چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
زنان توانا, دختران هنرمند, مادران خشنود
هرچند رشد بودجه و امكانات در سالهای اخیر متناسب با نیاز اقشار آسیبپذیر و محروم اتفاق نیفتاده است، كمیته امداد امام خمینی (ره) كه در سرفضایی آرمانی از جامعه اسلامی میپروراند و همواره به دنیایی عاری از محرومیت با زنان و مردانی بلند جبین، نیكوسیرت و سلیم النفس میاندیشد، همت خود را بر آن داشته است تا آثار فقر و محرومیت را از روح و جان مددجویان زدوده و امكان تعالی و سعادتمندی آنان را فراهم نماید بنابراین تنها كمك مالی و پرداخت مستمری را وظیفه خود ندانسته بلكه در قالب فعالیتهای مددكاری و مشاوره تلاش میكند تا روش خوب زندگی كردن را هم به آنان بیاموزد.
كمیته امداد با سابقه نیم قرن شناسائی محرومان در دورترین نقاط كشور و حمایت از ضعیفترین اقشار مردمی در حال حاضر قریب به ۷% از جمعیت كشور اسلامیان را مورد حمایتهای مختلف خود قرار داده است و از این میان قریب به ۶۱% از كل حمایتها شامل حال زنان و دختران شده كه سهم بیشتری نیز از رنج و محرومیت را برگرده كشیدهاند. فزونی عمق و شماره در محرومیت و استضعاف زنان عزم بیشتری را نیز به خود مصروف داشته است تا مردان و زنانی كه با درد انسانی در مسیر رفع رنجهای انسانی قدم برمی دارند همه تلاش خود را به خدمت بگیرند و با شعار "زنانِ توانا، دختران هنرمند، مادران خشنود" به پرورش، بازتوانی و بی نیازی گلبرگهای لطیف، معطر و در عین حال رنجیده زندگی همت بگمارند.
● مددكاری در امداد
مددكاری علم هدایت و دستگیری است یعنی همان شیوه و مرام مولای متقیان در مواجهه با محرومین! كسی كه برای دوره محدودی زندگی خود را دچار آسیب و بحران دیده است به تنهایی یا به كمك دیگران به طور طبیعی دوره رنج و مرارت خود را با تلاش و توجه بیشتری كوتاه كرده وزندگی را به حال طبیعی خود بازمیگرداند، اما در واقع چنین اتفاقی تنها برای افرادی خاص به همین سادگی پایان میگیرد؛ كسانیكه همزمان با از دست دادن توان جسمی، مالی و ... در ابعاد ظاهری، بهرهگیری از قوای ناپیدا و درونی خود را فراموش نكرده و با حفظ و تقویت توان باقیمانده، فرصت جبران و بهبود را برای خود حفظ میدارند. مددكاری فرایندی همراه است برای گروهی كه در شناسایی توانمندیهای پیدا و پنهان خود و در بكارگیری امكانات عمومی و اختصاصی مخصوص رفع بحران در خانواده ها ضعیف و ناكارآمد عمل میكنند.
مددكاری نقاط ضربه پذیر زندگی را شناسایی كرده و با هدایت فرد به اصلاح آن، همینطور با فراهم كردن زمینههای جبران خساراتی كه از این نقاط به زندگی وارد شده است، دست خانواده را گرفته و از گودال خوفناك بحران بیروی میكشد. آسیبهای اجتماعی كه امروزه به دلیل رشد روزافزون، توجه بیشتری را به خود جلب میكند درست از همان مقوله هایی است كه در مددكاری مورد دقت و حساسیت بوده و در گذر از بحران بدان پرداخته میشود در حال حاضر كمیته امداد امام (ره) پس از شناسایی نیازمندان و آسیب دیدگان طی تحقیق و مصاحبه ریشههای مشكل را بازشناسی نموده و بلافاصله از طرق مختلف سازمانی و غیرسازمانی به رفع آن اقدام مینماید. از جمله برنامههای حمایتی امداد برای خانوادهها تعیین مقدار مشخصی از مستمری است كه در طول دوره محدود رفع بحران به خانواده پرداخت میشود. همچنین فرایند حمایتی كه با تشكیل پرونده و تخصیص شماره بیمه به خانواده مددجو آغاز میشود شامل حمایتهای دیگری مثل رسیدگی به وضع سكونت، درمان، امور تحصیلی، فرهنگی و اوقات فراغت، اشتغال و درآمدزایی خانواده و جهیزیه دختران دم بخت و ... میگردد.
تا انتهای سال ۸۱ بیش از ۸۴۴۸۰۰ نفر از طریق مددكاری تحت حمایت كمیته امداد امام خمینی (ره) قرار گرفته اند همین طور ۱۴۱۰۰۰۰۰۰ حمایت موردی از نیازمندان غیر تحت پوشش صورت گرفته است.
● جهیزیه (هدیه ای برای همه دختران امام)
در مقابل جهیزیههای چندین میلیونی، هزینه كردن كمتر از نیم میلیون برای یك جهیزیه شاید دور از ذهن و غیرواقعی به نظر بیاید اما نفس گرم امام در طول سالهای حضور جسمانیش و حتی پس از آن مایه شادمانی و امیدواری دلهای بی قرار دختران معصوم بسیاری بوده است، دخترانی كه باید توشهای برای زندگی داشته باشند و پشتوانهای برای دلگرمی و امید! امام چون پدری دلسوز حدود ۳۰۰۰۰۰ برای دختر خود چنین بود و بركت نیت و عمل او سبب شد در مجموعه خانواده امداد كمترین درصد طلاق به ثبت برسد. تلاش برای آموزش دختران و همسرانشان، تلاش برای اطمینان از صحت انتخاب، تلاش برای فراهم آوردن امكانات لازم جهت آغاز و ثبات زندگی همه در همین راستا و با همین نتیجه خوش صورت گرفته است. ستاد جهیزیه كمیته امداد همچنین با تأكید بر نظام خانواده در جهت شكلگیری و پایداری ازدواجهای مجدد بانوان اقدام نموده و به عنوان فعالیتی تشویقی جهیزیه مختصری در اختیار این عزیزان قرار میدهد. همین طور با تكامل فعالیت حمایت از ازدواج برنامه آموزش و مشاوره زوجهای جوان روبه رشد و تكامل گذاشته و در حال حاضر در سه مرحله قبل، حین و پس از ازدواج به صورت تخصصی اطلاعات لازم برای هردوره در اختیار دختران جوان، نوعروسان و خانواده های نوپا قرار میگیرد.
تاكنون از سال ۷۹ تقریباً همه زوجهای جوان از خدمات مشاوره كمیته امداد امام خمینی بهرهمند شده و از این طریق به بهبود وضعیت زندگی خود پرداخته اند.
● مشاوره، (اندیشه جمعی)
نزدیك به شش سال است كه كمیته امداد امام خمینی (ره) در مسیر اصلاح و بهبود روشهای خود به طراحی ساختار جدیدی كه در آن نقش مددكاری و مشاوره به صورت علمی بزرگتر از قبل دیده شده است پرداخته، در این ساختار كه به بازتوانی جدی خانوادهها توجه و تكیه بیشتری نموده است مشاوره جایگاهی خاص پیدا كرده و فرصت مناسبی برای آموزش چهره و انتقال مفاهیم به صورتی تأثیرگذارتر و متناسب با نیازها و مختصات وجودی افراد پیش روی قوای حمایتی امداد قرار داده است.
بی شك حمایت مالی بدون هدایت و تعالی اندیشه مؤثر نیست و مشاوره كه علمی دقیق برمبنای روشهای روانشناختی ارتباط، آموزش و تربیت است از طریق فراهم نمودن زیرساختهای لازم برای تغییر اندیشه و رفتار، زمینه این حركت و اصلاح را در فرد مراجعه كننده ایجاد میكند. كمیته امداد بر همین مبنا برای پشتیبانی و تكمیل حمایتهای مالی و در واقع با اعتماد به اینكه فقر فرهنگی خطرناكتر از فقر مالی است با تقویت بخش مشاوره خود در سطح شاخهها - پانصد شاخه كمیته امداد در دورترین نقاط كشور- با استفاده از همكاری كارشناسان مشاوره به ارتقاء شناخت فرهنگی خانوادههای مددجو و نیازمند پرداخته و از همین طریق با شناسایی مشكلات و آسیبهای متوجه خانواده در جهت رفع و اصلاح آنها به برنامه ریزی و اقدام پیش گیرانه پرداخته است.
تعداد ۳۸۷۳۲۰ نفر از سال ۷۸ تاكنون مورد مشاوره قرار گرفتهاند كه از میان آنها ۳۰۹۷۴۸ نفر مراجعه كننده مؤنث بوده اند.
● اكرام "برنامه ای برای بزرگداشت دلهای كوچك"
از زیباترین فعالیتهای حمایتی كمیته امداد اجرای طرح اكرام یا بزرگداشت كودكان یتیم بوده است كودكانی كه بعضاً از نعمت پدر و مادر هر دو محرومند، این كودكان كه در بین خانواده و یا اقوام دور و نزدیك زندگی میكنند، علاوه بر نیاز مالی، نیاز به توجهی مستمر و انسانی و برقراری ارتباطی كه بیش از همه جنبه عاطفی داشته باشد دارند این نیاز در بهترین شكل خود از طریق طرح اكرام برآورده میشود بدین معنی كه با نظارت سازمانی كه متكفل كودكان است مردم نیكوكار در ارتباطی جدید و كاملاً انسانی حمایت از كودكی كه چشم امیدش به اشك نشسته است را به عهده میگیرد این حمایت معنوی همراه با نشانههای ظاهری خود و سرانهای كه حاكی از استمرار حمایت است به كودك امیدوار پیام شادمانی و محبت میدهد و او را آماده تلاشی مضاعف برای رسیدن به فردایی با شكوه و ایرانی سرافراز مینماید. كمیته امدد بدین گونه دختران یتیم خود را در دریافت همه خدمات در اولویت قرار داده و میكوشد با تربیت فرزندانی قوی دل، هنرمند، پرتوان همراه را دعای خیرِ خود آنان از مجموعه خانوادههای مورد حمایت به سوی خوشبختی بدرقه نماید.
از سال ۷۸ تا ۸۱ از مجموع ۳۳۳۵۸۶ دختر شناسایی شده، ۳۳۵۰۶ دختر مورد حمایت حامیان قرار گرفته و به طرح اكرام پیوستهاند در حالیكه در سال ۸۲ از مجموع پانصد هزار كودك یتیم قریب ۶۰% دختر بوده است.
● طرح شهید رجایی برای رضایت همه مادران
مادران روستایی كه با هزار امید و آرزو، عمری پر زحمت و سخت را پشت سر گذارده بودند، تنها و افسرده بر درگاه خانه هایشان زانو به بغل گرفته و منتظر بازگشت عزیزانشان به روستا بودند پیش ترها بچهها برای دیدن بزرگترها میآمدند اما كم كم رفت و آمدها كم شد و روستا به كل آبادی خود را از دست داد. شهید رجایی در سالهای آغازین انقلاب با تفكر بلند و اسلامی خود برای خفظ رضایت سالخوردگان روستایی آستین بالا زد و طرح شهید رجایی به نام خود او به یادگار ماند، از آن پس روستائیان سالخورده دغدغه و نگرانی سالهای پیری را ندارند و بیش از آنكه به فكر مهاجرت برای تأمین آینده فرزندان خود باشند به روستایی آباد و مزرعهای سرسبز میاندیشند.
از سال ۵۸ تاكنون تعداد ۶۴۷۱۰۰ نفر روستایی تحت پوشش طرح شهید رجایی بودهاند و براساس آمار سال ۸۱ از میان آنها نزدیك به ۴۵% خانواده هایی هستند كه در آنها زنان سالخورده روستایی سرپرست خانوار تلقی میشوند. خانواده هایی كه از طریق این طرح دریافت كننده حمایتهای امداد هستند از كلیه فعالیتهای فرهنگی، حمایتی، اشتغالی، درمانی برخوردارند و فرزندان آنها تا قبل از ازدواج و استقلال مالی به عنوان فرزندان خانواده امام مورد تكریم و حمایت قرار میگیرند از میان همه حمایتها شاید دلچسبترین آنها اردوهای زیارتی بوده است كه برای سالمندان ترتیب یافته و ضمن تفریح و سیاحت به تقویت روحیه آنها نیز پرداخته است و از این طریق امداد به خواسته خود یعنی تأمین آسودگی مادران در مجموعه خانواده خود دست یافته است. همچنان كمیته امداد در حال تلاش است تا دلهای مهربان دیگری را برای پاسداری از حرمت انسانی این كودكان بیاید و میان آنان پیوندی از جنس عطر گل یاس برقرار نماید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست