چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

ترشی باعث چاقی کاذب می‌شود


ترشی باعث چاقی کاذب می‌شود

قدیم‌ترها دسترسی مردم به سبزیجات و میوه‌های تازه در فصول مختلف اندک بود، از این‌رو ترشی انداختن آنها رواج بسیار داشت و علم تغذیه، آن را می‌پذیرفت زیرا این روش یکی از روش‌های …

قدیم‌ترها دسترسی مردم به سبزیجات و میوه‌های تازه در فصول مختلف اندک بود، از این‌رو ترشی انداختن آنها رواج بسیار داشت و علم تغذیه، آن را می‌پذیرفت زیرا این روش یکی از روش‌های نگهداری سبزی‌ها و میوه‌ها در برابر آلودگی و فساد بود که در هر زمان می‌شد از آن استفاده کرد اما اکنون در علم تغذیه به چند دلیل عمده این روش چندان پسندیده نیست و صرفا مصرف اندک آنها به عنوان یک عادت غذایی مناسب تلقی می‌شود ...

وفور سبزی‌ها به صورت فریز شده یا نگهداری شده در یخچال به مدت طولانی‌تر امکان‌پذیر است.

اسیدها، قدرت ترکیب با املاح را دارند که در سبزی‌ها و میوه‌ها «کامپوندها» یا ترکیب‌های قابل هضم را با مشکل روبه‌رو می‌کنند.

اکثر ترشی‌ها را با نمک تهیه می‌کنند که نمک برای بیماران قلبی و عروقی زیان‌بار شناخته شده است.

ترشی‌ها باعث اختلالات گوارشی به خصوص در افراد مستعد شده و افزایش اسیدیته، ترشح اسید معده، زخم معده و روده را تشدید می‌کنند.

علم تغذیه معتقد است که خوردن ترشی به علت تحریک اشتها و زیاد خوردن مواد غذایی باعث چاقی کاذب می‌شود.

ید و فلوئور دو ماده معدنی مهم هستند که در برنامه غذایی افراد کمتر دریافت شده و بیشتر در میوه‌های کمیاب قابل رویت‌اند، بنابراین بهتر است ترشی‌شان را تهیه نکنید به خصوص اگر هدف‌تان دریافت این ریزمغذی‌هاست.

با وجودی که سرکه لطمه‌ای به میزان ویتامین C موجود در سبزیجات به کار برده شده وارد نمی‌آورد اما بهتر است سبزی‌ها را تازه میل کنید تا ترشی شده.

در «شورها» هم وضع به همین منوال است. ترکیب نمک به خاطر سدیم بالا باعث تشدید بیماری قلبی و عروقی شده و همین‌طور بالا رفتن آب بدن و افزایش فشار خون را به دنبال خواهد داشت.

اسید استیک سرکه، اسید تارتاریک در آب‌غوره، اسید سیتریک در آب‌لیمو اگر به همراه هم در ترشی به کار روند به پیسی و لک در پوست منجر می‌شوند.

بعضی سبزی‌ها خودشان نمک گیاهی دارند، بنابراین نباید با افزودن اسید آن را مصرف کرد؛ مثلا گوجه‌فرنگی اسید دارد و وقتی با سرکه یا آب‌غوره مخلوط شود با ترکیب دو اسید به معده و روده فشار آورده و احتمال زخم معده را چند برابر می‌کند یا مثلا مصرف ترکیب آب‌غوره و آب‌لیمو و ماست به خاطر داشتن اسید لاکتیک ماست توصیه نمی‌شود. در کل فراموش نکنید که مصرف اندک ترشی، آن هم هرازگاه، به همراه غذای اصلی، بلامانع است.

دکتر موسی صالحی/ متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشکده علوم پزشکی شیراز