شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
عقب گرد در مذاكرات سازمان تجارت جهانی
با شكست آخرین تلاش ها برای نجات مذاكرات دور دوحه سازمان جهانی تجارت این مذاكرات روز دوشنبه دوم مرداد ماه برای مدت نامعلومی به حال تعویق درآمد.
به گزارش همشهری، دور دوحه نهمین دور مذاكرات آزادسازی تجارت جهانی از زمان تاسیس گات در سال ۱۹۴۷ و اولین دور مذاكرات تجارت جهانی بعد از تاسیس سازمان جهانی تجارت است كه سال ۲۰۰۱ در شهر دوحه قطر آغاز شد. دستور كار گسترده این دور از مذاكرات كه به نام دور توسعه ای دوحه موسوم شده، اختلاف نظر اعضای سازمان جهانی تجارت را در پی داشته و همین امر موجب شده تا چندین ضرب الاجل تعیین شده برای پایان این دور از مذاكرات بدون نتیجه پایان یابد. پیش از این، ولفوویتز رئیس سازمان تجارت جهانی هشدار داده بود، در صورتی كه كشورهای بزرگ از مواضع خود كوتاه نیایند، مذاكرات دور دوحه به زودی به شكست خواهد انجامید.
پاسكال لامی رئیس سازمان تجارت جهانی نیز بارها هشدار داده بود كه مذاكرات دور دوحه كه به علت اختلاف نظرهای گسترده اعضا نزدیك به پنج سال طول كشیده است، به زودی به شكست كامل خواهد انجامید، مگر اینكه كشورهای مذاكره كننده از مواضع خود كوتاه بیایند. مقامات تجاری جهان از دو سال پیش خواستار مداخلات سیاسی بیشتر برای حل بن بست مذاكرات تجارت جهانی بوده اند، حال آنكه مذاكرات سازمان تجارت جهانی درباره جزئیات فنی یارانه ها و تعرفه ها بدون نتیجه باقی مانده است.
مذاكرات دور دوحه كه از سال ۲۰۰۱ با هدف تسهیل مزایای تجارت آزاد برای كشورهای در حال توسعه آغاز شد، بارها از موعد زمانی تعیین شده برای آن به تعویق افتاده است. رئیس بانك جهانی نیز به هنگام تشدید اختلاف نظرها در مذاكرات دور دوحه، از آمریكا خواست برای جلوگیری از شكست این مذاكرات با كاهش یارانه های كشاورزی موافقت كند.
به گفته ولفوویتز، دولت آمریكا سالانه ۲۰ میلیارد دلار صرف اعطای یارانه به كشاورزان و محصولات كشاورزی می كند كه این امر موجب اعتراض دیگر كشورها است و آن را ناقض تجارت آزاد و به ضرر كشاورزان كشورهای فقیر می دانند. اما آمریكا نهایتا در برابر این فشارها برای كاهش یارانه های كشاورزی مقاومت كرد تا اینكه مذاكرات به حال تعلیق درآمد. آمریكا بارها اعلام كرده بود كه ابتدا كشورهای دیگر باید تعرفه های كشاورزی را كاهش دهند تا آنگاه آمریكا به بررسی كاهش یارانه های كشاورزی خود بپردازد.
به گزارش همشهری، با وجود هشدارهای مكرر پاسكال لامی مبنی بر اینكه آینده سازمان تجارت جهانی به ،به توافق رسیدن اعضا در مذاكرات دور دوحه بستگی دارد، اما قدرت های بزرگ عضو سازمان تجارت جهانی از مواضع خود كوتاه نیامدند، تا سازمان تجارت جهانی شاهد عقب گرد دردناكی باشد.
در حالی كه بخش كشاورزی فقط ۱۰ درصد تجارت جهان را در اختیار دارد، اما به علت اهمیت آن برای اقتصادهای در حال توسعه، در كانون مذاكرات «دور دوحه» قرار گرفت و به نظر می رسد تا زمانی كه مسئله كشاورزی در مذاكرات سازمان تجارت جهانی (WTO) به نتیجه نرسد، هرگونه اجماع در دیگر مسائل، دور از انتظار خواهد بود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست