چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

خطر حیوان خانگی برای خانم باردار


خطر حیوان خانگی برای خانم باردار

از سگ و گربه تا پرنده و همستر

اگر از پزشکان، مخصوصا متخصصان بیماری‌های عفونی، درباره نگهداری از حیوانات خانگی سؤال کنید، آنها کاملا با شما مخالفت خواهند کرد اما مساله وقتی حادتر می‌شود که خانم خانه‌ شرایط متفاوتی داشته باشد...

بله درست حدس زدید؛ بارداری. آیا می‌دانید اگر باردار باشید و حیوانی خانگی داشته باشید، امکان انتقال چه نوع بیماری‌هایی از آن به شما وجود دارد؟ اصلا بیماری انتقال پیدا می‌کند؟ آیا ممنوعیتی در این دوران وجود دارد؟ آیا ممکن است برای جنینتان خطری داشته باشد؟ «بارداری و زایمان» این هفته به حیوان‌هایی که ممکن است شما در خانه‌تان داشته یا قصد خرید آنها را داشته باشید و ممنوعیت‌های حضورشان در دوران بارداری پرداخته است.

● همستر

از دیگر موجودات دوست‌داشتنی که معمولا بچه‌ها هم به نگهداری آنها علاقه خاصی دارند، همسترها هستند که گونه‌ای موش محسوب می‌شوند اما خانم‌های باردار یا خانم‌هایی که قصد بارداری دارند، باید از نزدیک‌شدن به این همسترهای قشنگ خودداری کنند چرا که این احتمال، هرچند اندک، وجود دارد که همستر باعث انتقال مننژیت شود و از آنجا که این ویروس حتی هنگام تمیز کردن قفس همستر هم ممکن‌است منتقل شود، اگر خانم بارداری موقع نظافت قفس دچار این ویروس شود، به جنین هم انتقال خواهد یافت. از نشانه‌های ابتلا به این ویروس، حالت تهوع و سرگیجه، سردرد، احساس خستگی و بی‌اشتهایی است. این ویروس می‌تواند در خانم‌ باردار باعث سقط جنین هم بشود. حتی اگر زایمان با موفقیت انجام شود، احتمال تولد نوزادی با مشکل‌های عصبی و آسیب در ناحیه مغز زیاد است. یکی از نکته‌های مهمی که خانم‌های باردار حتما باید آن را رعایت کنند، نزدیک نکردن صورتشان به همسترهاست زیرا احتمال انتقال این ویروس را بیش از پیش می‌کنند.

● لاک‌پشت

یکی دیگر از موجودات جالبی که در سال‌های اخیر، مخصوصا انواع کوچک آنها طرفداران زیادی پیداکرده، لاک‌پشت‌ها هستند اما متاسفانه نگهداری این موجودات در خانه برای خانم باردار مضر است چون باعث انتقال عفونتی به نام سالمونلوز می‌شوند. خیلی از افراد تصور می‌کنند عفونت ناشی از باکتری سالمونلا فقط از طریق خوردن برخی غذاها مثل گوشت قرمز و تخم‌مرغ خام انتقال پیدا می‌کند اما لاک‌پشت‌ها هم می‌توانند انتقال?دهنده آن باشند. اگر در دوران بارداری، تب و لرز، اسهال، استخوان‌درد و خستگی مفرط دارید و لاک‌پشت هم نگهداری می‌کنید، متاسفانه ممکن است به این عفونت دچار شده باشید. اگر خانم بارداری در تماس با لاک‌پشتی قرار گرفت، توصیه می‌شود حتما دست‌هایش را با آب و صابون به دقت بشوید. علاوه بر این، حتما لاک‌پشت را دور از محوطه آشپزخانه و سینک ظرفشویی نگه‌دارید تا مانع انتقال این باکتری شوید.

● ماهی آکواریومی

حتما با خودتان تصور می‌کنید این ماهی‌ها هر باکتری یا ویروسی داشته باشند، خطری برای خانم باردار ندارند زیرا در آب هستند اما گونه‌ خاصی از ماهی‌ها به نام فیش تانک باکتری‌ای به نام مایکوباکتریوم مارنیوم حمل می‌کنند و اگر خانم باردار در تماس با این آب قرار گیرد دچار این باکتری و در پی آن عفونت می‌شود. پس اگر باردارید اما نمی‌توانید از ماهی‌هایتان هم دل بکنید، تا زمانی که هنوز فارغ نشده‌اید، از تمیز کردن آکواریوم صرف‌نظر کنید و اگر می‌خواهید حتما این کار را خودتان انجام دهید، حتما دستکش دست کنید.

● خرگوش

این حیوان‌ها به دو صورت اهلی و وحشی هستند و نوع اهلی‌شان از حیوانات خانگی محسوب می‌شود. متاسفانه نگهداری از این موجودات بامزه هم به خانم‌های باردار توصیه نمی‌شود. اولین خطری که نگهداری از این موجودات برای خانم‌های باردار دارد، احتمال ابتلا به انواع عفونت‌های قارچی پوست و مو است. موهای ریزی که خرگوش‌ها دارند، ممکن است برای خانم‌هایی که ریه ضعیفی دارند یا زمینه مشکلات تنفسی در آنها وجود دارد، مشکل‌ساز ‌شود. یکی دیگر از بیماری‌های منتقله از طریق خرگوش، بیماری تولارمی است که به تب خرگوش هم معروف است. با اینکه این بیماری که عامل آن یک نوع باکتری است نسبتا نادر است، ممکن‌است از طریق تماس پوست یا چنگ‌زدن حیوان منتقل شود. نشانه‌های ابتلا به تب‌خرگوش شکم‌درد، اسهال و تهوع است و اگرچه به جنین سرایت نمی‌کند اما چون درمان آن با کمک آنتی‌بیوتیک‌هاست، ممکن است مشکل‌ساز شود پس بهتر است هنگام بارداری خودتان را از این وضعیت مصون نگه دارید.

● سگ و گربه

معمولا از سگ‌ها هیچ عارضه یا بیماری‌ای به خانم باردار منتقل نمی‌شود ولی با این حال نگهداری از سگ‌ها در منزل نیز از سوی پزشکان توصیه نمی‌شود اما موضوع در مورد دومین حیوان خانگی کاملا متفاوت است؛ گربه حیوانی است که هنگام بارداری باید از او دوری کنید چون عامل انتقال نوعی عفونت به نام توکسوپلاسموزیس است که می‌تواند به خانم باردار منتقل شود. در صورت ابتلا به این عفونت ممکن‌است روند رشد جنینتان دچار مشکل شود. زایمان زودرس و سقط هم از دیگر عوارض این عفونت به شمار می‌رود. اگر فرزند شما با این عارضه به دنیا بیاید، ممکن‌است دچار مشکلات جدی‌ای در زمینه بینایی، شنوایی یا در زمینه‌های ذهنی به دلیل هیدروسفالی یا التهاب مغز (آنسفالیت) شود. گاهی هم باعث مرگ می‌شود. از نشانه‌های ابتلا به این عفونت تب، احساس خستگی سردرد، درد مفاصل و گاهی گلودرد است.

● گاو و گوسفند

نگهداری از گاو و گوسفند در محل زندگی ممکن است باعث تعجبتان شود چون در زندگی شهری امکان نگهداری چنین حیواناتی وجود ندارد اما این قسمت مخصوص خانم‌های بارداری است که در فضاهای روستایی زندگی می‌کنند و با دام ارتباط نزدیکی دارند. متاسفانه یک نوع باکتری به نام لیستریا که باعث بیماری لیستریوزیس می‌شود و در افرادی که دستگاه ایمنی ضعیفی دارند و خانم‌های باردار می‌تواند مشکل‌ساز باشد، از طریق همین حیوانات منتقل می‌شود. این بیماری می‌تواند باعث التهاب غشای مغز شود و در خانم‌های باردار عفونت آن به جنین منتقل و باعث سقط جنین می‌شود. اگر عفونت شدید باشد، بستری و تجویز آنتی‌بیوتیک‌های قوی الزامی است. پس در دوران بارداری، سعی کنید از ارتباط نزدیک با این حیوانات خودداری کنید.

● پرنده

پرندگان عامل انتقال هیچ نوع بیماری‌ای به یک خانم باردار نیستند و خطری ندارند. برخی معتقدند پرندگان می‌توانند یک بیماری ناشناخته که مانند نوعی ذات‌الریه است، انتقال دهند اما در هیچ تحقیقی این مطلب به اثبات نرسیده است. با وجود این، اگر در دوران بارداری به نگهداری پرنده‌ای علاقه‌مند هستید، حتما بهداشت محلی که او را در آن نگهداری می‌کنید، رعایت کنید و اگر پرنده را در دستانتان گرفتید، حتما دست‌هایتان را بشویید، به‌خصوص اگر قصد تهیه یا خوردن غذا دارید.

ترجمه: پروانه شهرکی