جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

۷ اشتباه رایج درباره چشم‌ها


۷ اشتباه رایج درباره چشم‌ها

۱) این‌قدر نزدیک تلویزیون ننشین؛ چشمت ضعیف می‌شود!
حتما شما هم وقتی کم‌سن‌وسال بوده‌اید، این توصیه را شنیده‌اید ولی انجمن چشم‌پزشکان آمریکا می‌گوید این توصیه، پایه علمی …

۱) این‌قدر نزدیک تلویزیون ننشین؛ چشمت ضعیف می‌شود!

حتما شما هم وقتی کم‌سن‌وسال بوده‌اید، این توصیه را شنیده‌اید ولی انجمن چشم‌پزشکان آمریکا می‌گوید این توصیه، پایه علمی ندارد. چشم اغلب بچه‌ها قادر است نگاه از فاصله نزدیک را بدون هیچ مشکلی تحمل کند. البته بعضی بچه‌ها هم هستند که چشمشان نزدیک‌بین است و به همین دلیل، خیلی نزدیک به تلویزیون می‌نشینند. این دو را نباید با هم اشتباه کرد.

۲) کامپیوتر چه ربطی دارد به خستگی چشم؟

ربطش این است که وقتی زیاد جلوی مونیتور می‌نشینید، کمتر پلک می‌زنید. وقتی کمتر پلک می‌زنید، خشکی چشم‌ به سراغتان می‌آید و عضلات چشمتان خسته می‌شود. چاره‌اش این است که هر ۲۰ دقیقه یک‌بار به چشمتان استراحت بدهید و به یک نقطه دور خیره شوید.

۳) اگر می‌خواهی چشمت پرنور شود، تا می‌توانی هویج بخور!

هیچ لزومی به این هویج‌درمانی نیست. هر چیزی که ویتامین «آ» داشته باشد، به درد چشم می‌خورد؛ چه هویج باشد، چه هر میوه و سبزی دیگر. با یک رژیم غذایی متعادل براحتی می‌توانید ویتامین <آ> مورد نیاز چشمتان را تامین کنید.

۴) شب‌کوری مختص پسربچه‌هاست

البته شب‌کوری در پسربچه‌ها شایع‌تر است (۸ برابر دختربچه‌ها)؛ ولی در دختربچه‌ها هم دیده می‌شود.

۵) ضعف چشم که ارثی نیست!

اتفاقا هست. اگر پدر و مادری چشمشان ضعیف باشد، معمولا فرزندشان هم چشمش ضعیف می‌شود. حتی عینکی شدن هم در بچه‌هایی که پدر یا مادرشان عینکی است، شیوع بیشتری دارد.

۶) ممکن نیست پدر و مادری چشم‌آبی، فرزندی با چشم قهوه‌ای داشته باشند

اگرچه خیلی نادر است،‌ ولی کاملا ممکن است؛ چون ژن‌های متعددی در تعیین رنگ چشم دخالت دارند. هر فرد دو الگو از هر ژن دارد که هر کدامش را از یکی از والدینش به ارث می‌برد. در واقع، به جای آن که دو ژن اصلی در این مورد دخالت داشته باشند، یک ژن وجود دارد که رنگ قهوه‌ای یا آبی را کنترل می‌کند و یکی رنگ سبز یا رنگ فندقی را. پس این امکان وجود دارد که پدر و مادری چشم‌آبی، کودکی با چشم‌های قهوه‌ای داشته باشند (یا برعکس).

۷) چشم انسان از چشم همه جانوران قوی‌تر است

اصلا این‌طور نیست. یک نمونه دم‌دستی‌‌اش گربه‌ها هستند که حتما دیده‌‌اید چشمشان در تاریکی می‌درخشد. پشت شبکیه چشم گربه‌ها لایه‌ آینه‌مانندی از سلول‌های منعکس‌کننده نور وجود دارد که نورِ تابیده‌شده به شبکیه را منعکس می‌کند و موجب می‌شود سلول‌های چشم گربه، دو بار در معرض نور قرار بگیرند و در نتیجه، در تاریکی خیلی بهتر از ما انسان‌ها ببینند. وجود این لایه به علاوه مردمک بیضی‌شکل گربه‌ها باعث می‌شود که آنها فقط با یک‌ششم نوری که ما برای دیدن نیاز داریم، به وضوح همه چیز را ببینند.

دکتر محمد کیاسالار