پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
شگفتی های معماری هند سبك منطقه گرایی انتقادی
تاج محل كه یكی از شاهكارهای معماری دنیا محسوب میشود، سبك معماری مغولی را دارد كه تلفیقی از معماری و هنر ایرانی است. یكی از مظاهر تمدن، میراث معماری آن است. هندوستان از این نظر در جایگاه پیشكسوتان قرار دارد، معماری هند در واقع پاسخگوی شرایط محیطی كشور و در تطابق با فرهنگ و سنن آن است.
معماری سبك بودایی در طول سلطنت امپراتور آشوكا اهمیت و رونق بسیار زیادی پیدا كرد. معرف این سبك معماری سه بنای مشهور چایتاهال (مكان عبادت)، ویهارا (دیر) و استوپا (مكان زیارتی) هستند كه غارهای شگفتانگیز آجانتا و الورا و بنای تاریخی سانچی استوپا نمایانگر آنها هستند. با نفوذ سبك معماری یونانی، سبك معماری هند دوگونه متمایز پیدا كرد. مكتب هنری مت هورا كه كاملا هندی بود و مكتب هنری گاندهاروا كه متاثر از سبك معماری و هنری یونانیان بود. تفكیك سبك بودایی به هینایانا و ماهایانا بر ماهیت هنر مردمی تاثیر گذاشت.
تاریخ معابد هند به معابد پانینی و پاتانجاسی كه پراساداس نامیده میشدند، برمیگردد. نخستین نشانههای معماری معابد هندو به آثار به جامانده در آیهوله و پاتاداكال در عصر حاضر اطلاق میشود. بعدها با وقوع اختلافات، دراویدین، سبك جنوبی و هندو آریایی، شمالی، سبك ناگارا معماری معابد به عنوان سبكهای قالب ظهور پیدا كردند كه معابد بریها دیسوارا، تهانجاور وسان نمونههای بارز این سبك معماری هستند.
شكل هرمی معابد از اصول طراحی در سبك معماری دراویدین محسوب میشد و از مصالح اصلی كه معماران هندی در این سبك به كار میبردند، سنگ بود و تزیینات آن كاملا هندی بود.
معماری راجپوت تا حدودی متاثر از سبكهای هندی موجود در آن زمان و معماری ایرانی و اسلامی بود كه تاق، گنبد و مظاهر و نمادهای مسلمانان در آن به كار گرفته میشد. نفوذ معماری اسلامی و مغول نیز تاثیر زیادی در سبك معماری در هند داشت. در واقع بعد از پیدایش اسلام تاق و گنبد در معماری بناها بسیار به كار گرفته شده و ساخت مسجد رونق پیدا كرد.
یكی از مشهورترین بناهای هند در دوران مغول ساخته شد، معماری مغولی تلفیقی از معماری سنتی هندو و ایرانی بود كه در نهایت منجر به خلق یكی از شاهكارهای معماری دنیا یعنی تاج محل شد. این بنا به دلیل سنگهای مرمر سفید رنگش، حكاكیهای ظریف و منارههایش غالب اوقات نماد كشور هند محسوب میشود.
با ورود استعمار فصل جدیدی در تاریخ معماری هند آغاز شد. با وجود آنكه هلندیها، پرتغالی و فرانسویها در طول حضور خود تاثیر زیادی بر همه ابعاد هنر این كشور داشتند، ولی این انگلیسیها بودند كه بیشترین تغییر را در دوران استعمار خود در این كشور ایجاد كردند. در واقع سبك معماری این دوران هندی اسلامی بود كه تركیبی از سبك هندو، اسلامی و غربی بود. سازمانها و ساختمانهای شهری همچون دفاتر پست، ایستگاههای خط آهن و ... در سراسر هند ساخته شدند. نمونه بارز این سبك معماری ساختمان چهاتراپاتی شیواجی ترمینوس(CST) در بمبئی است كه به احترام ملكه ویكتوریا نامگذاری شده است.
ساخت دهلی نو در اوایل قرن بیستم با جادههای عریض و ساختمانهای شگفتآور این بحث را به وجود میآورد كه در واقع چه نوع سبكی متناسب با فرهنگ و تمدن مردم هند است.
با آغاز فصل معماری نوین و استقلال هند، دیدگاههای نهرو تاثیر زیادی در تغییر سبك معماری موجود داشت. با طراحی چاندیگار توسط لی كربوسیر، شهری كه مورد علاقه و تنفر بسیاری از معماران است حركت به این سمت آغاز شد. با نفوذ معماری غربی هم تلاشها در راستای شكل دادن سبك خاصی از معماری كه ریشه در بافت سنتی هند داشت، جهت داده شد و سبك منطقهگرایی انتقادی را به وجود آورد كه معمارانی همچون بی.وی دشی و چارلز كرا معرف این سبك هستند.
امروزه معماری هند در واقع تلفیقی از سبكهای گوناگون است كه متاثر از گذشت زمان و حضور فرهنگها و تمدنهای مختلف در این كشور است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست