سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

اسرار حضور امریکا در گرجستان


اسرار حضور امریکا در گرجستان

سلاح های میکروبی یکی از مهمترین موضوعات کنفرانس های بین المللی طی قرن گذشته بوده اند

سلاح‌های میکروبی یکی از مهمترین موضوعات کنفرانس‌های بین‌المللی طی قرن گذشته بوده‌اند. این در حالی است که مدافعان حقوق بشر، طرح نابودی کامل انواع سلاح‌های کشتار جمعی را در سخنرانی‌ها‌یشان ‌مطرح می‌کنند و در این معرکه، این صدای سیاستمداران آمریکائی است که بلندتر از دیگران در رابطه با امکان کاربرد تسلیحات میکروبی و بیماری‌زا در جنگ‌ها بگوش می‌رسد. قابل تأمل اینکه،‌ ایالات متحده آمریکا در برابر دیگان جامعه جهانی از شیوه‌های جنگی پیشرفته و جدید بطور تخصصی استفاده می‌کند. وقتی که خبر ایجاد آزمایشگاه‌های نظامی آمریکا و نه تنها آزمایشگاه‌های مطالعاتی، بلکه آزمایشگاه‌های تولید ویروس‌های قابل کاربرد در عملیات نظامی بعنوان اسلحه باکتری‌لوژی در کشورهای جهان سوم، نه در کشور‌های دیگر از جمله آمریکای لاتینِ نزدیک به خود، بلکه در همسایگی روسیه و در گرجستان افشاء شد، موجبات تعجب و بهت جامعه جهانی را فراهم ساختند!

اولین زنگ خطر چند سال پیش یعنی هنگامی‌که نمایندگان دفتر اطلاعات بیماری‌های واگیر‌دار اعلام کرد که گرجی‌ها از سال ٢۰۰٢ از ارائه گزارش سالانه آزمایشگاه‌های ویروس‌شناسی خود در مورد مطالعه ویروس‌هائی که طبق کنوانسیون بین‌المللی استفاده از آنها در سلاح‌های بیولوژیکی و مسموم‌کننده ممنوع اعلام شده، خودداری می‌کنند، به صدا در آمد. این در حالی بود که میخائیل ساکاش‌ویلی برای جلب اعتماد اربابان خود در راستای تصویب طرح ویژه همکاری مشترک با وزارت دفاع آمریکا مبنی بر گسترش فعالیت‌های تحقیقاتی در زمینه ساخت سلاح‌های بیولوژیکی کوشش بسیاری به خرج داد.

همان طور که برخی از دانشمندان گرجی تأئید کرده‌اند- آمریکا، با آگاهی از اینکه آزمایشگاه اصلی مرکز هماهنگی و اجرائی برنامه‌های منع تولید سلاح‌های بیولوژیکی در خاک گرجستان قرار دارد، سعی دارد از آن برای اهداف خود استفاده کند. بر اساس تحلیل‌های کارشناسان بین‌‌المللی، مسئله در خور تامل این است که همه کشورهای شرکت‌کننده در برنامه تحقیقات بیولوژیک، تحقیقات خود را بر اساس اطلاعات همان آزمایشگاه تنظیم می‌کنند و در نهایت آن را به آزامایشگاه بیولوژیکی نظامی آمریکا ارائه می‌دهند. دانشمندان میکروبیولوژی گرجستان که بدلایل خاصی نمی‌خواهند نام خود را فاش کنند، در این رابطه اظهار داشتند که آنها از سال ٢۰۰٣ دوره‌های آموزش سالانه تکمیلی خود را در مراکز نظامی آمریکا گذرانده‌اند.

بیولوگ‌های گرجستان در سال گذشته هنگامی که در جریان درگیری‌ روسیه و گرجستان در ماه اوت خطر دست‌یابی روس‌ها به این مراکزِ سری آمریکائی- گرجی را احساس کردند، جنجال به پا کرده و سپس، برای جلوگیری از تکرار چنین حوادثی، خود به افشاگری پرداختند و به قول معروف کارت‌ها را رو کردند. آنها اسرار را به این گونه افشا کردند که امریکا در سال ٢۰۰٦ انواعی از ویروس‌ها و دستورالعمل کاربرد آن را که آنها پیش از این و در دورة اتحاد شوروی هیچگاه ندیده بودند، را در اختیار واحدهای ویژه وزارت کشور گرجستان قرار داد‌ه‌اند. این حقیقت که واکسن‌های تولیده شده قبلی در برابر نمونه این ویروس‌ها‌ی جدید کار‌ساز نیستند، اسباب نگرانی دانشمندان جهان را باعث شده است. لازم به ذکر است که در جریان پژوهش‌های مشترک آمریکا- گرجستان مرکزی با نام بانک محرک بیماری‌های واگیر‌دار و خطرناک که تا این زمان در گرجستان وجود نداشته، ایجاد خواهد شد. به عقیده کارشناسان، در جریان تاسیس این بانک، بیماری‌هائی که در مرزهای مناطق جدایی‌طلب از جمله آبخازیا منتشر شده بود، بیشتر از هر موضوعی توجه آمریکای‌ها را بخود جلب کرد.

در این میان، نکته بحث‌انگیز، مقاله‌ای بود که با امضای گوچی توپوریا، لودویک بولا و یئنس بورتکو در اینترنت منتشر شد. در این مقاله نویسندگان در مورد خطر اپیدمی‌لوژیک که از تفلیس ناشی می‌شود، به جهانیان هشدار جدی دادند. نویسندگان مقاله هشدار دادند که عملکرد غیر‌قابل پیش‌بینی ساکاش‌ویلی، رئیس جمهور گرجستان و رؤسای آمریکائی‌اش می‌تواند از فاجعه اپیدمی‌لوژیکی به فجایع بسیار جدی‌تر منجر شود که در نهایت منجر به ایجاد وحشت و ترس جهانیان خواهد شد.

نویسندگان مقاله معتقدند که گرجستان با دستور و کمک آمریکائی‌ها در مورد تولید سلاح‌های اپیدمی‌لوژیک به صورت مخفیانه در حال تحقیق است. در این میان امریکا از طریق متخصصان خود لوازم مورد نیاز آزمایشگاه‌های گرجستان را تامین کرده و در تحقیقات از ویروس‌هائی که استفاده از آنها در سلاحهای بیولوژیک و مسموم‌کننده طبق کنوانسیون بین المللی ممنوع اعلام شده، استفاده می‌کند. این پروژه زیر نظارت موسسة تحقیقات و توسعه ایالات متحده و با اخذ مجوز کار از دولت آمریکا انجام می‌گیرد.

با توجه به اوضاع آشفته و بی‌ثبات گرجستان، سیاست‌های غیر متعارف میخائیل ساکاش‌ویلی و احتمال رخداد درگیری و جنگ دوباره با روسیه، به نظر می‌رسد که گرجستان سعی کرده آمریکائی‌ها را برای متوقف ساختن آزمایش‌های دو منظوره خود در منطقه متقاعد کند. اما بر اساس گزارش‌های مختلف کار در مراکز مشابه، نه تنها متوقف نشده، بلکه حتی از کمک‌های مالی بیشتری نیز برخوردار شده است. بر اساس اطلاعات موجود، آمریکائی‌ها زیر عنوان برنامه‌های گوناگون سعی دارند از تمام امکانات مالی و سیاسی خود برای جلب نظر متخصصان و دانشمندان موسسات مبارزه با مراکز مطالعاتی میکروبی گرجستان، ارمنستان، قزاقستان و اکراین در راستای اهداف خود در عرصة بین‌المللی استفاده کنند. در این جا این سؤال پیش می‌آید که این عملیات با چه هدفی انجام می شود؟ مگر چه تار‌های ارتباطی ظریفی تفلیس و واشینگتن را به هم پیوند می‌دهد که ایالات متحده بخاطر اتحاد با ساکاش‌ویلی حاضر است چنین برنامه باکتریولوژیکی پر‌مخاطره را در منطقه پر‌جمعیت قفقاز به اجرا در‌آورد؟

طی هفته‌های اخیر در میان محافل رسانه‌ای موضوعی مورد بحث قرار گرفت که به سختی می‌توان آن را انکار کرد و آن این که گرجستان این روز‌ها در عمل به سکوی پرتاب ساده برای ماجراجوئی‌های بین‌المللی بعدی آمریکا تبدیل شده است. اگر به تاریخ رخداد‌های اخیر که امریکا در آن نقش داشته، توجه کنیم، تحلیل این جریان آسانتر می‌شود. برای نمونه، بهانه اصلی آمریکا برای حمله نظامی به عراق وجود انبار‌های سلاح شیمیایی در زمان صدام حسین بود. در نتیجه امریکا به این بهانه دروغ، عراق را اشغال کرد و صدام را به دار آویخت و نفت عراق را به کنترل درآورد. مسئله فراموش شده در این میان این بود که دلیل اولیه حمله امریکا به عراق فراموش شد و آن سلاح‌های شیمیائی بود که هرگز یافت نشد.!!!

نگاه به نقشه جهان گویای این حقیقت است که ایران، نزدیکترین کشور مخالف نظامی و سیاسی آمریکا به گرجستان است و از نظر فنی منتشر کردن باکتری‌های بیماری‌زا در این کشور و سپس متهم ساختن جمهوری اسلامی به استفاده از سلاح‌های بیولوژیکی و تخلف از کنوانسیون بین‌المللی، چندان سخت نیست. آیا احتمال رخ داد این سناریو وجود ندارد؟ آیا امریکا این سناریو را در عراق به اجرا در نیاورد؟ چرا در ایران این کار را نکنند؟

به هر حال، چشم انداز چنین جریان و حوادث، میان دو همسایه نزدیک یعنی ایران و گرجستان بیش از حد به واقعیت نزدیک است.

در این میان، این موضوع مقامات آذربایجان را بیش از هر کشور دیگر منطقه نگران ساخته است. ایلقار ولی زاده، کارشناس سیاسی این کشور در این زمینه تأکید دارد که نزدیکی ارضی گرجستان و ایران امکان استفاده از ویروس‌های تولیدی آزمایشگاه‌های تحقیقاتی آمریکائی - گرجی را علیه ایران ممکن می‌سازد و در رابطه با سازمان‌های جاسوسی و تروریستی فعال در منطقه و خصوصاً در قفقاز شمالی، هیچ کس نمی تواند تضمین کند که بخشی از نتایج این تحقیقات، بدست گروه‌های تروریستی نخواهد افتاد. به عقیده ولی زاده، بروز هر اتفاق غیر‌منتظره در شرایط آشفته و بحرانی و بخاطر اوضاع سیاسی داخلی وجود دارد و به همین لحاظ وجود چنین آزمایشگاهایی در کشور گرجستان، یک ریسک غیر‌قابل پیش بینی است.

اکتای صادق‌زاده نیز در این خصوص بر این باور است که آذربایجان باید در مورد وجود پروژه‌های در دست اجرای مشترک آمریکا و گرجستان مبنی بر ساخت تسلیحات اپیدمی‌لوژیک به کنگره آمریکا مراجعه نموده و جواب دقیق از آنها بخواهد. صادق‌زاده معتقد است که اگر چنین پروژه‌ای واقعاً وجود داشته باشد، تهدیدی جدی برای امنیت مردم آذربایجان و منطقه خواهد بود. فعالیت‌های نظامی- پزشکی گرجستان و آمریکا منجر به آن می‌شود که ثبات منطقه قفقاز مورد تهدید جدی قرار گیرد و تحریک ایران می تواند از تبدیل شدن این منطقه به خطرناکترین حادثه جهانی چندانی دور نباشد. در صورت اجرای این طرح، تنها این ایران و همسایه‌های آن هستند که از این سناریو آسیب می‌بینند.

در پرده دیگر این سناریو، اگر دستاورد محققان آمریکائی به دست تروریست‌های بین‌المللی بیفتد، در آن شرایط خود آمریکا نیز آسیب خواهد دید. برای پیدا کردن موارد مشابه نیاز به مثال از نقاط دور دنیا نیست، در همین نزدیکی می‌توان سندی ارائه داد. برای نمونه آمریکائی‌ها، بن لادن را با پول و اسلحه تأمین و تجهیز کردند و او هم به پشتوانه این کمک‌ها عوامل انتحاری را به شهرهای آمریکا فرستاد. لازم به ذکر است که خود آمریکائی‌ها با عصبانیت همه اتهامات علیه متخصصان خود و اقدامات تهدیدآمیز ناشی از آزمایشات نظامی- بیولوژیک خود را رد کرده و تأکید دارند که همه این گزارشات به تحریک مخالفان آنها در سطح جهان منتشر می‌شود. در چنین اوضاعی، تنها بازرسی سازمان ملل متحد از آزمایشگاه‌های آمریکا در خاک گرجستان منطقی و موثر به نظر می‌رسد.

این در حالی است که ایران و کره شمالی بازرسان بین‌المللی و متخصصان خارجی را به مراکز هسته‌ای خود راه می‌دهند، ولی خود آمریکا به شدت از این کار خودداری می‌کند و این به این معنی است که امریکائی‌ها چیزی برای پنهان کردن دارند. مفهوم این مدعا این است که امیدواری جامعه جهانی به تغییر در سیاست خارجی تند و خشن واشینگتن در جهان، با به قدرت رسیدن اوباما هم بی‌مورد و نا‌امید‌کننده است.

منبع: سایت - ایراس - به نقل از روزنامه عصر سیبری