سه شنبه, ۱۲ تیر, ۱۴۰۳ / 2 July, 2024
مجله ویستا

ماکولوپاتی چشم گاو


ماکولوپاتی چشم گاو

خانم ۶۴ ساله‌ای مبتلا به لوپرس اریتماتوی سیستمیک و با کارکرد طبیعی کلیه تحت درمان با کلروکین با دوز روزانه ۲۴/۳ میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدون چربی بدن به مدت ۶ سال قرار …

خانم ۶۴ ساله‌ای مبتلا به لوپرس اریتماتوی سیستمیک و با کارکرد طبیعی کلیه تحت درمان با کلروکین با دوز روزانه ۲۴/۳ میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدون چربی بدن به مدت ۶ سال قرار داشت (مجموع دوز ۳۹۰ گرم). وی ۳ سال پس از درمان متوجه کاهش بینایی ۲ طرفه و پیشرونده شد که تا ۳ سال بعد نیز ادامه داشت...

وی ۲ سال پس از قطع کلروکین و جهت بررسی‌های بیشتر به بیمارستان مراجعه کرد. معاینه چشم‌ها اکنون نشان‌دهنده حدت تصحیح‌شده بینایی ۴۰/۲۰ در چشم راست و ۱۰۰/۲۰ در چشم چپ بود. فوندوسکوپی، منطقه هم‌مرکز هیپوپیگمانته‌ای اطراف هر دو فووه‌آ نشان داد که منطبق بر رتینوپاتی سمی ناشی از کلروکین یا ماکولوپاتی دوطرفه چشم گاو بود (تصویر A، چشم راست؛ تصویر B، چشم چپ). کلروکین در اپی‌تلیوم پیگمانته شبکیه به ملانین متصل می‌شود و ابتدا در اطراف فووه‌آ اثرات سیتوتوکسیک ایجاد می‌کند. یافته‌های زودرس این وضعیت شامل اسکوتومای پاراسنترال به همراه معاینه فوندوسکوپی طبیعی است. زمانی که اثرات آن بر فوندوس ظاهر شود اسکوتوما برطرف نمی‌شود و آسیب شبکیه با وجود قطع دارو ادامه خواهد یافت. دوز کلروکین (دوز تجمعی <۱۰۰ گرم) و طول مدت درمان (بیش از یک سال) عوامل خطرزای مهم ایجاد رتینوپاتی هستند. غربالگری دوره‌ای با آزمایش حدت بینایی، دید رنگ و میدان بینایی مرکزی علایم اولیه رتینوپاتی کلروکین را مشخص خواهد کرد.

New England Journal of Medicine May ۲۱, ۲۰۰۹; ۳۶۰: ۲۲۲۴.

مترجم: دکتر شیما فرزان