سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

توصیه‌های رمضان


توصیه‌های رمضان

همزمان با ماه مبارک رمضان، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در اطلاعیه ای نکات تغذیه‌ای را در این ماه اعلام و هموطنان را به رعایت آن دعوت کرد.
در این اطلاعیه آمده است:
● در ماه …

همزمان با ماه مبارک رمضان، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در اطلاعیه ای نکات تغذیه‌ای را در این ماه اعلام و هموطنان را به رعایت آن دعوت کرد.

در این اطلاعیه آمده است:

در ماه رمضان به جای غذاهای چرب و سرخ شده از غذاهای آب‌پز، بخارپز و کبابی استفاده کنید.

همچنین بر ضرورت استفاده از پنج گروه اصلی غذایی (نان و غلات + میوه‌ها + سبزی‌ها + گوشت و حبوبات و تخم‌مرغ + شیر و لبینات) تأکید فراوان شده است.

افراد روزه‌دار همانند زمانی که روزه نیستند، ملزم به استفاده از سه وعده غذایی هستند که این وعده‌ها شامل افطار، شام و سحری است. البته مصرف غذا در دو وعده (سحری و افطار) نیز اشکالی ندارد، بهتر است غذای مصرفی در سحر، ویژگی وعده ناهار در سایر روزهای سال را داشته باشد.

مصرف شیر گرم و فرنی یا شیربرنج هنگام افطار مناسب است.

همچنین استفاده از مواد غذایی آبکی مثل سوپ، آش، حلیم بدون روغن و مایعات هنگام افطار و سحر موجب تعادل آب و املاح فرد روزه‌دار می‌شود.

استفاده از سبزی‌ها و میوه‌ها هنگام افطار و در فاصله زمانی میان افطار تا سحر به دلیل اینکه منبع خوبی از فیبر هستند، برای دستگاه گوارش بسیار مفید است و مانع بروز یبوست می‌شود.

مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری توصیه نمی‌شود، زیرا با تحرک ترشح انسولین موجب ورود قند خون به داخل سلول‌ها و در نتیجه کاهش قندخون می‌شود.

همچنین مصرف مواد غذایی حاوی قندهای ساده مثل شیرینی و شکلات در وعده سحری موجب می‌شود شخص زودتر گرسنه شود.

برای تأمین آب موردنیاز پس از صرف افطار و تا قبل از خواب به تدریج انواع میوه، چای کمرنگ و سایر مایعات به ویژه آب نوشیده شود.

افطار خود را با کمی آب گرم یا چای آغاز کنید و پس از آن می‌توان از خرما یا کشمش استفاده کرد، زیرا این دو سبب کنترل اشتها می‌شود.

مصرف خرما در ماه مبارک رمضان در تنظیم قند خون بسیار مفید است.

به جای مصرف انواع شیرینی‌ها مانند زولبیا و بامیه که فقط حاوی انرژی و فاقد مواد مغذی ویتامین‌ها و املاح هستند، از مواد غذایی طبیعی شیرین مثل خرما، کشمش و انواع میوه استفاده شود.

مصرف آب زیاد به هنگام صرف افطار سبب اختلال در هضم مواد غذا می‌شود. همچنین مصرف مقدار زیاد آب پس از صرف سحری نیز توصیه نمی‌شود.

از مصرف غذاهای چرب و سرخ‌کردنی و غذاهای حاوی مقادیر زیاد قندهای ساده مانند قند و شکر پرهیز کنید.

از نوشیدن بیش از حد چای در وعده سحری اجتناب شود، زیرا چای باعث افزایش ادرار و از دست رفتن نمک‌های معدنی بدن می‌شود.

از مصرف تنقلات زیاد در فاصله افطار تا سحر پرهیز شود. این مواد موجب می‌شود هنگام سحر به دلیل پر بودن معده میل به غذا کاهش پیدا کند.

در خریدزولبیا و بامیه دقت کنید !

«زولبیا و بامیه عرضه شده در بیشتر قنادی‌ها از مراکز غیربهداشتی و غیرمجاز تهیه می‌شود.»

مسعود کیمیاگر، متخصص تغذیه با بیان این مطلب به فارس گفت: بیشتر قنادی‌ها زولبیا و بامیه خود را از مراکزی که هویت درستی ندارند، تهیه می‌کنند، به همین دلیل سالم بودن آنها محل تردید است.

او، مصرف زیاد زولبیا و بامیه را برای سلامتی زیانبار دانست و به مردم توصیه کرد به جای این نوع شیرینی از کشمش و خرما استفاده کنند.

افراد مبتلا به دیابت مزمن روزه نگیرند

یک فوق‌تخصص غدد به افراد مبتلا به دیابت مزمن که دچار افت قند خون هستند، توصیه کرد اقدام به روزه‌داری نکنند.

دکتر غلامرضا یوسف‌زاده در گفت و گو با مهر در کرمان اظهار داشت: افراد دیابتی بهتر است برای روزه گرفتن با پزشک خود مشورت کنند.

یوسف‌زاده گفت: افراد دیابتی که با انسولین قندخون را کنترل می‌کنند، باید از روزه‌داری خودداری کنند، اما بیشتر افراد دیابتی که دارو مصرف می‌کنند، می‌توانند روزه بگیرند. او، ماه رمضان را فرصت مناسبی برای تمرین تغذیه درست در افراد دیابتی که در شرایط حاد بیماری قرار ندارند، دانست.