دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

برای آنکه شکستگی هایتان زودتر جوش بخورد


برای آنکه شکستگی هایتان زودتر جوش بخورد

اگر دچار شکستگی شده اید احتمالا بسیار بی تاب و مشتاق هستید که شکستگی شما زودتر جوش بخورد از عوامل مهم تاثیر گذار در سرعت جوش خوردن استخوان, نوع تغذیه است

اگر دچار شکستگی شده‌اید احتمالا بسیار بی‌تاب و مشتاق هستید که شکستگی شما زودتر جوش بخورد. از عوامل مهم تاثیر‌گذار در سرعت جوش‌خوردن استخوان، نوع تغذیه است. غذایی که می‌خورید تاثیر مهمی در سرعت جوش خوردن شکستگی شما دارد. بدن شما برای ترمیم شکستگی نیاز به کربوهیدرات، پروتئین، چربی، ویتامین، مواد معدنی و آب دارد.

● به چه اندازه باید آب مصرف کنیم

روزی هشت لیوان یا دو لیتر آب برای بدن شما لازم است. اگر تاکنون در این حد آب مصرف نکرده‌اید الان موقع آن است که به این توصیه عمل کرده و آن را برای خود عادت کنید. سوخت و ساز بدن شما افزایش پیدا کرده و کلیه‌های شما برای دفع مواد زائد ناشی از این سوخت و ساز به آب بیشتری نیاز دارند. این آب برای بهبودی شما مورد نیاز است. صبر نکنید تا تشنه شوید و سپس آب بخورید چون وقتی تشنه شده‌اید بدن شما واقعا آب زیادی را از دست داده است.

ممکن است در چند روز اول بعد از عمل جراحی اشتهای خود را از دست داده باشید. نگران نباشید به‌زودی بهتر می‌شوید ولی در این چند روز می‌توانید نیاز‌های غذایی خود را بیشتر از مایعات مقوی مثل سوپ و شیر و ماست تامین کنید.

● چه نوع غذایی باید مصرف کنم

بدن شما برای اینکه بتواند شکستگی را جوش دهد به موادغذایی متفاوتی نیاز دارد. مهم‌ترین این مواد که بیش از دیگر موادغذایی در جوش خوردن شکستگی نقش دارند عبارتند از:

▪ کلسیم: مهم‌ترین ماده‌ای که بدن شما برای سرعت دادن به جوش خوردن شکستگی استخوان به آن نیاز دارد کلسیم است. کلسیم جزو مهم سازنده استخوان است و ۹۹ درصد کلسیم بدن شما در استخوان‌های شماست. بدن یک فرد عادی در حالت معمولی به روزی یک گرم یا به عبارت دیگر هزار میلی‌گرم کلسیم نیاز دارد. ولی الان نیاز بدن شما به کلسیم بیشتر شده و شما به روزی ۱۵۰۰ میلی‌گرم کلسیم نیاز دارید.

▪ پروتئین: استخوان از یک داربست پروتئینی مانند تار‌عنکبوت سه‌بعدی تشکیل شده که روی آن مواد معدنی (مهم‌ترین آنها هیدروکسی آپاتیت است) حاوی کلسیم رسوب کرده است. پس پروتئین‌ها یکی از مواد مهم تشکیل‌دهنده استخوان‌ها هستند و بدن شما برای تسریع در جوش خوردن شکستگی به پروتئین بیشتر نیاز دارد. شما این پروتئین‌ها را می‌توانید از منابع گیاهی مانند غلات و حبوبات تامین کنید. لبنیات و گوشت هم از منابع مهم تامین پروتئین هستند. در بین منابع حیوانی بهترین آنها لبنیات کم‌چرب و ماهی است. گوشت‌مرغ هم مفید است. گوشت‌قرمز با اینکه پروتئین بالایی دارد ولی به علت عدم تعادلی که در سوخت و ساز کلسیم و فسفر ایجاد می‌کند برای استخوان خوب نیست و مسلما می‌تواند جوش خوردن استخوان را به تاخیر بیندازد.

▪ لیزین: لیزین یک نوع اسید آمینه است که نقش مهمی در جذب کلسیم به استخوان دارد. اکثر موادی که پروتئین زیادی دارند لیزین زیادی هم دارند مانند شیر کم‌چرب، ماهی، سویا، تخم مرغ و لوبیا. سیب و اسفناج هم سرشار از لیزین هستند.

▪ ویتامین سی: این ویتامین نقش مهمی در ساخت کلاژن دارد و کلاژن هم جز مهمی از داربست پروتئینی استخوان است، پس ویتامین‌سی برای بهبود شکستگی استخوان ضروری است. ویتامین سی همچنین بهبودی زخم را هم سرعت می‌دهد. این ویتامین در مرکبات به وفور یافت می‌شود.

▪ روی: روی ماده بسیار مهمی برای ترمیم بافتی است، پس مصرف آن می‌تواند در ترمیم شکستگی هم موثر باشد. روی در اسفناج و کلم بروکلی به وفور یافت می‌شود.

مواد مهم دیگر که در ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده نقش مهمی دارند عبارتند از:

▪ منیزیم: این ماده در اسفناج، کلم بروکلی یافت می‌شود.

▪ ویتامین کا: این ویتامین در استخوان‌سازی دخالت می‌کند و در جوش‌خوردن شکستگی نقش مهمی دارد. ویتامین کا در کلم، کاهو و اسفناج یافت می‌شود.

▪ کافئین موجب افزایش دفع کلسیم از ادرار می‌شود.

▪ شکر موجب ایمبالانس فسفر و کلسیم می‌شود.

▪ گوشت قرمز به علت فسفر بالا موجب برداشت کلسیم از استخوان می‌شود.

▪ نوشابه‌های گازدار به علت کربنات و فسفر موجب برداشت کلسیم از استخوان می‌شوند. بعضی انواع نوشابه‌های گازدار کافئین هم دارند که تاثیر مخرب آن را بر استخوان بیشتر می‌کند.

▪ شکلات حاوی مقادیر زیادی کافئین و شکر است که هر دو این مواد برای استخوان مضرند.

▪ روغن‌های جامد و شیر پرچرب هر دو حاوی چربی‌های اشباع شده حیوانی هستند و هر دو آنها برای استخوان مضرند.

▪ دارو‌های ضد درد: سلول‌هایی که در بافت‌های آسیب‌دیده هستند موادی به نام پروستاگلاندین از خود آزاد می‌کنند. این مواد ایجاد درد می‌کنند و داروهای ضد دردی مانند آسپرین، بروفن، دیکلوفناک، سلکسیب و... موجب مهار این مواد می‌شوند. از طرف دیگر پروستاگلاندین‌ها در ترمیم بافت‌های آسیب دیده هم مهم هستند. پس مصرف داروهای ضد درد می‌تواند بهبود بافت‌ها و جوش‌خوردن شکستگی استخوان‌ها را به تاخیر بیندازد. البته مصرف استامینوفن این تاثیرات را نداشته و موجب بروز مشکلی در جوش خوردن شکستگی نمی‌شود.