چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

غرب و رؤیای توقف برنامه هسته ای ایران


غرب و رؤیای توقف برنامه هسته ای ایران

یکی از مهمترین ابزارهای کشورهای استعماری در مسیر جریان قبضه نمودن کشورهای جهان استفاده از ابزارهای اقتصادی است

یکی از مهمترین ابزارهای کشورهای استعماری در مسیر جریان قبضه نمودن کشورهای جهان استفاده از ابزارهای اقتصادی است. از این رو از همان اوایل انقلاب، ایالات متحده آمریکا برای مهار انقلاب اسلامی به تاکتیک های مختلفی روی آورد که یکی از آنها استفاده از ابزار اقتصادی وبه تعبیر دیگر همان تحریم اقتصادی است. تحریم اقتصادی یعنی اعمال محدودیت از سوی یک کشور یا جامعه بین المللی علیه یک کشور یا یک گروه. این نوع تحریم به معنای تدابیر قهر آمیز اقتصادی بر ضد یک یا چند کشور برای ایجاد تغییر در سیاست های آن کشوراست.

بر همین اساس با گذشت سی سال از پیروزی انقلاب اسلامی بیش از پیش مشخص شده است که مجازات اقتصادی به یک راهبرد آمریکا علیه ایران تبدیل شده و توسط تمامی روسای جمهور آمریکا

(جمهوری خواه یا دموکرات) این مدل بدون توجه به وابستگی حزبی آنها در دستور کار قرار گرفته است. ایالات متحده آمریکا به طور کلی از ابزار اقتصادی به دوشیوه تشویقی اعطای مزایا، نظیر وام، صدور فناوری و اعمال نفوذ در مجامع جهانی اقتصادی، سیاسی به نفع کشور مورد نظر و تنبیهی محرومیت از اعطای مزایا نظیر صدور فناوری و اعمال نفوذ در مجامع اقتصادی جهانی بمنظور مخالفت با کشور مورد نظر و در نهایت تحریم آن استفاده

می کند. نخستین هدف ایالات متحده از تحریم اقتصادی، سرنگونی نظام سیاسی کشور مخالف و رسیدن به اهداف مدنظر خویش است. برهمین اساس طی سه دهه گذشته، امریکا ایران را از نظر اقتصادی تحریم کرده است تا شاید از این طریق به اهداف شوم خود که براندازی نظام اسلامی است موفق گردد. در ابتدا واشنگتن به دنبال تحریم یکجانبه ایران بود چرا که پیش بینی

می کرد که با این شیوه، انقلاب نوپای اسلامی در همان ماههای نخست ساقط خواهدشد. بنا براین برای تسریع در دستیابی به این هدف، آمریکا جنگ نیابتی عراق علیه ایران را به راه انداخت و با استفاده از ابزارهای گوناگون دیگر از جمله کمک تسلیحاتی به عراق، حضور فعال در مجامع سیاسی و بین المللی در مخالفت با ایران در رسیدن به اهداف خود تلاش نمود. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در جنگی نابرابر شکست استراتژی های آمریکا بیش از پیش مفتضح گردید لذا در رویکردی چندجانبه در استمرار جنگ اقتصادی خود که همزمان با

شکل گیری نظام ج.ا.ا شکل گرفت و با مسدود کردن بسیاری از حقوق مسلم و قانونی ایران نسبت به خریدهای انجام شده در قبل از انقلاب انجام گردیده بود؛ از طریق راه اندازی جنگ نرم با ماهیت فرهنگی، سیاسی و روانی با استفاده از ابزارهای مختلف و مجامع به ظاهر دموکراتیک و قانونی به اقدامات ایران ستیزانه خود ادامه داد. یعنی با استفاده از ابزاری به اصطلاح قانونی همانند شورای امنیت و دیگر مجامع جهانی که تحت قدرت و تفکر صهیونیستی اداره می شوند بر ادامه تحریم های وفشارهای اقتصادی، سیاسی و روانی اصرار ورزید.

بر اساس همین رویکرد در سالهای اخیر فعالیت هسته ای که بر اساس قانون پیمان منع گسترش سلاحهای هسته ای NPT، حق هر کشور امضا کننده آن است، بهانه ای برای ایالات متحده شده تا تلاش کند ایران را از نظر بین المللی تحریم نماید. در واقع آمریکا پس از ناکامی در تحریمهای یک جانبه، امروز با بهانه قرار دادن فعالیت های هسته ای در تلاش است جامعه بین المللی را برای تحریم اقتصادی ایران متقاعد کند و بنا به تعبیر مقام معظم رهبری، یک جنگ اقتصادی و روانی علیه ایران به راه انداخته است.

از این رو تصویب قطعنامه ها در شورای امنیت و ایجاد فشار و تهدید به تحریم اقتصادی بعنوان ابزاری سیاسی و بی اعتبار آمریکا در رویارویی با موج بیداری جهانی و آزادی خواهی نشئت گرفته از انقلاب اسلامی شده است. چرا که افتخارات بدست آمده در سی سال گذشته در شرایط حاکم همین تبلیغات روانی و تحریم های اقتصادی بوده است و با فشارهای جنگ تحمیلی و دیگر غائله های داخلی نیز همرا بوده است.

در واقع تصویب قطعنامه اخیر شورای امنیت ملی آخرین دست آویز ایالات متحده امریکا در راستای ادامه تحریم ها و با هدف ممانعت از پیشرفت و جلوگیری از رسیدن ایران به جایگاه و رتبه علمی، اقتصادی و توانمندی حقیقی خود در منطقه و بین الملل میباشد. چرا که ایران پس از گذشت سه دهه از انقلاب اسلامی با همه تحریم ها وفشارها از جمله دوره هشت ساله جنگ تحمیلی و همچنین تهدیدات سیاسی و اقتصادی، در علوم مختلف دستاوردهای بسیاری را بدست آورده است و در برخی از حوزه های صنعت و تکنولوژی به خود کفایی رسیده است که برای آمریکا و متحدانش غیر قابل محاسبه و ارزیابی می باشد.

از این رو با همه تحریم ها و تحمیل های غیر دموکراتیک و غیر انسانی، موج آزادی خواهی و استقلال طلبی با صدور، حضور و همکاری انقلاب اسلامی ایران در کشورهای آمریکای لاتین و کشورهای فرامنطقه ای، ناکامی آمریکا و صهیونیزم بین الملل در را ادامه سیاست های ایران ستیزانه خود بدنبال داشته است و همین مسئله حقیقت تحریم ها بویژه مخالفت این کشورها را در دستیابی ایران به توسعه فناوری صلح آمیز هسته ای آشکار می سازد. در واقع تصویب قطعنامه اخیر شورای امنیت و استفاده از همه ابزارها و به تعبیر رئیس جمهور دست آویزها برای جلو گیری از خروش فریاد آزادخواهی جهانی انقلاب اسلامی است که با صدور انقلاب در جهان طنین انداز شده و باعث حضور ایده و تفکری جدید و فعال، بر پایه تعالیم الهی و مردمسالاری دینی جریان های مدعی طرفدار حقوق بشر و آزادی خواه را رسوا نموده است.

مطالعه تحقیقی از سوی کارشناسان حاکی از این موضوع می باشد که تا چند دهه آینده ذخایر فسیلی به اتمام خواهد رسید و انرژی موجود در آینده از کشورهای صاحب فناوری هسته ای تامین خواهد گردید و این کشورها بعنوان قطب های تولید کننده انرژی دنیا مطرح و نیازمندی انرژی دنیا را تامین خواهند نمود. از این رو با توجه به اینکه جمهوری اسلامی ایران نیز جزو چند کشور محدود صاحب فناوری هسته ای است و با ادامه فعالیت های هسته ای خود در آینده بعنوان یکی از قطب های تامین کننده سوخت هسته ای برای مصرف انرژی منطقه ای و جهانی مطرح خواهد گردید؛ این مسئله برای آمریکا و سیاسیت های صهیونیست بین الملل غیر قابل قبول و پذیرش میباشد.

از این رو از جمله دلایل بسیاری از تحریم های اقتصادی و فشار بر چرخ های اقتصادی و سازندگی کشور همراه با جوسازیهای سیاسی و روانی آمریکا و کشورهای غربی و ایجاد پروژه ایران هراسی در خصوص برنامه هسته ای ایران ممانعت از پیشرفت و جلوگیری از رسیدن به جایگاه و رتبه علمی ، اقتصادی و توانمندی حقیقی ایران در مناسبات منطقه ای و فرا منطقه ای است. بر همین اساس در راستای تحریم های تکراری اقتصادی و فشارهای روانی دشمن یکی از لابی های معروف صهیونیستی در آمریکا با ارسال نامه ای به وزرای خارجه ۳۲ کشور جهان خواستار اقدام شدیدتر علیه برنامه هسته ای صلح آمیز ایران شدند «کمیته یهودیان آمریکا» که از مراکز مهم صهیونیست ها در این کشور است با ارسال نامه به وزرای امور خارجه ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا و کشورهای استرالیا، کانادا، ژاپن، نروژ، سوئیس از دولت های این کشورها خواسته تا اقدامات بیشتری را علیه برنامه های هسته ای ایران انجام دهند. در این نامه که در ۸ ژانویه ۲۰۰۷ ارسال شد کمیته یهودیان مدعی شده است که هم چنان نگران تهدید حکومت ایران برای امنیت و صلح بین المللی و تلاش ایران برای دستیابی به تسلیحات هسته ای است. این مرکز صهیونیستی علاوه بر تهدید خواندن ایران برای صلح و امنیت بین المللی از کشورهای دریافت کننده نامه خواسته است اقدامات بیشتری از جمله متوقف کردن تمامی روابط تجاری با ایران و ایجاد تحریم اقتصادی و عدم سرمایه گذاری در بخش نفت این کشور را برای متوقف کردن برنامه هسته ای ج.ا.ا انجام دهند.

در واقع تحریم اقتصادی و استفاده از ابزارهایی همچون تصویب قطعنامه ، بخشی از پازل راهبردی آمریکا که تاکنون به دفعات طراحی شده و در هر نوبت با شکست مواجه گردیده است . از این رو برای جلوگیری از اهداف مدنظر دشمن ایستادگی و مقاومت بر سر آرمانها و حرکت در مسیر رشد و توسعه کشور در افق و چشم انداز بیست ساله از مهمترین اولویت ها درمسیر شکست استراتژهای دشمن است.

علی قاسمی

حسین بابایی