پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
خوش خوراک باش تا خوش اخلاق شوی
یکی از رایجترین سوالهایی که همواره در ذهن مردم وجود دارد، این است که آیا مصرف مواد غذایی خاصی باعث آرامش روانی میشود؟ یا اینکه خوراکیهایی وجود دارند که مصرف آنها باعث ایجاد استرس یا بدخلق شدن بشود؟ در این مقاله سعی کردهایم به برخی از خوراکیهای آرامبخش و استرسزا که بسیاری از مردم آنها را در سفره خانوادهشان دارند، اشارهای کنیم تا شما هم بتوانید با شناختن این خوراکیها، انتخابهای بهتری در خورد و خوراکتان داشته باشید...
برای ایجاد سهولت در شناسایی نوع مواد غذایی آرامبخش و استرسزا این مقاله را از دو دیدگاه بررسی میکنیم؛ یعنی ابتدا اشارهای به خوراکیهای آرامبخش خواهیم داشت و سپس به تحلیل خوراکیهای استرسزا و عادتهای غذاییای که باعث ایجاد تنش در فرد میشوند، خواهیم پرداخت.
● خوراکیهای آرامبخش
خوراکیهایی وجود دارند که رسیدن به آرامش پس از مصرف آنها به اثبات رسیده است. ماهی، یکی از این خوراکیهای آرامبخش است. وجود اسیدهای چرب امگا۳ در این ماده غذایی باعث کاهش استرس میشود. خوردن ماهی میتواند روی اعصاب ما تاثیر مثبت بگذارد و باعث ایجاد آرامش در بدنمان شود. به همین دلیل شاید بتوان ماهی را نوعی مسکن اعصاب دانست. جو، یکی دیگر از موادی است که خاصیت آرامبخشبودن آن مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفتهاست. بتاپروپان و کربوهیدراتهای موجود در این ماده غذایی هم میتوانند به ایجاد آرامش در افراد کمک کنند. بد نیست بدانید حتی دیده شده افرادی که شبها یک پیاله سوپ جو مصرف میکنند، آرامش بیشتری هنگام خواب دارند و خواب راحتتری را هم تجربه میکنند. بستنی و شکلات هم از خوراکیهای آرامبخش محسوب میشوند.
مصرف هر دوی این خوراکیها باعث ترشح هورمون بتاآندورفین از هیپوفیز خواهد شد. ترشح و افزایش سطح این هورمون در بدن هم باعث ایجاد آرامش روانی در فرد مصرفکننده میشود. البته باید توجه داشته باشید که ایجاد خواص آرامبخشی این مواد تا زمانی امکانپذیر است که آنها را به صورت متعادل و به اندازه مصرف کنیم. چای هم حاوی ترکیبهای فنولی است و این ترکیبها روی اعصاب اثر میگذارند و در ایجاد آرامش به ما کمک میکنند. به علاوه، نوشیدن ۴ تا ۵ فنجان چای در طول روز، باعث کاهش سطح کورتیزول (هورمون استرس) خون میشود. شیر، ماست و دوغ هم جزو خوراکیهای آرامبخش، طبقهبندی میشوند. مصرف این محصولات به دو دلیل باعث ایجاد آرامش میشود؛ اول به دلیل نوع پروتئین موجود در آنها و دوم هم به دلیل اینکه پس از مصرف شیر و ماست، جذب ماده قندی موجود در آنها باعث افزایش نوعی اسیدآمینه (تریپتوفان) در خون میشود و به همین دلیل هم نوعی آرامش عصبی در فرد مصرفکننده به وجود میآید. کاهو هم به دلیل دارابودن مادهای به نام لاکتوسین، خوراکی آرامبخش است.
به همین دلیل توصیه میشود در صورت امکان در وعده شام خود، چند برگ کاهو همراه یک لیوان دوغ کمنمک هم میل کنید تا خواب آرامتری داشته باشید. جذب قندهای ساده مانند قند موجود در عسل هم باعث بالا رفتن سطح تریپتوفان موجود در مغز میشود. این ماده در مغز به سروتونین که نوعی ماده آرامبخش است، تبدیل میشود و حس آرامش را برای فرد به ارمغان میآورد. سیب، گیلاس، انگور و حتی آب هم جزو خوراکیهای آرامبخش محسوب می شود و بهتر است در فصلشان استفاده شوند.
● خوراکیهای استرسزا
حالا که به خوراکیهای آرامبخش اشاره کردیم، بد نیست اشاره مختصری هم به خوراکیهای استرسزا داشته باشیم. بهطور کلی، لیست خوراکیهای استرسزا، محدودتر از خوراکیهای آرامبخش است اما در این قسمت به مهمترین آنها اشاره میکنیم. غذاهای سرخکردنی و پرادویه در صدر فهرست خوراکیهای استرسزا قرار دارند. بهخصوص غذاهای پرادویه باعث از بین رفتن آرامش اعصاب میشوند. یعنی این خوراکیها روی اعصاب سمپاتیک که اعصاب تندکننده حرکات هستند، تاثیر میگذارند و به این ترتیب باعث سلب آرامش روانی فرد مصرفکننده و ایجاد هیجان و تهییج عواطف در او میشوند. به همین خاطر به تمام خانوادهها توصیه میشود که برای حفظ آرامش خود و اعضای خانوادهشان تا حد امکان مصرف غذاهای سرخکردنی و سرشار از انواع ادویهها را در برنامه غذاییشان محدود کنند.
این در حالی است که مصرف موادی مانند ماست، باعث تحتتاثیر قرار گرفتن اعصاب پاراسمپاتیک که کندکننده حرکات است، میشود و به همین خاطر ماست آرامبخش محسوب شده و غذاهای سرخشده و پرادویه استرسزا هستند. مواد غذایی فرآوریشده و حاوی افزودنی مانند سوسیس و کالباس هم میتوانند باعث ایجاد استرس و به هم ریختن اعصاب شوند بنابراین کسانی که عادت دارند مدام در خارج از منزل غذاهای سرخکردنی یا فستفودهای حاوی سوسیس و کالباس بخورند باید حواسشان باشد که با این کار باعث ایجاد استرس و دور شدن آرامش از خود میشوند. از طرف دیگر، خوردن غذاهای پرکالری هم میتواند منجر به ایجاد چاقی و عوارض ناشی از آن مانند استرس یا بدخلق شدن افراد شود. افزودنیهای موجود در نوشیدنیها یا مواد غذایی کنسروی هم میتوانند تا حدی باعث ایجاد استرس شوند بنابراین هنگام خرید محصولات غذایی سعی کنید انواعی از این محصولات را انتخاب کنید که مواد افزودنی نداشته باشند و تا میتوانید مصرف خوراکیهای حاوی افزودنی را در رژیم غذاییتان به حداقل برسانید.
دکتر مسعود کیمیاگر
متخصص تغذیه و رژیمدرمانی، استاد انستیتو تحقیقات تغذیه کشور و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
ایران اسرائیل غزه مجلس شورای اسلامی دولت نیکا شاکرمی روز معلم معلمان رهبر انقلاب مجلس بابک زنجانی دولت سیزدهم
هلال احمر آتش سوزی قوه قضاییه تهران پلیس اصفهان بارش باران سیل شهرداری تهران آموزش و پرورش فضای مجازی سازمان هواشناسی
قیمت دلار قیمت طلا قیمت خودرو بازار خودرو قیمت سکه خودرو دلار بانک مرکزی حقوق بازنشستگان سایپا ایران خودرو کارگران
نمایشگاه کتاب سریال شهاب حسینی عفاف و حجاب کتاب جواد عزتی مسعود اسکویی تلویزیون سینما سینمای ایران دفاع مقدس فیلم
رژیم صهیونیستی فلسطین آمریکا جنگ غزه حماس نوار غزه چین ترکیه اوکراین انگلیس یمن ایالات متحده آمریکا
استقلال پرسپولیس فوتبال علی خطیر سپاهان باشگاه استقلال لیگ برتر ایران تراکتور لیگ قهرمانان اروپا رئال مادرید لیگ برتر بایرن مونیخ
هوش مصنوعی کولر تبلیغات موبایل تلفن همراه اینستاگرام گوگل اپل ناسا عیسی زارع پور وزیر ارتباطات
کبد چرب فشار خون بیمه دیابت بیماری قلبی کاهش وزن داروخانه رابطه جنسی