دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
تشخیص بیماری در میهمانی بستنی
آشنایی با علل و نشانههای «گیر زبان» و شیوه درمان آن
وقتی صحبت از گیر کردن زبان میشود اغلب ما حالتی را تصور میکنیم که در اثر ترس یا هیجانات روحی شدید، فرد قادر به تکلم نیست، امــا منظور ما در این مقاله حالت نسبتاً شایعی است که در آن زبان به کف دهان چسبندگی دارد و نمیتواند خوب حرکت کند. جلوی آینه دهان خود را باز کرده و زبان خود را به طرف بالا ببرید. خواهید دید که رشته و پردهای از زیر زبان به کف دهان چسبیده است. به این رشته «فرنولوم» میگویند. وقتی نوزادی به دنیا میآید «فرنولوم» زبان او نسبتاً ضخیم است و قسمت زیادی از زبان را به کف دهان متصل میکند. با رشد کودک، «فرنولوم» نازکتر شده و پسروی میکند، یعنی چسبندگی زبان به کف دهان به قسمتهای عقبی زبان محدود میشود. در بعضی از کودکان ممکن است «فرنولوم» محکم به زبان چسبیده باشد و مانع حرکت کامل زبان شود که به آن گیر زبان میگوییم. اما چه هنگامی گیر زبان احتیاج به درمان دارد؟
در نوزادان
نوزادی که زبانش گیر دارد، ممکن است در مکیدن و شیر خوردن با مشکل روبهرو شود و در نتیجه خوب وزن نگیرد و لذا والدین به دلیل خوب وزن نگرفتن، نوزاد را نزد متخصص اطفال میبرند و معمولاً همکاران متخصص اطفال هستند که این نوزادان را برای درمان بیشتر به نزد جراح گوش ، گلو و بینی یا فوق تخصص جراحی اطفال ارجاع میدهند.
در بچههای نوپا و بزرگتر
تغذیه:
بعد از اینکه کودک دندان درآورد، شیر دادن به کودک مبتلا به گیر زبان ممکن است برای مادر دردناک باشد لذا ممکن است مادر مجبور شود شیر دادن طبیعی را قطع کند.
صحبت:
برای تکلم، زبان به طور معمول قابلیت بسیار زیادی برای جبران محدودیت حرکتی ناشی از «گیر زبان» دارد، اما در مبتلایانی که محدودیت حرکتی زبان زیاد باشد ممکن است ادای بعضی از حروف و کلمات به راحتی امکانپذیر نباشد. در این کودکان حدود سهسالگی، اشکالات تکلمی به خصوص ادای حروفی مثل سِ، شِ، زِ ممکن است جلب توجه کند. اگر بیش از نیمی از سخنان و کلماتی که یک بچه سهساله ادا میکند توسط افراد غریبه درک نشود باید کودک از نظر «گیر زبان» بررسی شود. وقتی نوزادی مبتلا به «گیر زبان» است به راحتی نمیتوان پیشبینی کرد که آیا بعداً دچار مشکلات تکلمی خواهد شد یا خیر امــا اگر موارد زیر وجود داشته باشد به احتمال زیاد هنگام به حرف افتادن مشکلات تکلمی ظاهر خواهد شد.
- نوک زبان یک فرورفتگی داشته باشد یا به عبارت سادهتر نوک زبان دوشاخه باشد.
- نوزاد نتواند زبانش را از دهانش بیرون بیاورد.
- نوزاد نتواند زبانش را به سقف دهانش برساند.
والدینی که میخواهند بدانند آیا کودک آنها از این نظر مشکل دارد یا نه، میتوانند آزمایش سادهای را انجام دهند. کافی است یک بستنی قیفی به کودک خود بدهند. اگر کودک در لیسیدن بستنی با مشکلی مواجه نباشد به احتمال زیاد زبان وی گیر ندارد.
- ظاهر فرد: ظاهر بچههای بزرگتر که مبتلا به گیر زبان هستند ممکن است در اثر این مشکل دچار تغییراتی شود. مثلاً فاصله داشتن دو دندان پیش پایین از یکدیگر ممکن است نشانهای از «گیر زبان» باشد.
درمان
با جراحی میتوان «گیر زبان» را برطرف کرد. این عمل بسیار ساده است و معمولاً عارضهای هم ندارد. بسته به سن کودک این عمل با نیمهبیهوشی و حتی با بیحسی موضعی نیز قابل انجام است. بهرغم اینکه اصلاح جراحی این اختلال بسیار راحت است، نتایج این عمل هم بسیار خوب است و تکلم راحت و اعتماد به نفس را به کودک برمیگرداند.
دکتر محمدحسن عامری
متخصص گوش، گلو و بینی جراحی سر و گردن
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست