چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

نهاد قانونی متولی ثبت اختراع چیست اختراع خود را کجا ثبت کنیم


نهاد قانونی متولی ثبت اختراع چیست اختراع خود را کجا ثبت کنیم

نهاد قانونی متولی ثبت اختراع با توجه به پیشرفت تکنولوژی روزانه دانشجویان زیادی در رشته های مختلف
با استفاده از خلاقیت خود دست به اختراع هایی میزنند که عمدتا می توانند سبب پیشرفت کشور شوند اما مشکل عمده ای که با آن روبه رو هستند چگونگی ثبت اختراعشان می باشد که در زیر به نحوه ثبت اختراع اشاره شده است

بر اساس قانون هر شخصیت حقیقی یا حقوقی که مدعی ابداع محصول صنعتی جدید باشد و یا وسیله جدیدی کشف و یا راه و روشی را برای به دست آوردن یک نتیجه یا محصول صنعتی به دست آورد، می تواند مورد اختراع یا طرح خود را به ثبت رسانده و گواهی ثبت اختراع دریافت کند و این آغاز ثبت جهانی و حمایت های مادی و معنوی از این اختراع یا ابداع در کشور و خارج از کشور خواهد بود.

شیوه ثبت اختراع در کشورهای مختلف متفاوت است به طور مثال این سیستم در کشور آمریکا از پیوند چند قانون و یک فرآیند مشخص تشکیل شده و توسط کنگره ایالات متحده اجرا می شود. در این کشور معمولا ۳ تا ۶ سال زمان می برد تا درخواست بررسی اختراع به طور کامل ثبت شود. اما اولویت بندی هایی وجود دارد تا این زمان را به یک سال کاهش دهد. ﺑﻪ ﻣﻮﺟﺐ قانون بعد از ثبت اختراعات ﻫﺮﮔﻮﻧﻪ ﺳﺎﺧﺖ، ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ، ﺍﺟﺎﺭﻩ ﻳﺎ ﻓﺮﻭﺵ ﺍﺧﺘﺮﺍﻉ ﻳﺎ ﻭﺍﺭﺩ ﻛﺮﺩﻥ ﺁﻥ ﺑﻪ این کشور ﺍﺯ ﺩﻳﮕﺮﺍﻥ ﺳﻠﺐ می ﺷﻮﺩ. این درحالی است که دفتر ثبت اختراعات چین بیش از هر کشور دیگری، ایده دریافت کرده و این روند افزایشی ناشی از حجم زیاد اختراعات ثبت شده با کیفیت پایین است.گزارشات منتشر شده نشان می دهد تنها در شش ماهه نخست سال ۲۰۱۳ حدود ۶۱ هزار درخواست ثبت اختراع در شهر شانگهای به ثبت رسیده و این میزان ثبت اختراع یک ضعف در کارنامه این کشور محسوب می شود.کشور چین در سال ۲۰۱۰ میلادی توانست بعد از امریکا در رتبه دوم جهانی ثبت اختراعات قرار گیرد.بر اساس ماده ۱۶ قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری مصوب ۱۳۸۶ اعتبار گواهینامه اختراع پس از ۲۰ سال از تاریخ تسلیم اظهارنامه اختراع منقضی می شود البته حفظ گواهینامه اختراع در این ۲۰ سال منوط به پرداخت اقساط سالیانه توسط متقاضی ثبت اختراع است و در صورت عدم پرداخت هزینه سالانه اظهارنامه مربوط مسترد شده تلقی و با گواهینامه اختراع فاقد اعتبار می شود. در این قانون آمده است که ثبت اختراعات، علایم تجاری و طرح های صنعتی توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور که زیر مجموعه قوه قضائیه است انجام شده که از تیرماه سال ۱۳۹۱ تمامی مراحل ثبتی اختراعات و ابداعات و طرح های صنعتی اینترنتی شد و دیگر نیاز نیست متقاضی به دفاتر ثبتی یا اداره کل ثبت اختراعات مراجعه کند. چه اختراعاتی ثبت نمی شود. البته در ماده ۴ این قانون آمده است که کشفیات، نظریه های علمی، روشهای ریاضی و آثار هنری، طرحها و قواعد یا روشهای انجام کار تجاری و سایر فعالیتهای ذهنی و اجتماعی، روشهای تشخیص و معالجه بیماریهای انسان یا حیوان، منابع ژنتیک و اجزاء ژنتیک تشکیل دهنده آنها و همچنین فرآیندهای بیولوژیک تولید آن و اختراعاتی که بهره برداری از آنها خلاف موازین شرعی یا نظم عمومی و اخلاق حسنه باشد در سازمان ثبت اسناد ثبت نمی شود. در قانون سال ۱۳۸۶ ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری آمده است که این قانون ۵ ساله بوده و بر اساس آن باید سال ۱۳۹۱ نقاظ ضعف قانون اصلاح و برای نهایی شدن به صحن مجلس می رفت اما ۲ سال از فرصت ۵ ساله این قانون آزمایشی گذشت تا اینکه در سال جاری قرار شد دولت و مجلس این قانون مهم و تاثیر گذار را تدوین و تصویب کنند.

حال برای ثبت اختراع خود باید مراحل زیر طی شود.

گام اول: تهیه و تکمیل مدارک

- دریافت و تکمیل فرم اظهارنامه (اسامی مخترعین، نام مالک اختراع، نشانی و سایر اطلاعات فردی) و ادعانامه (3 نسخه).

- ارایه خلاصه اختراع، توصیف اختراع، نقشه های فنی (3 نسخه).

- ارایه کپی شناسنامه و کارت ملی (3 نسخه) (در صورتی که متقاضی مخترع نباشد= وکالت نامه).

گام دوم: درج نام دانشگاه یا شرکت در برگه ثبت اختراع

- معرفی نامه از طرف معاون پژوهشی دانشگاه و یا مدیرعامل شرکت، تعیین سهم مخترعین با دانشگاه یا شرکت (سهم دانشگاه 25 درصد و سهم شرکت تا 100 درصد) و ارسال نامه به رئیس اداره کل مالکیت صنعتی کشور از طرف دانشگاه یا شرکت.

گام سوم: مراجعه حضوری به اداره کل مالکیت صنعتی کشور

- مراجعه به اداره کل مالکیت صنعتی (تهران، خ قائم مقام، نرسیده به بهشتی، پلاک 222) ارایه مدارک و تعیین روز دفاع.

- پرداخت هزینه قانونی درخواست ثبت اختراع (یکهزار تومان برای اشخاص حقیقی و ده هزار تومان اشخاص حقوقی).

- حضور در اداره در تاریخ اعلام شده و معرفی به یکی از مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی جهت دریافت تاییدیه علمی از آنجا.

- مراجعه به مرکز تحقیقاتی معرفی شده و ارایه مدارک و مستندات جهت بررسی و ارزیابی علمی اختراع مورد تقاضا.

گام چهارم: معرفی به روزنامه رسمی

- پس از تایید علمی توسط مرکز تحقیقاتی فوق الذکر، از سوی اداره کل مالکیت صنعتی به روزنامه رسمی معرفی خواهید شد.

- مراجعه به روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران (خ بخارست کوچه چهاردهم) و چاپ آن.

گام پنجم: دریافت گواهی نهایی ثبت اختراع

- پس از گذشت 30 روز از چاپ در روزنامه رسمی، با در دست داشتن برگه روزنامه به اداره مالکیت صنعتی مراجعه شود.

- پرداخت هزینه های قانونی حق شارژ اختراع (برای یکسال اشخاص حقیقی ده هزار تومان و اشخاص حقوقی صدهزار تومان)

- صدور گواهینامه ثبت اختراع به نام مخترعین.

گام تکمیلی: بنیاد ملی نخبگان

- بعد از مرحله ثبت اختراع در اداره کل مالکیت صنعتی کشور

- مراجعه و ثبت نام در سامانه ارزیابی اختراعات به نشانی www.inexam.ir (این مرحله رایگان است)

- پس از تعیین سطح، فرد نخبه از تسهیلات بنیاد از جمله طرح سرباز نخبه، اعطای گرنت پژوهشی بنیاد (بر اساس سطح ارزیابی شده بین 3 تا 30 میلیون تومان) برخوردار خواهند شد. (آیین نامه تسهیلات اعطایی و امتیازات لازمه در سایت www.bmn.ir قرار داده شده است).