چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
حذف خال صورت
خال یا ضایعه خوشخیم نابجای پوستی که ناشی از تکثیر و فعالیت بیش از اندازه سلولهای رنگدانهساز (ملانوسیت) و غیررنگدانهساز (کراتینوسیت) است، به اشکال، رنگ و اندازههای مختلف در صورت و بدن به وجود میآید.
اگرچه علت بروز خالهای خوشخیم همچنان نامشخص است، اما عللی همچون سابقه ژنتیک و فامیلی مثبت، تغییرات طبیعی هورمونی در سنین رشد (۵ سال اول زندگی و سن بلوغ)، حاملگی، مصرف داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی (شیمیدرمانی یا نور درمانی)، سوابق اختلالات هورمونی (کمکاری یا پرکاری تیروئید یا بیماریهای داخلی متابولیک)، تماس با مواد سوزاننده و شیمیایی و تاثیر طولانی مدت نور خورشید میتواند در بروز تعداد و اندازه خالها تاثیرگذار باشد، اما گاهی ممکن است در محل نیش حشرات، جوشها و ضایعات پوستی که بعد از یک دوره طولانی بهبود یافتهاند، شاهد بروز خالهای رنگی یا غیررنگی باشیم.
اولین نکتهای که از خالها باید بدانیم، خوشخیم یا بدخیم بودن آن است که تغییر رنگ ناگهانی، رشد سریع، حاشیه نامنظم و بروز زخم یا خونریزی در سطح آن میتواند هشداری برای مراجعه به پزشک متخصص پوست باشد.
اما خالهای خوشخیم را بر اساس اندازه و محل میتوان به ۳ گروه ساده یا سطحی که کوچک و در لمس برجسته نیستند، عمقی و برجسته که حتی ممکن است در سطح آن مو دیده شود و نوع بینابینی که مختصر برجسته است تقسیمبندی کرد. با این حال تمام خالهای کوچک میتوانند طی سالها رشد آهستهای در عمق و سطح پوست داشته باشند که این هرگز نشانه بدخیم شدن آنها نیست و اتفاقا این خالها به تناسب افزایش اندازه ممکن است کمرنگتر یا حتی به رنگ پوست (بدون رنگ) شوند.
اما سوالاتی امروز برای بسیاری از مراجعهکنندگان به مراکز پوست مطرح است، نحوه جراحی یا برداشتن خال و نگرانیهای بعد از برداشتن آن است و سوالاتی مانند اینکه خال صورتم باید لیزر شود یا جراحی؟ آیا بعد از جراحی یا لیزر عود میکند؟ ممکن است بدخیم شود؟ خال مادر یا ماده علتی برای دیگر خالهای کوچک است؟ عمده سوالات مطرح شده از سوی مراجعهکنندگان است.
در پاسخ باید گفت هیچ خال مادر یا ماده وجود نداشته و این تنها تصور نادرست عدهای است که خال بزرگتر یا اولین خال را منشأ همه خالها میدانند و برداشتن هیچ خالی نمیتواند علت بروز و آشکار شدن دیگر خالها در آینده باشد. دیگر اینکه خالهای خوشخیم با جراحی و لیزر بدخیم نمیشوند.
اما برداشتن خالها بر اساس وسعت سطح، عمق و نیز محل آن به ۲ روش جراحی با بخیهزدن و تراشیدن با لیزر یا کوتر قابل درمان است. برای مثال بهترین روش درمانی برای خال کوچک و متوسط ناحیه بینی لیزر یا کوتر است، زیرا خطوط بخیه ناشی از جراحی بر بینی باقی میماند. اما خالهای بزرگ و عمیق که در خطوط چینهای پوستی قرارگرفتهاند قابل جراحی هستند، زیرا خطوط جراحی و بخیه در چینها و خطوط پوستی محو میشوند، اما اگر خط جراحی و بخیه در خلاف چینهای پوستی باشد، جوشگاه جراحی همیشه باقی مانده و حتی ممکن است به علت کشش پوستی بزرگتر شوند.
دکتر سید ناصر عمادی
متخصص پوست
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست