پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
سال ,۲۰۰۵سالی خوب برای شكوفایی ابررایانه ها, در رقابت با درخت آی بی ام
دولت ژاپن درحال برنامهریزی برای ساخت ابررایانهای است كه بتواند در هر ثانیه بیش از یك "كوادریلیون" ( (quadrillionمحاسبه انجام دهد. چنین رایانهای قادر خواهد بود با ابررایانه "بلو جین/ال" (Gene/L (Blueشركت "آی بیام" آمریكا كه طبق آخرین آمار در هر ثانیه ۷۰/۷۲ تریلیون محاسبه انجام میدهد، رقابت كند.
ابررایانه "بلو جین/ال" هماكنون سریعترین رایانه جهان محسوب میشود و در آژانس ملی امنیت اتمی وزارت انرژی آمریكا به خدمت گرفته شدهاست. در حال حاضر سریعترین ابر رایانه كشور ژاپن، ابر رایانه "ارث سیمولیتور" شركت "ان یی سی" است كه با سرعت محاسباتی ۳۶تریلیون پردازش در هر ثانیه، تا سال گذشته سریعترین رایانه جهان محسوب میشد. دو كشور آمریكا و ژاپن سالهاست كه برای در دست داشتن سریعترین ابررایانه جهان با یكدیگر رقابت میكنند.
ابررایانهها با قدرت پردازش فوقالعاده در پیشبینیهای پیشرفته وضعیت آب و هوا، تحقیقات پزشكی، شبیهسازیهای اتمی و مواردی از این قبیل مورد استفاده قرار میگیرند. به گفته یكی از مسئولان وزارت آموزش، فرهنگ، ورزش، علوم و فنآوری كشور ژاپن، ابررایانهای كه در آینده نزدیك در ژاپن ساخته میشود در زمینههای مختلف از جمله به منظور انجام شبیهسازیهای پیچیده پزشكی و همچنین پیشبینی دقیق وضعیت هوا مورد استفاده قرار خواهد گرفت. در حال حاضر شركت "ان یی سی"، شركت "هیتاچی"، دانشگاه "توكیو" و دانشگاه "كیوشو" به منظور ایجاد فنآوریهای لازم برای ساخت این ابررایانه جدید از سوی دولت ژاپن برگزیده شدهاند. شركت "آی بیام" نیز در این سال نمونه جدیدی از ابررایانه موسوم به "بلو جین" خود تولید كرده كه هماكنون پس از نمونه اصلی (بلو جین/ال)، دومین ابررایانه سریع جهان محسوب میشود. ابررایانه جدید با نام "بلو جین واتسون" در مركز تحقیقاتی "توماس واتسون" شركت "آی بیام" نگهداری میشود و قادر است در هر ثانیه "۹۱/۳ تریلیون محاسبه انجام دهد. هماكنون سریعترین ابررایانه جهان یعنی "بلو جین/ال" قادر است در هر ثانیه ۱۳۵تریلیون محاسبه انجام دهد(سرعت ۱۳۵ترافلاپ) و ابررایانه جدید "بلو جین/ال" با ۹۱/۳ترافلاپ، در مكان دوم سریعترین ابررایانههای جهان قرار گرفتهاست. سومین ابررایانه سریع جهان نیز با سرعت ۵۱/۹ترافلاپ در كشور آمریكا قرار دارد. این ابررایانه به نام "كلمبیا"، توسط شركت "سیلیكون گرافیكس" و با سفارش سازمان هوانوردی و فضایی آمریكا "ناسا" ساخته شدهاست. طراحان "بلو جین/ال"، قدرتمندترین ابررایانه فعلی جهان، هماكنون برای دو برابر كردن ابعاد و توان این ابر رایانه در آینده برنامهریزی كردهاند و به همین جهت به نظر میرسد با افزایش سرعت "بلو جین/ال" از ۱۳۵ترافلاپ فعلی به سرعتهای بالاتر، این ابررایانه در آینده همچنان مكان خود را به عنوان سریعترین ماشین محاسباتی جهان، حفظ كند. كشور ژاپن نیز كه در گذشته با ابر رایانه ۳۱ترافلاپی ساخت شركت "ان یی سی" صاحب سریعترین ابررایانه جهان محسوب میشد، چندی پیش از تلاش خود برای ارائه نسل جدیدی از ابر رایانهها تا پایان سال ۲۰۱۰میلادی خبر داده بود.
ابررایانهها با قدرت پردازش فوقالعاده در پیشبینیهای پیشرفته وضعیت آب و هوا، تحقیقات پزشكی، شبیهسازیهای اتمی و مواردی از این قبیل مورد استفاده قرار میگیرند.
فهرست ۵۰۰ابررایانه برتر جهان كه در همایش بینالمللی ابررایانهها در "هایدلبرگ" آلمان منتشر شد حاكی از آن است كه شركت "آی بیام" سازنده اولین و دومین ابررایانه سریع فعلی در جهان بوده و از میان ۱۰ابررایانه قدرمتند جهان، شش مورد توسط "آی بیام" ساخته شدهاست.
مقام دوم فهرست مذكور نیز هماكنون از آن "آی بیام" است. ابرایانه "واتسون بلوجین" داری سرعت محاسباتی ۹۱/۲ترافلاپ است و در موسسه تحقیقاتی "توماس جی.واتسون" در نیویورك نگهداری میشود. مقام سوم فهرست ۵۰۰ابرارایانه برتر جهان نیز در حال حاضر در اختیار ابررایانه ۵۱/۸ترافلاپی "كلمبیا" ساخت شركت "سیلیكون گرافیكس" است كه در سازمان "ناسا" مورد استفاده قرار گرفته و مقام چهار به ابررایانه ۳۵/۸۶ ترافلاپی "ارث سیمولیتور"، ساخت شركت ژاپنی "ان یی سی"، رسیده است. وزارت فناوری ژاپن نیز در سال ۲۰۰۵قصد داشت نسل بعدی ابررایانهای را بسازد كه سرعت آن ۷۳بار بیشتر از پرسرعتترین ابررایانههای كنونی جهان است. سرعت این ابررایانه از ابررایانه آمریكایی "بلو جین/ال" (Gene/L (Blueبا سرعت ۱۳۶/۸ترافلاپ كه با همكاری شركت آی بیام و دولت آمریكا ساخته شده است بسیار سریعتر خواهد بود. هر ترافلاپ یك تریلیون عمل با ممیز شناور در ثانیه است. این وزارتخانه قصد دارد ۷میلیارد ین برای این طرح در سال مالی ۲۰۰۶اختصاص دهد. چنانچه این طرح طبق برنامه پیش برود تكمیل آن تا سال ۲۰۱۰حدود ۸۰ تا ۱۰۰میلیارد ین هزینه دربرخواهد داشت.
" "BGW(بی جی دبلیو) و كلمبیا Columbiaكه هر دو در آمریكا ساخته شدهاند در مكانهای دوم و سوم قرار دارند. آمریكا قصد دارد تا سال ۲۰۱۰ ابررایانهای با سرعت پتافلاپ بسازد. هر پتافلاپ معادل ۱۰۰۰ترافلاپ است. ماه كارشناسان سریعترین ابررایانههای جهان را تا رتبه پانصدم رده بندی میكنند. بلوجین / البه ابررایانه دیگری به نام ASC Purpleمیپیوندد تا از تاسیسات هستهای آمریكا محافظت كند.
ابررایانه ۱۰۰ ASC Purpleترافلاپ سرعت دارد و شبیهسازی فعالیتهای سلاحهای هستهای را نیز انجام میدهد. این رایانه از این اطلاعات برای تهیه رمزهای هستهای سه بعدی مورد نیاز برای شبیهسازی سریع عملكرد سلاحهای هستهای استفاده میكند.
در سال ۲۰۰۵میلادی همایش ابررایانهها با سخنرانی "بیل گیتس" رییس شركت مایكروسافت در شهر "سیاتل" آمریكا برگزار شد. در همایش ابررایانهها با نام " ،"Supercomputing ۲۰۰۵نمایندگانی از دانشگاهها، موسسات تحقیقاتی دولتی و همچنین شركتهای مطرح در این زمینه حضور داشته و به بررسی جدیدترین دستاوردهای دنیای ابررایانهها خواهند پرداخت. بزرگترین شركتهای فعال در زمینه ابررایانهها از جمله شركتهای "آی بیام"، "اچ پی" و "سان مایكروسیستمز" در همایش "ابررایانههای "۲۰۰۵حضور داشتند، اما حضور قدرتمند شركت "مایكروسافت" جلوه بیشتری به این همایش داده بود. شركت مایكروسافت نیز برای نخستین بار به تولید یك سیستمعامل ویژه استفاده در ابررایانههای اقدام میكند و با این اقدام سایر شركتهای فعال در این زمینه، به ویژه تولیدكنندگان نرمافزارهای دارای كد باز(اوپن سورس) را به رقابت میطلبد. ابررایانهها امروزه برای پردازش، ذخیره و به اشتراكگذاری اطلاعات در زمینههای مختلف از جمله تحقیقات نظامی، بررسی نقشه ژنتیكی موجودات زنده و الگوهای ساختار پروتیینها، مطالعات جوی و شبیهسازیهای تحقیقاتی مورد استفاده قرار میگیرد.این شركت سیستمعامل جدید ویژه ابررایانهها را "ویندوز سرور ۲۰۰۳ كامپیوت كلاستر ادیشن" (Compute Cluster Edition (Windows Server ۲۰۰۳نام نهاده و تاریخ ورود آن به بازار را اوایل سال ۲۰۰۶اعلام كرده است. در حال حاضر بیشتر ابررایانههای كوچك و یا متوسط، از نگارشهای اصلاح شده سیستمعامل "یونیكس" و یا سیستمعامل دارای كد باز "لینوكس" استفاده میكنند. همچنین در سال ۲۰۰۵میلادی، دانشمندان موسسه فنآوری كالیفرنیای آمریكا(كلتك) با همكاری چند شركت بزرگ تولیدكننده تجهیزات رایانهای از جمله "اینتل" و "دل"، ابررایانه قدرتمند جدیدی را ویژه حل معماهای پیچیده پدیده زلزله، تولید و راهاندازی كردهاند. به گفته دانشمندان، امواج زلزله با حركت درون زمین و عبور از لایههای مختلف زمین تغییر سرعت و تغییر جهت میدهند كه شبیهسازی دقیق حركت و وضعیت این امواج نیازمند میلیونها محاسبه در هر ثانیه است و این امر تنها توسط یك ابررایانه قدرتمند ممكن میشود. فهرست ۵۰۰ابررایانه قدرتمند جهان سالی دو بار توسط چند مركز علمی جهان منتشر میشود و طبق آخرین دستهبندی صورت گرفته در این فهرست، هماكنون سریعترین ابررایانه جهان، ابررایانه "بلو جین/ال" ساخت شركت "آی بیام" بوده است.
از: فائزه كیایی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست