پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
تضمین سلامت جسم و روان کودک با شیر مادر
![تضمین سلامت جسم و روان کودک با شیر مادر](/web/imgs/16/161/i78301.jpeg)
۱) از نامگذاری هفته اول ماه آگوست (۱۰ الی ۱۷مرداد) تحت عنوان «هفته تغذیه با شیر مادر» توسط سازمان جهانی بهداشت و یونیسف تنها دو دهه میگذرد. اما این امر به خوبی گویای درک روزافزون اهمیت تغذیه نوزاد با شیر مادر و ضرورت آگاهیرسانی بیشتر کارشناسان این مراکز معتبر به مادران گرامی در سالهای اخیر است.
این تصمیم با توجه به تحقیقات گسترده و شناسایی هرچه بیشتر ترکیبات گوناگون موجود در شیر مادر و کشف سازگاری بیرقیب آن در مقایسه با سایر روشهای تغذیه نوزاد به خصوص در ماههای اول زندگی، برای برآورده کردن کامل نیازهای طفل در حال رشد است و با وجود پیشرفت تکنولوژی، هنوز هیچ روشی برای تغذیه کامل نوزاد به جای شیر مادر به دست نیامده است. دلیل اختصاص مطالب این ستون به موضوع فوق در چند هفته اخیر هم با توجه به اهمیت بینظیر این موضوع در تضمین سلامت جسمی و روانی کودک و کاهش هزینههای درمانی مرتبط است.
با توجه به مسلمان بودن اکثریت مردم کشور عزیزمان ایران، بد نیست این نکته را هم یادآوری کنیم که توصیه موکد به استفاده از شیر مادر در آیات و روایات متعدد اسلامی از ۱۴قرن پیش (و نه از ۱۰ یا ۲۰سال قبل) وجود داشته است (از جمله آیه ۲۳۳ سوره بقره، آیه ۱۵ سوره احقاف و آیه ۱۴ سوره لقمان) که با مراجعه به این آیات به خوبی درمییابیم که به صراحت و به وضوح، استفاده از شیر مادر تا دوسالگی توصیه شده است.
تا جایی که اطلاع دارم در دیگر کتابهای الهی نیز اشارههایی به این موضوع حیاتی وجود دارد (مثلا در سفر پیدایش تورات یا همان عهد قدیم در ماجرای شیردهی سارا به اسحاق و... ). جالب است بدانید که در گرایشهای مذهبی ریشهدارتر و رادیکالتر، توجه به این مساله بیشتر است. مثلا در بین کاتولیکها دو سال شیردهی به نوزاد مرسومتر از پروتستانها یا ارتدوکسها است. به هر روی، این هفته را هم در ادامه بحث هفته گذشته اختصاص میدهیم به ذکر چند نکته دیگر درباره برتری ترکیبات موجود در شیر انسان نسبت به شیر گاو و از هفته آینده به چگونگی شروع غذاهای کمکی و مکمل از ششماهگی خواهیم پرداخت.
۲) یکی از اساسیترین تفاوتهای ترکیبی شیر انسان با شیر گاو در میزان و نوع چربیهای موجود در آنهاست. از آنجا که مهمترین منبع تامین انرژی لازم برای سوختوساز و رشد نوزاد در سالهای اول زندگی چربیها هستند، توجه به میزان و نوع آنها در غذای دریافتیشان بسیار مهم است. هیچ فکر کردهاید چرا میزان ابتلا به دیابت و مشکلات قلب و عروق در افرادی که در دوران شیرخوارگی خود از شیر مادر بهرهمند بودهاند، کمتر است؟ شیر انسان در قیاس با شیر گاو از اسیدهای چرب غیراشباع و ضروری بسیار بیشتری برخوردار است (از جمله اسید لینولئیک و مشتقات آنکه در تشکیل سیستم عصبی و مغز نقش اساسی دارند) در صورتیکه شیر گاو آکنده از چربیهای غیراشباعی است که علاوه بر هضم و جذب سخت، اثرات نهچندان مطلوب آنها کاملا شناخته شده است.
آیا گمان میکنید چربیهای اشباعشده فقط در سنین بالا در رگها رسوب میکنند؟ با این توضیحات، باید توجه داشت استفاده از شیر کمچرب گاو نیز جایگزین مناسبی برای شیر مادر نخواهد بود. نکته دیگری که بسیار شگفتانگیز است، تغییر ترکیب شیر مادر در حین تغذیه نوزاد است. در ابتدای هر وعده شیردهی، شیر مکیدهشده، چربی کمتری دارد و درعوض، مقدار آب و ویتامینهای محلول در آن بیشتر است.
این موضوع باعث میشود آب کافی همراه با ویتامینهای مورد نیاز، قبل از سیر شدن وارد دستگاه گوارش طفل شود. در ادامه و به مرور، شیر دریافتی غلیظتر شده و میزان چربی آن بیشتر میشود و تا زمان سیر شدن ادامه خواهد داشت. کاملا روشن است که رعایت این مساله به ظاهر ساده ولی خیلی مهم، در تغذیه نوزاد با شیر گاو یا شیر خشک قابل اجرا نیست. از سوی دیگر وجود آنزیم لیپاز در شیر مادر به هضم و جذب چربی موجود در آن کمک موثری میکند.
۳) در مورد املاح موجود در شیر مادر از دیدگاه مقایسهای نیز باید به اختصار بگوییم که علاوه بر مقدار، درصد آنها نسبت به یکدیگر هم به گونهای است که بهترین حالت ممکن را از نظر میزان جذب به وجود آوردهاند. مثلا نسبت کلسیم به فسفر در شیر مادر ۵/۱ است که ایدهآلترین نسبت است. این موضوع در کنار سایر عوامل همچون اسیدی بودن دستگاه گوارش نوزادی که با شیر مادر تغذیه میشود (که هفته گذشته به آن اشاره کردیم)، باعث شده جذب کلسیم موجود در شیر مادر بهرغم وجود کلسیم بیشتر در شیر گاو، بسیار راحتتر و بالاتر باشد.
این مهم وقتی نمود پیدا میکند که بدانیم املاحی همچون کلسیم و فسفر از جمله نیازهای بسیار حیاتی این دوران هستند و هر میلیگرم آنها میتواند در روند رشد و تکامل کودک تاثیرگذار باشد. هرچند آهن شیر مادر کم است، اما با توجه به ارزش بیولوژیکی بالایی که دارد، نسبت به آهن موجود در شیر گاو یا شیر خشک جذب بسیار بیشتری دارد.
حمید خواجهپور
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست