سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

جنگ اقلیت و اکثریت


جنگ اقلیت و اکثریت

دومین ویدئوی گروه های تروریستی علیه المپیک منتشر شد

وقتی روژه فلیگو نویسنده و روزنامه نگار فرانسوی در کتاب «سرویس مخفی چینی- از مائو تا بازی های المپیک» از توافق بین سرویس اطلاعاتی چین با القاعده، گروه تروریستی وابسته به طالبان افغانستان، برای عدم حمله به بازی های المپیک ۲۰۰۸ پکن نوشت، کسی فکر نمی کرد این افشاگری فیلگو خیلی به واقعیت نزدیک باشد، اما مستنداتی که او با قاطعیت در کتابش به آنها اشاره کرده بود، باعث شد روزنامه «لومتن» چاپ سوئیس گزارشی درباره این کتاب ارائه دهد و روزنامه «لیبراسیون» چاپ فرانسه هم در مصاحبه یی اختصاصی با او درباره این کتاب و ادعاهایش راجع به ارتباط «ایغور»ها ساکنان منطقه مسلمان نشین چین در شمال غربی این کشور و گروه تروریستی القاعده- حرف زده بود.

اما امروز و در شرایطی که بازی های المپیک دیروز افتتاح شده اند، باید باور کرد که توافق بین چین و القاعده شاید در ظاهر به وقوع پیوسته است اما این گروه تروریستی المپیک را به عنوان یک لقمه چرب و نرم برای خودنمایی از دست نخواهد داد.

آنها خود به طور مستقیم وارد المپیک نخواهند شد و نشده اند اما با تحریک کردن «اویغور»ها به طور غیرمستقیم در حملات تروریستی اخیر گروه «حزب اسلامی ترکستان» (TIP) نقش داشته اند. TIP گروهی تروریستی منتسب به «اویغور»ها است که در استان «شین ژیانگ» زندگی می کنند. «اویغور»ها اقلیت مسلمان استان «شین ژیانگ» به حساب می آیند و جمعیتی حدود هشت میلیون نفر را به خود اختصاص داده اند. این استان در مرز چین با پاکستان و افغانستان قرار دارد و به همین دلیل است که القاعده با استفاده از مشکلات مسلمان های چین با دولت مرکزی کمونیست چین نفوذش را روی جوانان این منطقه بیشتر کرده و ذهن آنها را با دادن ایده های تروریستی پر و آنها را خام کرده است. گفته می شود پایگاه اصلی TIP در آن طرف مرز چین با پاکستان و در این کشور قرار دارد و کارشناسان امنیتی هم اعتقاد دارند آنها آموزش های زیادی از القاعده گرفته اند.

مشکل «اویغور»ها با دولت مرکزی چین تاریخچه طولانی مدتی دارد. مشکل استخدام آنها در جا های مختلف و سنگ اندازی دولت مرکزی در زندگی شان نفرت را در منطقه «کاشگر» یا همان «کاشی» (نام شهر به زبان چینی) حاکم کرده است.

به عنوان مثال «هوادو هتل» یکی از هتل های شمال غربی «کاشگر» در پوستری خواستار استخدام نیروی جدید شده اما با پیش شرطی که تعیین کرده، «اویغور»ها را از کار منع کرده است؛ «چینی های هان» - گروه اکثریت قوی «شین ژیانگ». مدیر هتل که نمی خواست نامش فاش شود، در این رابطه به «آسوشیتدپرس» گفت؛ «ما احتیاج به کسانی داریم که توانایی زبانی خوبی داشته باشند و اکثر «اویغور»ها چینی حرف نمی زنند چه رسد به انگلیسی. ما استاندارد بالایی برای نظافت داریم و «اویغور»ها این استانداردها را ندارند.» اما حرف های یکی از نمایندگان اقلیت «اویغور»ها هم خیلی چیزها را روشن می کند.

پسر ۲۲ ساله یی که حاضر نشد اسمش را بگوید و در این منطقه مغازه دار است در تقابل با این تبعیض ها موضع سرشار از نفرت «اویغورها»ها را آشکار می کند؛ «من از چینی ها خوشم نمی آید چون آنها هم از «اویغور»ها خوش شان نمی آید. ما مسلمان هستیم و آنها هم از مسلمانان خوش شان نمی آید. ما ارزش های متفاوتی داریم و دو ملیت متفاوت هستیم.»

شاید همین نوع نگاه است که باعث شده هیچ وقت بین گروه اقلیت و اکثریت در «شین ژیانگ» صلح برقرار نشود. شاید به همین دلیل است که TIP راه نادرست القاعده را برای مقابله با دولت مرکزی چین در پیش گرفته است؛ حملات تروریستی به اتفاقی که ذاتش بر مبنای صلح و دوستی است یعنی المپیک. کاری که آنها پنج روز پیش و روز ۴ آگوست (۱۴ مرداد) در «شین ژیانگ» انجام دادند، کاملاً گواه نفرت آنها از دولت چین و هدف شان برای ضربه زدن به المپیک بود. در درگیری خونینی که در مرزهای این استان شمال غربی چین رخ داد ۱۶ مامور پلیس به بدترین شکل ممکن کشته شدند.

این اتفاق در شرایطی افتاد که دو تروریست انتحاری کامیون حاوی آشغال را به وسط سربازانی فرستادند که از محل خدمت شان بیرون آمده بودند. آن دو نفر بعد از این کار با نارنجک های دست ساز و چاقو به سمت سربازان پلیس هجوم بردند و ۱۶ نفر را کشتند. گرچه این دو نفر درنهایت دستگیر شدند اما این حرکت انتحاری آنها فقط روی یک چیز صحه می گذاشت؛ ویدئوی اولی که TIP روز ۲۳ ژوئیه(۲ مرداد) پخش کرده بود و به نقل از «اینتل سنتر» مرکز اطلاعاتی امریکایی واقع در «الگزندریا» ایالت ویرجینیا در این ویدئو TIP «اشغال» استان «شین ژیانگ» توسط چینی ها را هدف قرار داده بود و به نیروهای امریکایی، انگلیسی، استرالیایی و کانادایی که با فرستادن ارتش خود به چین خواهان حمایت از عملیات ضدتروریستی هستند، هشدار داده بود.

شاید هیچ کس این فیلم ویدئویی را جدی نگرفت اما بعد از کشته شدن ۱۶ پلیس در «شین ژیانگ» و با بیرون آمدن دومین فیلم ویدئویی این گروه در روز ۶ آگوست و دو روز پیش از افتتاحیه المپیک، مشخص شد که باید آنها را جدی گرفت. در این نوار ویدئویی که به نقل از بن ونزک مامور «اینتل سنتر» در واشنگتن، عبدالله منصور عضو این گروه روی آن حرف زده، مسوولیت بمب گذاری در یکی از اتوبوس ها شانگهای در ماه مه و ایالت «یونان» در جنوب غربی چین را برعهده گرفته است. عبدالله منصور در این فیلم ۶ دقیقه یی خطاب به مسلمانان می گوید؛ «برادران و خواهران مسلمان لطفاً بچه هایتان را برای تماشای بازی های المپیک به چین نفرستید و سوار وسایل نقلیه عمومی چینی از جمله اتوبوس، قطار و هواپیما نشوید.» با منتشر شدن این ویدئو بود که «اینتل سنتر» در ای میلی سرگشاده اعلام کرد با پخش این دو ویدئو و پرونده یی پنج صفحه یی «باید تهدید آنها را جدی گرفت. این تهدیدها نشان دهنده تلاشی از پیش تعیین شده برای حرکتی با اعتقادات تمام جهادی است و باید به همه هشدار این کارها را بدهیم.» ارتش چین برای مقابله با هرگونه حرکت تروریستی ۷۴ جت جنگنده، ۴۸ هلی کوپتر و ۳۳ کشتی جنگنده را برای دفاع از المپیک در پکن و اطراف چین مستقر کرده است.

موشک های ضدهوایی هم در استادیوم اصلی المپیک که رسانه ها به آن لقب «لانه پرنده» را داده اند، مستقر شده اند. گرچه کسانی هم هستند که اعتقاد دارند این گروه تروریستی توانایی حمله به پکن را ندارد. مثل درو تامپسون مدیر مرکز مطالعاتی چین در «مرکز نیکسون» شهر واشنگتن؛ «فکر می کنم المپیک، مکان های برگزاری بازی ها، میهمانان و ورزشکاران در امان خواهند بود.

TIP توانایی چندانی از خودش برای حمله به پکن نشان نداده است و در ویدئو قبلی نشانی از این نبود که انفجارهای اخیر را بتوان به پای آنها نوشت.» با این حال او از «کینه» اویغورها غافل نمی شود؛ «مسلماً عده زیادی از اویغورها هستند که دلایلی برای نفرت از مسوولان چینی داشته باشند و آماده اند از هر وسیله یی برای وحشی گری استفاده کنند.» TIP در ویدئوی آخرش بدرفتاری های چینی ها علیه مسلمانان را توجیهی برای کارهای تروریستی شان دانسته است. با این تفاسیر باید دید اولین المپیک آسیایی قربانی تروریسم خواهد شد یا خیر.

محمدوالا یزدانی