شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
آمریکا چگونه جهان را شنود می کند
![آمریکا چگونه جهان را شنود می کند](/web/imgs/16/119/juf6n1.jpeg)
آژانس امنیت ملی آمریکا نتوانسته است حوادث و وقایع مهمی مثل سوءقصدهای پیاپی علیه سفارتخانههای آمریکا در آفریقا، عملیات آزمایش هستهای هند و شلیک موشکبالستیک کره شمالی بر فراز ژاپن را رهگیری کند.
آمریکا حدود دویست هزار مأمور مخفی،شمار زیادی ماهوارههای جاسوسی و بانکهای اطلاعاتی عظیمی را در اختیار دارد. این کشور، هم چنین کامپیوترهای مجهز به نرمافزارهای تجزیه و تحلیل دارد که هر ساله صدهزار رهگیری اطلاعاتی از انواع مختلف را مورد بررسی قرار میدهند.شنود دایم ارتباطات از راه دور در سراسر جهان موبایل، فکس،ای.میل و ارتباطات انفورماتیک و هم چنین دریافت و تحلیل تصاویر ماهوارهای، در حوزه وظایف سازمان امنیت ملیآمریکا (NSA) است.
این آژانس که مقر آن در فورت مید قرار دارد ،صد هزار نفر را در استخدام خودش دارد که این افراد در مراکز مختلف در آمریکا وایستگاههای شنود مستقر در خارج، به کار مشغولاند، آژانس امنیت ملی حدود ۹۵% ارتباطات از راه دور را در سراسر جهان تحت کنترل دارد. این حجم عظیماطلاعات به وسیله ابرکامپیوترهای مجهز به نرمافزارهای تجزیه و تحلیل، مورد بررسی دقیق قرار میگیرد.
● اینترنت، تحت کنترل شدید
بیشک ارتباطات افراد بر روی شبکه اینترنت، تحت کنترل شدید قرار دارد، کاملاً محتمل است آژانس امنیت ملی ایالات متحده با توجه به محتوای ارتباطات روی شبکه، هر لحظهآنها را کنترل کند، میهنپرستی آمریکایی به گونهای است که همه شرکتهای ارایه دهنده خدمات اینترنتی که اکثرشان آمریکایی هستند به آژانس امنیت ملی کشورشان اجازهمیدهند، دادههای مشتریانشان را کنترل کند.
مدتی است که به طور مداوم این نجوا به گوش میرسد که شرکت عظیم کامپیوتری مایکروسافت پیوند نزدیکی با آژانس امنیت ملی آمریکا دارد،البته این همکاریها در چارچوبعملیات شنود و رهگیری انجام میشود. باید بگوییم تنها، آژانس امنیت ملی آمریکا اینترنت را تحت کنترل ندارد، بلکه تقریباً تمام سازمانهای اطلاعاتی آمریکا سرویسهای رهگیری وکنترل خاص خودشان را در مورد اینترنت دارا هستند، این موضوع از CIA تا حتی سرویس اطلاعاتی نیروی دریایی آمریکا را شامل میشود.
● رسوایی اشلون
در سپتامبر ۱۹۹۸، نمایندگان پارلمان اروپا در گزارشی شدیداللحن، شنود سیستماتیک ارتباطات مخابراتی در کشورهای اتحادیه اروپا به وسیله آمریکا را افشا کردند و رسماً ازواشنگتن توضیح خواستند، این تقاضا تاکنون پاسخی نیافته است. دقیقاً قبل از پارلمان اروپا، یعنی در ماههای آوریل، مه و ژوئیه همان سال، سه تن از نمایندگان مجلس ملی فرانسه بهنامهای ژرژ سار، رونه آندره و ژان دوگل در مجلس پرسشهایی از دولت فرانسه درباره یک سیستم شنود اطلاعاتی جهانی مطرح کردند. نمایندگان عضو پارلمان اروپا میگویند قبل ازانتشار کتابی به وسیله یک محقق نیوزیلندی، از وجود چنین سیستمی باخبر نبودهاند. این کتاب که قدرت مخفی (Secret Power) نام دارد در سال ۱۹۹۶ به وسیله نیگی هاگرمنتشر شده است. در این کتاب، هاگر به طور جزیی از همکاری مخفی بین آمریکاییها و انگلیسیها در چارچوب پیمان یوکوزا پرده بر میدارد. دیگر اعضای این پیمان را کانادا،استرالیا و نیوزیلند تشکیل میدهند. مطبوعات از این ماجرا باخبر میشوند. هفتهنامه کوریه انترناسیونال و به دنبال آن هفته نامه نوول ابسرواتور روی جلدشان را به پروندههایشنودهای جهانی آمریکا اختصاص میدهند. رسانههای صوتی و تصویری فرانسه، فیلمی ویدیویی، از ایستگاه دریافت اطلاعات منویث هیل در انگلستان پخش میکنند. به سرعتترس در فرانسه حاکم میشود. دیگر هیچ تماس تلفنی، فکس یا ایمیلی بدون فکر کردن به آژانس امنیت ملی آمریکا برقرار نمیشود. همگان از خودشان میپرسند: آیا من یکی ازکلمات کلیدی را که روزنامهها نوشتند، در مکالمهام بر زبان آوردم؟ کاربر اینترنت یا مدیر تجاری فلان آژانس تبلیغاتی پرسشهایی از این دست را از خودشان میپرسیدند.
شبکه اشیلون برای سرویسهای اطلاعاتی و ضدجاسوسی فرانسه کاملاً شناخته شده است. حتی سرویسهای ویژه فرانسوی در چارچوب قراردادهای همکاری اطلاعاتی بینسرویسهای غربی، از خدمات شبکه اشلون نیز بهرهمند شدهاند.
پرسش این جاست که علت وجودی سیستم اشلون چیست و چرا به یکباره وجود این سیستم تا این اندازه اهمیت یافت؟ برخلاف تصور، پاسخ این پرسش چندان مشکل نیست.ایالات متحده با ایجاد این سیستم، در پی حفظ رهبری و برتری جهانیاش در تمام زمینهها است. فرانسه نیز با سیستم اشیلون خودش، میخواهد استقلال و حاکمیتاش را حفظ کند،در مقام مقایسه باید اضافه کرد که ایالات متحده، میلیاردها دلار در عرصه تکنولوژی فضایی هزینه میکند و فرانسه نیز در مقابل از دانش فنی عالی و شناخته شدهای، در زمینه پرتابموشک به فضا بهره میبرد و بالاخره این که هر دو کشور میخواهند هواپیماهای جنگی و غیرجنگیشان را به تمام جهان بفروشند. پس هر دو به سیستم اشلون نیاز دارند.
هفتهنامه فرانسوی نوول ابسرواتور موفق شده است مصاحبهای با ویلیام اودم، رئیس سابق آژانس امنیت ملی آمریکا در زمان ریاست جمهوری رونالد ریگان، داشته باشد. اودم در اینگفتوگو در پاسخ به اتهامهایی که فرانسویان علیه آمریکاییها درباره شنود متحدان شان مطرح میکنند، با وقاحت و لحنی تحقیرآمیز میگوید: بیشک چنین عملیاتی وجود دارد. اماخوب که چه؟ رسوایی ماجرا کجاست؟ همه دنیا سعی میکنند جاسوسی کنند و شما فرانسویها جلوتر از همه. اما شما خودتان را در گوشهای پنهان کردهاید. ما قراردادهایی باانگلستان و کشورهای مشترکالمنافع و هم چنین، ابزار و امکانات قابل توجهی داریم. شما باید سالها تلاش کنید و میلیاردها دلار هزینه کنید تا به سطح ما برسید.
● محدودیتهای آژانس امنیت ملی آمریکا
آژانسهای اطلاعاتی آمریکا با وجود در اختیار داشتن ابزار فنی، مالی و انسانی فوقالعاده، باز هم نمیتوانند همه چیز را ببینند و شنود کنند. هم چنین فراوانی بیش از حد اطلاعات،مانع بررسی دقیق آنها میشود، شمار اطلاعات خیلی مهمی که از دید و شنود ماشین جاسوسی عظیم آمریکا پنهان میماند نیز کم نیست، تا جایی که مردان اطلاعاتی آمریکا از اطلاعات گول زننده صحبت میکنند.
آژانس امنیت ملی آمریکا نتوانسته است حوادث و وقایع مهمی مثل سوءقصدهای پیاپی علیه سفارتخانههای آمریکا در آفریقا، عملیات آزمایش هستهای هند و شلیک موشکبالستیک کره شمالی بر فراز ژاپن را رهگیری کند، و البته دلایل آن نیز چنین است:
هند تمام کابلهای ارتباطی حساس را زیر زمین دفن کرده بود، کره شمالی کارخانههای نظامیاش رازیر زمین ساخته، و در آفریقا کامپیوترهای متصل به اینترنت هنوز خیلی کمتر از تلفن است.
در فورت مید، تحلیلگران عکسهای ماهوارهای کاملاً به خشم میآیند. آنها با همه قدرتشان و به ویژه با وجود در اختیار داشتن قویترین و کارآمدترین کامپیوترها، باز هم از رقابتبا انسان در یک زمینه بسیار مشکل که بخشی از وجود آدمی است، ناتواناند: هوش و فراست. آنها متوجه میشوند که ابزارهای انسانی نیز با تمام کارایی و اهمیتشان بالاخره ظرفیتمحدودی دارند. مهمترین خطری که کارآیی آژانس امنیت ملی را تهدید میکند، گرفتار شدن در دام کلیشهها و سکون است.
در فورت مید، سالانه هزاران تن کاغذ خمیر میشود. واین همه ماجرا نیست:
ـ پیشرفت و فراگیری ابزارهای رمزگذاری در سراسر جهان، به شکل قابل توجهی، مانع مطالعه اطلاعات جمعآوری شده از سوی آژانس امنیت ملی شده است.مثل تمام سرویسهای اطلاعاتی جهان، این آژانس نیز حجم زیادی از پیامهای رمزگشایی نشده را حفظ میکند، به امید این که روزی بتواند این پیامها را رمزگشایی کند یا این که روزیدستگاهی پیشرفتهتر برای این اقدام ساخته شود، اما وقتی این روز فرا رسید و آن پیامها هم رمزگشایی شد، آیا در جوامع جهانی شده امروز که سرعت حرف اول است، چنیناطلاعاتی دیگر بیفایده نخواهند بود؟
دقیقاً به همین دلیل است که آژانس امنیت ملی آمریکا، بیوقفه در پی آن است که کدهای ویژه برنامههای رمزگذاری شده را در اختیار داشته باشد. حتی برای این منظور، خود آژانسامنیت ملی به تأسیس شرکتهای سازنده دستگاههای رمزگذاری برای رقابت در این بازار اقدام کرده است. هم چنین آژانس برای رسیدن به اهدافش در ارتباط نزدیکی با سازندگانتلفنهای همراه و ماهوارهای قرار میگیرد. روابط آژانس امنیت ملی با بخش خصوصی، گاه خیلی گرم و صمیمانه است. به عنوان مثال، همگان میدانند که دفتر مشاورهای بسیارمعروف "Andersen Cosutting" یکی از متحدین خصوصی ویژه آژانس امنیت ملی آمریکا است. اوایل امسال نیز قراردادی بین آژانس و گروه مشاورهای یاد شده
به امضا رسیدهاست که براساس آن آژانس امنیت ملی در قبال دریافت مشاوره به مدت یک سال، ۱۳/۸ میلیون دلار به گروه مشاوران یاد شده میدهد.
آژانس امنیت ملی برای فراگیر کردن استاندارد رمزگذاری خودش در ایالات متحده، به شکلی خستگیناپذیر تلاش و مبارزه کرده است و تا اندازه زیادی، مارک زیمر، برنامهنویسنرمافزار معروف PGPرا تحت فشار قرار داده است. شایع است که سرویسهای اطلاعاتی آمریکا با دستکاری در این نرمافزار از آن در راه شنود استفاده میکنند.
منبع: ماهنامه سیاحت غرب
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست