموده که نتایج مثبتی به همراه داشته است.
انواع گونه های پوشش گیاهی منطقه حفاظت شده ارسباران
تابه حال حدود هزار و ۸۰ گونه گیاهی مختلف در منطقه شناسایی شده که بلوط، سرخدار، ارس، پیرو، زغال اخته، افرا، گردو و ممرز از درختان و درختچه های مهم منطقه بوده و گیاهان مرتعی منطقه شامل گونه های متنوع گراس و نباتات علوفه ای مناطق نیمه خشک استپی است.
حدود ۳۲۰ گونه جانوری در منطقه حفاظت شده ارسباران وجو.د دارد که از پستانداران شاخص آن می توان به کل و بز، پلنگ، سیاه گوش، خرس قهوه ای و گربه وحشی اشاره کرد که در کنار این پستانداران بیش از ۲۲۰ گونه پرنده چون کبک دری، قرقاول، دراج، سیاه خروس و انواع پرندگان شکاری مانند عقاب طلایی، عقاب شاهی، سارگپه جنگلی، طرلان، بحری، بالابان به همراه ۳۸ گونه خزنده و دوزیست و ۲۲ گونه ماهی در منطقه ارسباران شناسائی شده است.
آثار تاریخی و فرهنگی منطقه ارسباران
کلیساهای منطقه ارسباران عموماً نزدیک به یکصد سال قدمت دارند که جزو جاذبه های تاریخی منطقه محسوب می شوند و از مهمترین آنها می توان به کلیسای آینالو، کلیسای وینق و کلیسای ناپشته اشاره کرد.
گورستان های تاریخی متعددی نیز در منطقه وجود دارد که برخی از آنها دارای شواهدی مربوط به سده های پیش از میلاد هستند که گورستان وینق، گورستان داش باشی، گورستان تازه کند و گورستان آینالو از مهمترین این گورستان های تاریخی بشمار می روند.
قلعه های منطقه ارسباران از مصالح بوم آور ساخته شده که به نوعی بر جاذبه های منطقه ارسباران افزوده است.
قلعه آغی، قلعه تاتار، قلعه تومانیانس آینالو، قلعه تومانیانس وینق، قلعه قره قوچ، قلعه قله دره سی وینق، قلعه ابریق و قلعه مکیدی از مهمترین قلعه های منطقه حفاظت شده ارسباران هستند.
از دیگر جاذبه های مهم منطقه می توان به غار وایقان اشاره کرد که هم از لحاظ کاوش های باستان شناسی و هم از لحاظ طبیعی و غارشناسی دارای اهمیت ویژه ای است.
یخچال طبیعی ما بین روستاهای گندم نان و شیخ حسینلو، درخت کهنسال بلوط در روستای چریق و درختان چنار کهنسال در روستاهای شاه حیدر، مکیدی و طوعلی سفلی از دیگر جاذبه های بیشمار منطقه حفاظت شده ارسباران محسوب می شوند که هر یک نه تنها در ایام نوروز، بلکه در تمام طول سال می توانند مقصدی مناسب برای گردشگران، سیاحان و دوستداران طبیعت و تاریخ باشند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست