چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

راههای مقابله با فشارهای روانی در محیط كار


راههای مقابله با فشارهای روانی در محیط كار

در زندگی امروزه نمی توان فشارهای روحی و روانی حاصل از وقایع روزمره زندگانی را به طور كلی حذف و كنار گذاشت بهتر است راههای مواجهه و مقابله با آنها را آموخت تا شدت پیدا نكرده, و به افسردگی و درماندگی تبدیل نشود

كارگران و كارمندان و به طور كلی همه كاركنان سازمانها با فشارهای روانی شدیدی در محیط كار روبه‌رو هستند. این فشارها در موارد زیادی سبب اختلال در زندگی و حیات روزمره كاركنان شده و گاهی سلامت و وضع جسمانی آنها را به خطر می‌اندازد.

در زندگی امروزه نمی‌توان فشارهای روحی و روانی حاصل از وقایع روزمره زندگانی را به طور كلی حذف و كنار گذاشت. بهتر است راههای مواجهه و مقابله با آنها را آموخت تا شدت پیدا نكرده، و به افسردگی و درماندگی تبدیل نشود. در زیر به راهكارهای ساده جهت كاهش فشارهای روحی و روانی و حفظ بهداشت روانی اشاره شده است. با صرف غذا آرامش بیابید: متخصصان . ام.ای. تی (گروهی از متخصصان مغز و اعصاب) طی پژوهشهایی به این نتیجه رسیده‌اند كه مصرف كربوهیدراتها باعث افزایش سروتین در مغز انسان شده و تاثیر مثبتی بر خلق و خوی فرد گذاشته و در نتیجه تاثیر آرام‌بخشی بر كل بدن به جا می‌گذارد. بهتر است كه در روزهای پرتنش در چند وعده، غذای كم حجم و حاوی كربوهیدرات مصرف شود. اما در عین حال میزان كل كالری مورد نیاز در وضع مناسبی ثابت نگهداشته شود.

از خود سه سوال بپرسید:

هنگام عصبانیت و ناراحتی این سه سوال را از خود بپرسید.

۱) آیا این موضوع مهم است؟

۲) آیا واكنش من در مقابله مساله بجا و مناسب است؟

۳) آیا این جریان تغییرپذیر است؟ هر كسی می‌تواند با بهره‌وری از این روش و پرسیدن این سوالها از خود و پاسخ دادن به آن خود را آرام و محركهای تنش‌زا را از میان بردارد. با دویدن از بار مشكلاتتان بكاهید:

حتی انجام فعالیتهای متعادل نظیر ۳۰ دقیقه پیاده‌روی در روز به بهبود وضع جسمی و روحی شخص می‌انجامد.

▪ دیدگاههای خودتان را بررسی كنید:

اختصاص نیم ساعت از روز برای انجام كار لذت‌بخش باعث می‌شود كه جان و نیروی تازه‌ای بگیرید. مخصوصاً در روزهای تعطیل، كارهای روزمره را به كنار بگذارید و سری به دوستان و خویشاوندان خود بزنید.

▪ نفسهای عمیق بكشید:

كشیدن نفس عمیق به نحوی كه ریه‌ها كاملاً پر شود و عمل رساندن اكسیژن حیاتی به مغز سریع‌تر صورت گیرد. به این منظور از راه بینی آهسته و عمیق نفس بكشید و حس كنید كه این هوا در تمام بندبند وجودتان جریان می‌یابد سپس به مدت طولانی هوا را بیرون بدهید. ضمن انجام این كار بگذارید هرچه هوا هست بیرون بیاید تا شكمتان تخت شده و آه بكشید. باید تصور كنید هوایی كه تنفس می‌كنید احساس آرامش و آسایش را برای بدنتان به ارمغان می‌آورد و هنگام بازدم به این فكر باشید كه چگونه فشار عصبی برطرف می‌شود.

▪ خنده‌كنان تنش‌زدایی كنید:

خنده‌ای كه از ته دل باشد، ماهیچه‌ها را شل كرده فشار خود را كاهش می‌دهد. هورمون‌های تنش‌زا را متوقف ساخته و دستگاه ایمنی را هم تقویت می‌كند.

▪ چای سبز فشار روحی را كاهش می‌دهد:

قهوه، ادویه، كاكائو كه سرشار از مواد پنهانی كافئینی هستند، محركهایی هستند كه دستگاه عصبی را تحریك كرده و می توانند شما را نسبت به فشار روانی مستعدتر سازند. بنابراین پزشكان مصرف مواد كافئین‌دار را منع می‌كنند. موقعی كه به ماده محرك خفیفی نیاز داریم خوردن چای سبز بسیار مفید است و دارای ماده كافئین مانندی به اسم ”تی‌اوفیلین“ است.

▪ از فشار كاری خود بكاهید:

یكی از عوامل عمده تشویش، داشتن برنامه سنگین و فشرده كاری است. برای مقابله با این عامل بوجودآورنده فشار روانی شما می‌توانید برنامه‌ای برای خود بچینید كه از آن ایمن بمانید و هر روز به مدت نیم ساعت دست از كار بكشید.

▪ زندگی در زمان حال:

افراد وقت بسیار زیادی را صرف ناراحتی از رخدادهای تلخ و ناگوار گذشته یا نگرانی از آینده می‌كنند؛ رمز كاهش فشار روانی این است كه یاد بگیریم از نظر احساسی و عاطفی چگونه در زمان حال زندگی كنیم. به نظر پزشكان، آرامبخش‌ترین آیین مذهبی هنگامی است كه هر روز صبح عبادت كنید و نماز بخوانید، عبادت و راز و نیاز با پروردگار تاثیر هورمونهای ایجاد فشار روانی همچون آدرنالین و نور آدرنالین را در بدن تقلیل می‌دهد.

▪ تمرینات آرام‌بخش (ریلكسیشن) انجام دهید:

این تمرینات می‌تواند در كل عضلات یا در برخی از عضلات صورت گیرد. برای مثال برای افرادی كه ساعات زیادی از روز را پشت‌میز می‌گذرانند، این تمرینات آرام‌بخش مفید به نظر می‌رسد. روزی ۱۵ الی ۲۰ دقیقه را صرف انجام تمرینات سفت و شل كردن عضلات بدن خود بكنید این عمل را بهتر است از قسمت‌های پایین بدن از نوك انگشتان پا شروع كرده و به قسمتهای سروگردن برسانید.

منبع: www.topiran.com رضا رضایی- شركت توزیع نیروی برق تبریز