چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
ده نکته در رابطه با XSL
تکنولوژی XSL ، از CSS)Cascading Style Sheets) اقتباس شده است . CSS از یک Stylesheet بمنظور فرمت یک فایل HTML استفاده می نماید .XSL و CSS در موارد متعددی با یکدیگر تفاوت دارند. CSS ، امکان تعریف رنگ ها ، مشخص نمودن زمینه ها ، نوع فونت ها و ... را برای فایل های مبتنی بر Html فراهم می نماید. XSL امکان تبدیل یک فایل XML را به یک فایل Html ( و یا سایر فرمت های دلخواه نظیر متن ) فراهم می نماید. در این مقاله ده نکته مهم در رابطه با تکنولوژی XSL بیان می گردد .
●نکته اول همزمان با ارائه تکنولوژی XML توسط کنسرسیوم وب ، تکنولوژی XSLT)Extensible StyleSheet Language for Transformation )، برای تبدیل یک سند به نوع دیگر ، مطرح گردید. در زمان پیاده سازی XSLT ، تکنولوژی دیگر و مرتبط با XML با نام XPointer نیز ارائه گردید. XPointer ، مکانیزمی برای اشاره به بخش های متفاوت یک سند XML است . یکی دیگر از تکنولوژی های مرتبط با XML ، با نام XPath مطرح و ارائه گردید. XSLT,XPointer و XPath جملگی تکنولوژی های مبتنی بر XML می باشند .
●نکته دوم
تکنولوژی XSLT ، مشابه یک زبان برنامه نویسی بوده و دارای توابع و متدهای فراوانی است که نمونه آنها را می توان در سایر زبان های برنامه نویسی مشاهده نمود. مثلا" XSLT دارای یک حلقه تکرار با نام for-each است .<XSL:for-each> .تکنولوژی فوق دارای برخی امکانات خاص دیگر است که نمونه آنها در سایر زبانهای برنامه نویسی وجود ندارد . مثلا" با استفاده از المان <XSL:script> ، می توان در هر مکان دلخواه ، اقدام به درج اسکریپت های مورد نظر نمود. برای درج محتویات یک فایل نیز می توان از المان <XSL:include> استفاده کرد . در صورتیکه XML را بمنزله داده ها در نظر بگیریم ، XSL ، زبان برنامه نویسی مناسب ، بمنظور انجام عملیات دلخواه بر روی داده ها است .
●نکته سوم
با اینکه XSLT مشابه یک زبان برنامه نویسی است ولی دارای یک تفاوت اساسی با زبانهای برنامه نویسی است . زبان XSLT مبتنی بر تمپلیت ها می باشد . با استفاده از تمپلیت ها می توان نحوه پردازش یک المان را مشخص نمود. قوانین تمپلیت می توانند با اولویت های متفاوت و بصورت دلخواه تعریف و استفاده گردند. XSLT یک زبان تعریفی است . (در صورت مواجه شدن با یک الگو ، خروجی به چه صورت تولید می گردد ) . روش برنامه نویسی در XSLT ، مشابه زبانهای VB و یا جاوا نمی باشد . زبانهای فوق بصورت "رویه ای " می باشند . ( XSLT زبانی تعریفی است )
●نکته چهارم
در تمام فایل های XSL ، می بایست XSL namespace مشخص گردد. بدین ترتیب پارسر از نوع نسخه XSLT آگاهی پیدا خواهد کرد . برای مشخص نمودن namespace ، عموما" از عبارت زیر استفاده می گردد. با معرفی namespace مربوطه ، می توان یک XSLT را بگونه ای طراحی و پیاده سازی کرد که هم با نسخه های قبلی و هم با نسخه های بعدی ، سازگار باشد .
<xsl:stylesheet xmlns:xsl="http://www.w۳.org/۱۹۹۹/XSL/Transform">
●نکته پنجم
همانگونه که اشاره گردید ، XSLT یک زبان مبتنی بر تمپلیت است . با تعریف یک تمپلیت خاص و دلخواه ، عملیات تطبیق آن با اطلاعات موجود در فایل XML انجام خواهد شد. با توجه به اینکه تکنولوژی XSLT از تمپلیت ها استفاده می نماید ، هر فایل XSL می بایست دارای حداقل یک تمپلیت تعریف شده باشد . تمپلیت تعریف شده عموما" بصورت زیر است :
< xsl:template match ="/" >
ریشه تمپلیت شامل عبارت "/" = match می باشد ( ریشه سند XML است ) . در صورتیکه المان ریشه در سند XML با نام PEOPLE باشد ، عبارت فوق بصورت " match="PEPOLE ، خواهد بود . تعداد تمپلیت های موجود در XSLT دارای محدودیت نمی باشد .
●نکته ششم
در زمان انجام عملیات در XSLT ، محدوده مورد نظر برای یک پرسو جو (query) ، گره (node ) در حال پردازش است . بنابراین در تمپلیت "/" = xsl:template match،محدوده عملیاتی ریشه سند XML است . زمانیکه با استفاده از xsl:for-each در یک حلقه تکرار مستقر می گردیم ،محدوده عملیاتی شامل هر یک از گره هائی خواهد بود که در حلقه ایجاد می گردند . " محدوه عملیاتی " (Context) ، یکی از مشخصه ها ی مهم تکنولوژی XPath است . یک برنامه XSLT بسیار مشابه برنامه ای خود بازگشتی بوده ( دارای چندین حلقه تکرار است ) و بدفعات از کدهای موجود در تمپلیت استفاده خواهد شد .
●نکته هفتم
" مکان " (Location) ، یکی از مشخصه های مهم XPath است . مثلا" / ، بمنظور انتخاب المان ریشه در سند جاری و یا گره موجود در محدوده عملیاتی است . article/ ، باعث انتخاب المان "article" که خود فرزند ریشه است ، می گردد . x/article ، باعث انتخاب تمام المان های "article" که فرزند x می باشند ، خواهد شد . آدرس PERSON/PEOPLE ، باعث انتخاب تمام المان های PEPOLE که ریشه آنان PERSON است ، می گردد .
● نکته هشتم
آدرس دهی مبتنی بر مکان ، امکان استقرار بر روی گره های مورد نظر برای پردازش را فراهم مینماید .مثلا" با معرفی آدرس PEPOLE/PERSON امکان یافتن تمام المان های PERSON در المان PEPOLE فراهم می گردد . با استفاده از مسیریابی مبتنی بر مکان ، می توان موقعیت خود را در سند XML تغییر و بسمت بالا و یا پائین حرکت کرد . برای یافتن تمام المان های PERSON با عمق دلخواه ( فاصله المان تا ریشه ) و ریشه PEOPLE از آدرسی مشابه PERSON//PEOPLE / استفاده می گردد .
●نکته نهم
تکنولوژی XPath ، الگوهای مناسب برای فیلتر نمودن داده ها را با استفاده از امکاناتی نظیر AND, + - > <=, mod ، فراهم می نماید . مثلا" [" article[author="Ali" and author="Reza، گره های article را که نام author آنان Ali و Reza است برمی گرداند . XPath دارای توابعی نظیر : Count,position,substring و sum است . مثلا" عبارت زیر ،باعث برگرداندن مقدار Total Price می گردد . در مثال فوق از تابع sum برای محاسبه مجموع قیمت های ذخیره شده توسط المان price ، استفاده شده است .. تکنولوژی XSLT و XPath عموما" در کنار یکدیگر استفاده می گردند .
<p>Total Price = <xsl:value-of select="sum(//price)"/></p>
●نکته دهم
تکنولوژی XSLT ، از معماری مبتنی برقانون که در آن تمپلیت ها دارای نقشی کلیدی هستند، استفاده می نماید . برنامه نویسی XSLT ،عموما" بصورت خود بازگشتی بوده و بدین دلیل همواره می بایست در رابطه با محدوده عملیاتی که تمپلیت اجراء خواهد شد ، دقت لازم را انجام داد . XSLT و XPath دارای پتانسیل های زیادی بوده که بمنظور پردازش سندهای XML ، می توان از آنها استفاده کرد .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست