سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

روزنامه‌نگاری غیرحرفه‌ای؛ هر فرد می‌تواند همیشه در صحنه باشد


روزنامه‌نگاری غیرحرفه‌ای؛ هر فرد می‌تواند همیشه در صحنه باشد

کاربران اینترنت هر روزه بر محتوای جهان اطلاعات می‌افزایند و روزنامه‌نگاران حرفه‌ای باید هرچه بیشتر نسبت به صحت و دقت اطلاعات هوشیار باشند.
امروزه، یافتن تولیدات رسانه‌ای …

کاربران اینترنت هر روزه بر محتوای جهان اطلاعات می‌افزایند و روزنامه‌نگاران حرفه‌ای باید هرچه بیشتر نسبت به صحت و دقت اطلاعات هوشیار باشند.

امروزه، یافتن تولیدات رسانه‌ای که در فرایند گسترش خیابان دوطرفه‌ای که رسانه‌های دیجیتالی بین اخبار و کاربرانشان ایجاد کرده‌اند کار ساده‌ای نیست. کثرت شبکه‌های جدید پخش الکترونیکی میان هر فرد و تولید خبر فقط به اندازه یک صفحه کلید فاصله گذاشته است؛ حقیقتی که در کشورهای توسعه یافته تحقق یافته است و در کشورهای در حال توسعه نیز در حال گسترش است.

یا آنگونه که پیشگام روزنامه‌نگاری غیرحرفه‌ای دان گیلمور بیان می‌کند: "در دنیایی که تمام ابزارهای رسانه‌ای به طور همزمان در کار هستند (که تقریباً همین جا است) هر فرد می‌تواند همیشه در صحنه باشد."

هر سال، رشد رسانه‌های دیجیتال، انتشار کلمات و تصاویر مختلف را مردمی‌تر (دموکراتیک تر) می‌کند؛ چیزی که زمانی در انحصار مطبوعات و برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی بود.

عبارت "روزنامه‌نگاری غیرحرفه‌ای" اولین بار در کتاب دن گیلمور به کار برده شد و حال با این شعار مشهور که :"خبر سخنرانی نیست، گفتگو است." بحث گیلمور شبیه به نگاه دایره‌المعارف آنلاین وی کی پدیا این بود که: دانش و خرد جمعی به طور قطع بیشتر و مؤثرتر از برداشت شخصی هر فردی از هر موضوعی است.

در طول این دوره، پروژه‌های نوپای روزنامه‌نگاری غیرحرفه‌ای در حال کسب موفقیت و اعتبار هرچه بیشتر بوده‌اند.

مهمترین سؤالی که مصرف کنندگان اخبار از خود می‌پرسند سؤالی است که همیشه و همه جا آن را پرسیده‌اند: آیا به این منبع اطمینان دارم؟" برخی از این منابع از این امتحان سربلند بیرون می‌آیند و برخی در آن رد می‌شوند. جوامع باز که می‌خواهند باز بمانند باید از این امتحان سربلند بیرون بیایند.

حرفه خبر و خبرنگاری بیشتر رو به سوی نوعی دیالوگ بین تهیه‌کنندگان و دریافت‌کنندگان اطلاعات است تا تحمیل عقاید و نظریات به وسیله یک قشر خاص.

اما از جنبه منفی، اینترنت راه‌های جدیدی را برای احتمالات جدید و عجیب و غریب توسعه گسترده و حتی گاهی خطرناک اطلاعات ساختگی باز کرده است که ریشه کن کردن آن اگر غیرممکن نباشد بسیارسخت است.

این پدیده وظیفه سنگینی را بر دوش روزنامه‌نگاران حرفه‌ای جهت حفظ استانداردهای بالای بررسی حقایق، صداقت و هدفمندی نهاده است. از هم اکنون ویراستارها وقت بسیار زیادی صرف کنترل و برابر اصل کردن عکس و متن‌های تهیه شده توسط کاربران می‌کنند و این فقط و فقط تبدیل به بخش وقت‌گیری از کار آنان شده است.