شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
چگونه بر استرس امتحانات پیروز شویم؟
دلم شور میزنه، هیچی نخوندم، هیچی بلد نیستم، فکر نمیکنم برسم همه کتاب رو بخونم، و...
اینها حرفهایی است که این روزها زیاد میشنویم.
روانشناسان معتقدند اضطراب نوعی احساس ناخوشایند، همراه با نگرانی، دلواپسی و تشویش خاطر به علتی نامشخص در فرد است که از علائم آن به تپش قلب، تنگینفس، سرگیجه، نفسنفس زدن، عرقکردن، سردشدن و لرزش دست و پا، تهوع و سردرد میتوان اشاره کرد.البته وجود اندکی اضطراب، طبیعی است، اما به طور کلی عوامل درونی و خارجی، ۲ عاملیاند که موجب بروز اضطراب در شبهای امتحان میشوند. مطالعه بدون برنامهریزی، پایین بودن اعتماد به نفس یا خودباوری، ضعیف بودن پایه درسی فرد و روشهای نادرست مطالعه از عوامل درونی، و وضع خانواده و معلمان مدرسه، برخی شیوههای آموزشی مدارس، دوستان و همکلاسیها، از عوامل خارجی است.
نقش والدین، معلمها و همکلاسیها در ایجاد اضطراب
والدین نقشی کلیدی در اضطراب شبهای امتحان فرزندان خود دارند. انتظارات بیش از حد، مقایسه با دانشآموزان دیگر، تهدید برای دریافت نمره موردنظر، تأثیر زیادی بر بروز اضطراب در دانشآموز دارد.
سختگیری و حساسیتهای بیش از حد معلمان برای بالا بردن حد نصاب نمره قبولی کلاس و ترساندن دانشآموزان از امکان طرح سوالهای عجیب و غریب در امتحان نیز میتواند به افزایش استرس شب امتحان بیفزاید.
تماسهای تلفنی برخی از همکلاسیها با یکدیگر در شب امتحان و رد و بدل کردن صحبتهایی از این دست که «چقدر خواندی»، «من یک دور خواندهام»، یا بالعکس: «هنوز وقت داریم»، «من هنوز شروع نکردهام به خواندن» هر دو میتواند مخرب و استرسزا باشد.
راههای کاهش اضطراب
آنچه از سوی روانشناسان و محققان اجتماعی و پزشکان تأکید میشود این است که بروز «اضطراب»، میزان یادگیری و قوت ذهنی دانشآموز را به حداقل میرساند. در این زمینه توصیههایی شده که با توجه و عمل به آنها میتوان از استرس دانشآموزان در این شبها کاست:
ـ از به کار بردن جملات منفی در شب امتحان جداً خودداری کنید.
ـ یادگیری تمام مطالب درسی و امتحانی را به شب امتحان موکول نکنید چون فشردهخوانی موجب سپردن مطالب به حافظه کوتاهمدت میشود و این کار باعث میشود مطالب خوانده شده، بسرعت از یاد برود.
ـ تنظیم وقت، با توجه به حجم و سختی و آسانی مطالبی که باید خوانده شود، به کاهش استرس کمک میکند. بهتر است دانشآموزان، هنگام مطالعه کتاب درسی، دائم به پایان کتاب رجوع نکنند تا ببینند چقدر از کتاب را خواندهاند و چقدر آن هنوز باقی مانده است.
ـ تغذیه مناسب در شبهای امتحان، استراحت و خواب کافی بسیار مؤثر است. توجه به این عوامل به داشتن یک روحیه خوب، برای حضور در جلسه امتحان کمک میکند.
ـ قبل از ورود به جلسه امتحان، چند بار تنفس عمیق باعث رسیدن اکسیژن به مغز میشود که کمک زیادی به پایین آمدن استرس و دلشوره میکند.
ـ صبح برگزاری امتحان بهتر است دانشآموزان یک ساعت قبل از شروع امتحان کتاب را ببندند و از همدیگر سوال نکنند تا بتوانند بخوبی روزها و شبهای امتحان را پشت سر بگذارند.
کوتاه شده از: iranmoshavere.persianblog.ir
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست