شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
مجله ویستا

مقایسه شیرین کننده ها


مقایسه شیرین کننده ها

شیرین کننده ها اثرات بسیاری روی سلامت افراد دارند که در زیر به بعضی از آنها اشاره می‌کنیم:
▪ چاقی: دریافت زیاد انرژی، عدم تعادل انرژی در بدن و تجمع چربی و چاقی را به دنبال خواهد …

شیرین کننده ها اثرات بسیاری روی سلامت افراد دارند که در زیر به بعضی از آنها اشاره می‌کنیم:

چاقی:

دریافت زیاد انرژی، عدم تعادل انرژی در بدن و تجمع چربی و چاقی را به دنبال خواهد داشت. مصرف زیاد غذاها و نوشیدنی‌های حاوی شکر نگرانی در مورد اضافه وزن و چاقی را افزایش می‌دهد. نتایج مطالعه‌ها، ارتباط مستقیمی میان دریافت شیرین‌کننده‌ها و افزایش خطر چاقی را نشان داده است. این فرضیه وجود دارد که فروکتوز از طریق کاهش حس سیری، دریافت انرژی و چاقی را افزایش می‌دهد. شیرین‌کننده‌های غیرمغذی با ایجاد طعم شیرین و خوشایند‌تر کردن طعم غذاهای رژیمی می‌توانند در کنترل وزن موثر باشند. جایگزینی شیرین‌کننده‌های مصنوعی به جای شکر در رژیم غذایی کسانی که عادت به مصرف روزانه مقادیر بالای شکر و غذاها و نوشیدنی‌های شیرین دارند، باعث کاهش انرژی دریافتی و در نتیجه کاهش وزن متوسط در این افراد می‌شود. مصرف این شیرین‌کننده‌ها و یک برنامه کنترل وزن دقیق و همه جانبه (رژیم کاهش وزن، افزایش فعالیت بدنی و ...) به مرحله حفظ وزن پس از کاهش وزن کمک می‌کند. سوال این است که آیا ممکن است مصرف غذاها و نوشیدنی‌های حاوی شیرین‌کننده‌ها با اثر بر اشتها، دریافت انرژی و مکانیسم‌های تنظیم انرژی در بدن و خطر چاقی را افزایش دهد؟ به نظر می‌رسد افرادی که تمایل به کاهش وزن دارند، باید در کنار برنامه کاهش وزن صحیح و منطقی شامل رژیم غذایی متعادل و ورزش، از شیرین‌کننده‌ها استفاده کنند و با مصرف غذاهای حاوی شیرین‌کننده‌های مصنوعی، بخش بیشتری از انرژی مصرفی خود را از غذاهای غنی از مواد مغذی دریافت کنند و کیفیت رژیم غذایی خود را بهبود دهند.

پاسخ قندخون:

مطالعه‌ها ثابت کرده است در میزان انرژی برابر، پاسخ قندخون به شیرین‌کننده‌های مغذی تفاوتی با نشاسته ندارد. شیرین‌کننده‌های به دست آمده از قند، به دلیل جذب ناقص، پاسخ قندخون کمتری نسبت به قند ساده، شکر و فروکتوز ایجاد می‌کنند. با توجه به اینکه هدف اولیه و اصلی در درمان تغذیه پزشکی دیابت، حفظ قندخون در محدوده طبیعی است و برای رسیدن به این هدف کنترل کل قند و نشاسته دریافتی از وعده‌های اصلی و میان وعده‌ها مهم‌تر از پاسخ قندخون به مواد غذایی است، نیازی به محدود کردن مصرف شیرین‌کننده‌های مغذی نیست. باید توجه داشت مصرف این شیرین‌کننده‌ها نباید به قند و نشاسته مصرفی اضافه شود بلکه باید جایگزین دیگر منبع قند و نشاسته باشد. از سوی دیگر، به دلیل خاصیت مسهل بودن این شیرین‌کننده‌ها، ممکن است لازم باشد مصرف آنها به ویژه در کودکان محدود شود. شیرین‌کننده‌های غیرمغذی بر پاسخ قندخون تاثیری ندارند و مصرف آنها به‌وسیله بیماران دیابتی بی‌خطر است.

افزایش چربی خون:

فروکتوز و سوکروز (شیرین‌کننده‌های مغذی) چربی‌های خون را افزایش می‌دهند. در مطالعه رژیم‌های دارای مقادیر زیاد این شیرین‌کننده‌ها (به ویژه اگر رژیم غذایی چربی کمی داشته باشد)، افزایش تری‌گلیسیرید مشاهده شده است. برخی مطالعه‌ها نیز افزایش کلسترول LDL را نشان داده‌اند. فروکتوز بیش از سوکروز باعث افزایش چربی‌های خون می‌شود. مصرف شکر با میزان کلسترول HDL رابطه عکس دارد.