چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
مجله ویستا

انتخابت چیست


انتخابت چیست

چگونه انتخاب درستی کنیم

این روزها همه یک جوری درگیر یک انتخاب بزرگ هستند و کلا هر جایی که وارد شوید یا توی هر جمعی که قرار بگیرید، تهش به موضوعی به نام انتخابات می‌رسید! تازه صفحات روزنامه‌ها و برنامه‌های شبکه‌های تلویزیونی پر از بحث‌های داغ انتخاباتی است. اصلا فکرش را هم نکنید که ما هم وارد این فضاهای سیاسی شویم فقط حالا که دیدیم ملت کلا درگیر موضوع انتخابات هستند و شب و روز هی با خودشان فکر می‌کنند که چه آدم‌هایی را انتخاب کنند، گفتیم بد نیست برای شما درباره مهارت انتخاب درست و عاقلانه بنویسیم. موضوعی که شما در تمام زندگی‌تان با آن درگیر هستید اما شاید خودتان خیلی به آن توجه نکنید.

● وقتی انتخاب‌مان تحت تاثیر است!!

بحث این روزها این است که چه کسی را انتخاب کنیم؟ کدام فرد انتخاب بهتری است؟ چه کار کنیم که اشتباه انتخاب نکنیم؟ و... البته این تنها دغدغه آدم‌هایی است که انتخاب‌های‌شان برای‌شان مهم است وگرنه خیلی‌ها که اصلا اهل فکر کردن و دغدغه نیستند و همین طوری شانسی انتخاب می‌کنند یا چشم‌شان به دهان آدم‌های دیگر است! این آدم‌ها نه در انتخابات که در همه انتخاب‌های زندگی‌شان همین طوری عمل می‌کنند و برای همین به هدف‌های‌شان نمی‌رسند. خوب که دقت کنیم ما در تمام زندگی‌مان در حال انتخاب کردن هستیم. از لباسی که می‌پوشیم و موسسه زبانی که می‌خواهیم ثبت نام کنیم بگیرید تا انتخاب‌های مهم زندگی مثل انتخاب رشته دانشگاه یا انتخاب همسر آینده‌مان، تنها نمونه‌ای از انتخاب‌هایی است که تصمیم‌اش باید توسط ما گرفته شود. حالا عده‌ای توی زندگی‌شان بلد هستند که درست انتخاب کنند و عده‌ای نه! برای همین دسته اول به هدف‌ها و آرمان‌های‌شان می‌رسند و دسته دوم شکست می‌خورند! اتفاقات، آدم‌ها و موقعیت‌های مختلف می‌توانند بر تصمیم‌های ما تاثیر بگذارند و انتخاب‌های‌مان را تغییر دهند.

مثلا اطلاعات در مورد موضوعی که قرار است درباره اش تصمیم بگیریم و دست به انتخاب بزنیم تاثیر زیادی دارد. وقتی ما اطلاعات‌مان زیاد باشد یعنی اطلاعات درست، جامع و کاملی داشته باشیم روی شیوه انتخاب ما تاثیر می‌گذارد. فشارهای اجتماعی، همسالان و گروه هم روی انتخاب‌های ما تاثیر گذار هستند. این‌که در چه جامعه‌ای با چه آداب و رسومی زندگی می‌کنیم و چه قوانینی داریم روی نوع پوشش، انتخاب رشته تحصیلی، نوع تفریحات و حتی روی انتخاب همسر آینده‌مان هم تاثیر گذار است. این فشارهای غیر مستقیم را به گروه همسالان اضافه کنید که روی کوچک‌ترین انتخاب‌های شما مثل کلاس زبان یا لباسی که می‌پوشید تاثیر می‌گذارند. در این میان عضویت ما در انواع گروه‌های اجتماعی، مذهبی و سیاسی هم در انتخاب‌های زندگی‌مان بی‌تاثیر نیستند چون شیوه فکری و نگرشی این گروه‌ها به راحتی می‌تواند انتخاب‌های ما را دستخوش تغییر کنند. علاوه بر این موقعیت مکانی یا زمانی هم روی انتخاب‌ها تاثیر دارند. این‌که شما کجا باشید یا در چه شرایط روحی و روانی و چه زمانی می‌خواهید تصمیم بگیرید می‌توانند بر درست بودن یا نادرست بودن انتخاب تان تاثیر بگذارند. معمولا مکان‌ها و زمان‌های پر استرس و هیجان آور اجازه نمی‌دهند که آدم‌ها انتخاب‌های درستی داشته باشند. اگر می‌خواهید انتخاب‌های شما تحت تاثیرات منفی قرار نگیرد باید آن‌ها را کنترل کنید و اجازه ندهید تصمیم‌ها و انتخاب‌های مهم تان تحت تاثیر آدم‌ها، موقعیت‌ها و اتفاقات گوناگون باشد.

● انتخاب اصلح را از کجا بیاوریم؟!

فکر نکنید تنها برای انتخابات ریاست‌جمهوری یا مجلس باید انتخاب شما اصلح باشد بلکه تمام انتخاب‌های زندگی شما باید چنین ویژگی داشته باشد. درست است که همه آدم‌ها، دل‌شان می‌خواهد که انتخاب‌های‌شان بهترین انتخاب باشد تا هیچ وقت توی زندگی احساس شکست و ناامیدی نکنند اما همیشه دیگران یا شرایط نیست که اجازه نمی‌دهند ما انتخاب درستی داشته باشیم، گاهی کلا بلد نیستیم که چگونه تصمیم بگیریم و از میان گزینه‌های مختلف بهترین را انتخاب کنیم برای این‌که بتوانید انتخاب‌های درستی در زندگی داشته باشید به مراحل زیر حتما توجه کنید:

● موضوع انتخاب را مشخص کنید؟

اول از همه مشخص کنید که دقیقا در مورد چه ویژگی می‌خواهید انتخاب کنید، مثلا موقع انتخاب رشته تحصیلی، آینده کاری برای شما مهم‌تر است یا علاقه خودتان؟ موقع خرید لباس، زیبایی مهم‌تر است یا کیفیت یا قیمتش؟ وقتی بتوانید ویژگی‌های موضوعی را که در موردش می‌خواهید تصمیم بگیرید و دست به انتخاب بزنید در نظر بگیرید دیگر سردرگم و عصبی نمی‌شوید و می‌توانید راحت تصمیم بگیرید. شرایط انتخابی خودتان را فهرست کنید تا در میان گزینه‌های مختلف اشتباه نکنید.

● هدف داشته باشید

آدم‌هایی که هدف دارند دقیقا می‌دانند چه چیزی می‌خواهند و در هر موقعیت و شرایط چه تصمیمی باید بگیرند برای همین موقع انتخاب کردن درصد اشتباه‌شان پایین‌تر از دیگران است. مثلا کسی که می‌داند قرار است یک ورزشکار یا یک هنرمند بشود، موقع انتخاب رشته دانشگاهی زمین و زمان را به هم نمی‌ریزد که حالا چه کار کنم و چه چیزی را باید انتخاب کنم؟! داشتن هدف کمک می‌کند وقتی ما بین چند راه یا چند گزینه مختلف قرار گرفتیم آن گزینه‌ای را انتخاب کنیم که در راستای هدف‌های ما باشد.

● اطلاعات کسب کنید

فکر کنید می‌خواهید لپ‌تاپ بخرید. ساده‌ترین راه این است که بروید و اولین لپ‌تاپی را که پشت ویترین یک فروشگاه می‌بینید یا آن لپ‌تاپی را که فروشنده برای تان می‌گذارد روی میز و هی تعریفش را می‌کند بخرید و بیایید بیرون! مطمئنا این انتخاب بهترین انتخاب نیست! چون احتمالا گزینه بهتری هم در این لپ‌تاپ‌ها چه از لحاظ قیمت، کیفیت و حتی ظاهر لپ‌تاپ وجود دارد که شما اطلاعاتی ندارید تا آن‌ها را انتخاب کنید. اطلاعات و شناخت موضوع انتخاب‌تان به شما کمک می‌کند دایره گزینه‌های انتخابی تان را بازتر کنید و انتخاب‌های مناسب‌تری داشته باشید.

● گزینه‌های انتخاب را ارزیابی کنید

خیلی‌ها اولین راه حلی که سر راهشان قرار می‌گیرد را انتخاب می‌کنند. مثلا اولین کیفی که می‌بینند را می‌خرند. با اولین دختر یا پسری که برخورد می‌کنند ازدواج می‌کنند. اولین پیشنهاد شغلی را قبول می‌کنند و... بدون این‌که به گزینه‌های دیگر فکر کنند یا آن‌ها را بررسی کنند. موقع تصمیم گیری ابتدا همه گزینه‌ها را فهرست کنید و بعد بنشینید نقاط قوت و ضعف و ویژگی‌های هر کدام را کنارش بنویسید. ببینید انتخاب هر گزینه چه فرصت‌هایی به شما می‌دهد و چه تهدیدهایی برای شما ایجاد می‌کند و پیامدهای خوب و بدش را در بیاورید. آن وقت به هر گزینه با توجه به این پیامدها امتیاز بدهید. مطمئنا گزینه برتر گزینه‌ای است که بیشترین امتیاز مثبت را داشته باشد. وقتی این جوری دست به انتخاب می‌زنید هیچ وقت پشیمان نمی‌شوید.

● مشورت بگیرید

طبیعی است که ما در همه موضوعات اطلاعات کافی و کارشناسانه نداشته باشیم و نتوانیم خودمان در همه مواردی که می‌خواهیم در زندگی‌مان انتخاب کنیم به تنهایی دست به گزینش بزنیم. بنابراین بهترین راه حل مشورت با فردی است که در آن زمینه کارشناس محسوب می‌شود و می‌تواند راه را از چاه نشان‌مان دهد. البته فراموش نکنید در نهایت انتخاب با شماست یعنی شما خودتان با توجه به مشورت‌هایی که گرفته‌اید و شرایط زندگی که دارید باید انتخاب کنید و کسی نمی‌تواند دقیقا به جای شما تصمیم بگیرد.

نویسنده: وجیهه محمدپور