دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

به جای بینی, فکرت را جراحی کن


به جای بینی, فکرت را جراحی کن

رابطه جراحی زیبایی و موفقیت در گفت و گو با دکتر سیدمهدی موسوی زاده فوق تخصص جراحی پلاستیک

خیلی از افرادی که برای تماشای فیلم موردعلاقه‌شان حاضرند ساعت‌ها در صف سینما بایستند هیچ‌توجهی به موضوع فیلم، فیلمنامه‌ و کارگردان آن ندارند، آنها فقط برای دیدن هنرپیشه خوش‌چهره‌ای که دوستش دارند، این همه‌وقت و پول صرف می‌کنند...

بسیاری از تهیه‌کنندگان هم این موضوع را می‌دانند و به این چهره‌های پولساز بها می‌دهند تا مخاطب بیشتری جذب کنند اما چند سوال مهم را در ذهن به‌وجود می‌آورد و آن اینکه موفقیت این چهره‌های سینمایی فقط به‌دلیل زیبایی‌شان است؟ اگر ما هم زیباتر شویم، موفق‌تر خواهیم شد؟ این سوال‌ها را از دکتر سیدمهدی موسو‌ی‌زاده، جراح پلاستیک و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی پرسیدیم و جواب‌های جالبی گرفتیم.

▪ چهره ما در موفقیتمان تاثیر دارد؟

می‌توان گفت در موفق بودن یا نبودن بی‌تاثیر نیست اما نقش زیبایی چهره در کسانی که از ظاهرشان به عنوان وسیله کار استفاده می‌کنند، پررنگ‌تر است. مقایسه کنید کارمند یک اداره را با کسی که هنرپیشه‌های تئاتر و سینماست. مسلما زیبابودن باعث می‌شود هنرپیشه‌ها با اعتماد‌به‌نفس بیشتری تلاش کنند و به اهداف بالاتری برسند. برای هنرپیشه، داشتن جاذبه بصری که بتواند افراد را به سمت خود بکشد، لازم است اما شاید برای مشاغل دیگر نقش زیبا‌یی کمرنگ‌تر باشد. البته زیبابودن یک هنرپیشه در ابتدای راه‌ موفقیت او لازم است اما کافی نیست چون هر چقدر هم زیبا باشد، اگر نتواند توانمندی خود را در عرصه بازیگری نشان دهد و در ایفای نقش حرفی برای گفتن نداشته باشد، به زودی از قله موفقیت سقوط می‌کند.

▪ پس علت تمایل روزافزون هنرپیشه‌ها به جراحی زیبایی چیست؟

گاهی انجام یک جراحی زیبایی موفق و به‌جا می‌تواند زندگی افراد را تغییر بدهد. کسانی که از ظاهرشان استفاده مستقیمی می‌کنند با رفع عیوب چهره‌شان، انگیزه بیشتری به دست می‌آورند و به طور واضح بر اعتماد‌به‌نفسشان افزوده می‌شود. البته برعکس این موضوع هم مصداق دارد. اگر فردی جراحی زیبایی غیرضروری انجام دهد، بسیاری از مخاطبانش را از دست خواهد داد یا لااقل مورد انتقاد آنها قرار می‌گیرد. متاسفانه گاهی برخی هنرپیشه‌ها با تاثیر پذیرفتن از تبلیغات، در سالن‌های ورزشی یا آرایشی و بدون تحقیق لازم، خود را به تیغ جراحانی می‌سپارند که هیچ دوره علمی آکادمیکی ندیده‌اند و فقط عنوان جراحی پلاستیک را یدک می‌کشند. متاسفانه در کل ایران ما فقط ۲۰۰ نفر فوق‌تخصص جراحی پلاستیک داریم اما شاید هزاران تابلو ببینید که روی آن در کنار نام پزشک این عبارت را جزء تخصص‌هایش نوشته‌اند.

▪ چرا این اتفاق می‌افتد؟

به علت غفلت مسوولان و نبود نظارت کافی، چنین پزشکانی بدون‌ در نظر گرفتن نیاز افراد چند جراحی مختلف را روی چهره آنها انجام می‌دهند. بیشتر این پزشکان بدون ارزیابی سلامت روانی متقاضی جراحی، از آشفتگی او و اعتماد‌به‌نفسی که آن را در تغییر چهره جستجو می‌کند، سوءاستفاده می‌کنند، پول هنگفتی از بیمار می‌گیرند و آینده او را تباه می‌کنند.

▪ می‌توانید از میان بازیگرها کسی را نام ببرید که به نظر شما عمل جراحی موفقی نداشته و چهره‌اش را حتی بد هم کرده است؟

نام بردن شاید درست نباشد اما بعضی هنرپیشه‌ها را همه پس از جراحی بینی دیده‌اند، حتی افراد عادی که اطلاع صحیحی از زیبایی ندارند هم متوجه می‌شوند این بینی اشکال دارد، تا جایی که خود این هنرپیشه هم متوجه مشکل‌ شد و تن به جراحی دوباره داد.

▪ در حالی که دقت هنرپیشه‌ها و وسواسشان باید خیلی بیشتر از افراد عادی باشد. این‌طور نیست؟

بله، متأسفانه برخی هنرپیشه‌ها چهره‌های زیبایی داشته‌اند که قبل از عمل بهتر از بعد آن بوده‌اند و متاسفانه هرگز نمی‌توان با صدها جراحی، چهره را به حالت اول برگرداند. نمونه واضح، «مایکل جکسون» است که با جراحی‌های مکرر آنقدر فرم چهره‌اش را دستکاری کرد که ظرافت‌های صورت یک انسان را نداشت و اجزای صورتش شبیه میمون شده بود.

▪ این افرادی که نام بردید از عهده هزینه‌های این جراحی‌ها برمی‌آمدند اما بدون ‌هزینه کردن هم می‌توان زیبا شد و تغییری در روال زندگی داد؟

قبل از پاسخ به این سوالتان بگویم که خیلی از این افراد نیازی به جراحی زیبایی نداشته‌اند و شاید با مراجعه به یک روان‌شناس یا روان‌پزشک و تمرین اعتمادبه‌نفس می‌توانستند به سرعت پله‌های ترقی را در هر شغلی که داشتند طی کنند. افراد زیادی که شاید در عالم خوانندگی یا هنرپیشگی معروف هم هستند، می‌شناسید که به‌طور واضح بینی‌شان بزرگ است یا چانه‌زشتی دارند اما چون این بینی یا چانه طبیعی خود را دوست دارند، تاثیر بدی روی اعتمادبه‌نفسشان نگذاشته و خودشان موفق و خوشحالند و ما هم آنها را همان‌طوری که هستند، دوست داریم. بدون صرف هزینه نمی‌توان جراحی زیبایی انجام داد اما می‌توان روی ذهن خود کار کرد و خود را همان‌طور که هست دوست داشت.

▪ اما آیا واقعا جراحی‌های زیبایی بر موفقیت هنرپیشگان و شخصیت‌های معروف - جدا از استعداد آنها- اثر می‌گذارد؟

همه‌چیز از واژه‌ای به اسم «تصور از بدن» شروع می‌شود. این تصور در افراد مختلف، متفاوت است و هرکس از بدن و ظاهر خود تصوراتی دارد؛ برخی افراد همه اجزای ظاهری بدن خود را همان‌طور که است کاملا می‌پذیرند و بعضی دیگر از قسمت‌هایی از ظاهر خود ناراضی‌اند و به دنبال بهترکردن آن هستند. با توجه به اینکه این تصور در میزان اعتماد‌به‌نفس آدم‌ها تاثیر دارد، اهمیت خاصی پیدا می‌کند. مثلا اگر کسی که از وجود یک خال بزرگ در صورتش ناراضی است و فکر می‌کند با برداشتن آن حس بهتری پیدا می‌کند، اگر این کار را انجام دهد، کارایی او در زندگی شخصی‌اش بیشتر می‌شود. آنها نمی‌خواهند هیچ نوع آثار پیری یا زشتی در ظاهرشان پدیدار شود تا همیشه زیبا، خوش‌تیپ و جوان به نظر برسند. بیشتر هنرپیشگان معروف، شخصیتی نمایشی دارند اما شاید آنها به موقعیت شغلی خود هم فکر می‌کنند چون اگر ظاهرشان جذاب نباشد، پیشنهادهای کاری‌شان هم دستخوش تغییرات می‌شود و رو به زوال می‌روند. طبق آمار انجمن جراحی پلاستیک و زیبایی آمریکا که در ۲۰ مارس ۲۰۱۲ منتشر شد، تعداد جراحی‌ها و به‌ کاربردن روش‌های زیبایی نسبت به سال ۱۹۹۷، ۱۹۷ درصد افزایش داشته است و جالب‌تر اینکه ۹۱ درصد این جراحی‌ها روی خانم‌ها انجام می‌شود. واضح است که خانم‌های هنرپیشه یا شخصیت‌های معروف عرصه سینما نیز در این زمینه از دیگران سبقت گرفته‌اند. چه هنرپیشه‌ها و چه افراد عادی‌ای که از جراحی و روش‌های مختلف زیبایی استفاده می‌کنند، ممکن است از وضعیت بعد از عمل خود راضی یا پشیمان باشند. این موضوع کاملا نسبی است حتی گاهی خود فرد راضی است و دیگران ناراضی یا برعکس!

الهه رضاییان