سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

آیا شیر واقعا مضر است


آیا شیر واقعا مضر است

به تازگی ادعاهایی در مورد مضرات شیر این نوشیدنی مورد علاقه بسیاری از مردم, مطرح شده است از جمله این که «شیر سمی کشنده است »

● آیا شیر واقعا غذایی مفید، سالم و کامل است؟

به تازگی ادعاهایی در مورد مضرات شیر؛ این نوشیدنی مورد علاقه بسیاری از مردم، مطرح شده است. از جمله این‌که «شیر سمی کشنده است!» یا این که «شیر گاوی حاوی هورمون‌های سرطان‌زاست اما به خاطر سود کلانی که صاحبان صنایع تولید لبنیات از این راه به دست می‌آورند، این حقیقت پنهان می‌شود.» ادعاهایی از این قبیل باعث می‌شود که در مصرف شیر شک کنید. با این همه بسیاری از مردان برای لاغر‌شدن یا پرورش عضلات‌شان شیر فراوان مصرف می‌کنند. برای اطمینان از مفیدبودن شیر «آلن‌اراگون»، متخصص تغذیه، تحقیقاتی انجام داده و تمامی ادعاهایی که در مورد مضربودن شیر مطرح شده‌اند را مورد بررسی قرار داده است. او همچنین در مورد فواید شیر مطالعاتی انجام داده و به این ترتیب به سوالات عمده‌ای که در این مورد ممکن است پیش آید، پاسخ داده است. مهم‌ترین این سوالات و پاسخ به آن‌ها را در زیر می‌خوانید.

● قابل توجه علاقه‌مندان بادی بیلدینگ

آیا شیر، عضله می‌سازد؟

قطعا این‌طور است، در واقع شیر یکی از بهترین مواد‌غذایی برای ساختن عضله است. حدود ۲۰ درصد از پروتئین موجود در شیر «وی» (Whey) و ۸۰ درصد آن «کازئین» (casein) است. هر دوی آن‌ها، پروتئین‌هایی با کیفیت بالا هستند اما « وی»، که به پروتئین سریع معروف است، به سرعت به اسیدهای آمینه تبدیل شده و جذب خون می‌شود. به همین دلیل نوشیدن شیر بعد از ورزش‌کردن بسیار مفید است. از طرف دیگر کازئین آهسته‌تر هضم می‌شود. بنابراین ذخیره پروتئینی را که باید همیشه در بدن وجود داشته باشد، تامین می‌کند. به همین دلیل است که نوشیدن شیر به‌عنوان میان‌وعده یا قبل از خواب توصیه می‌شود. از آن‌جایی‌که شیر منبع هر دوی این پروتئین‌هاست، یک لیوان بزرگ آن، ترکیب ایده‌آلی از پروتئین‌های سازنده ماهیچه را برای بدن فراهم می‌کند.

نوشیدن ۲ تا ۳ لیوان شیر در روز، چه بدون چربی باشد، چه کم‌چرب یا پرچرب، احتمال بروز حمله قلبی و سکته مغزی را کاهش می‌دهد. چنانچه رژیم غذایی دارید، شیر کم‌چرب بنوشید چون کالری کمتری دارد اما اگر قصد دارید عضلات خود را پرورش دهید، شیر پرچرب گزینه بهتری است. دانشمندان دانشگاه تگزاس متوجه شدند که نوشیدن شیر پرچرب بعد از انجام تمرینات ورزشی با وزنه، بیشتر از شیر کم چرب توده عضلانی را افزایش می‌دهد (حدود ۸/۲ برابر) و در رشد ماهیچه‌ها موثرتر است.

● چاق‌ها بخوانند

آیا شیر، چربی‌سوز است؟

ممکن است این‌طور باشد. در یک مطالعه ۶ ماهه، پژوهشگران دانشگاه تنسی دریافتند که افراد چاقی که روزی ۳ وعده لبنیات غنی از کلسیم مصرف می‌کنند، نسبت به افرادی با رژیم غذایی مشابه که فقط وعده‌های لبنیات را مصرف نمی‌کنند، چربی شکم‌شان سریع‌تر آب شده و زودتر لاغر می‌شوند. آن‌ها همچنین متوجه شدند که مکمل‌های کلسیم به اندازه شیر در لاغری موثر نیستند. این پژوهشگران بر این عقیده‌اند که علاوه‌بر این‌که کلسیم سرعت سوختن چربی‌های بدن را افزایش می‌دهد، سایر ترکیبات موجود در لبنیات، مثل پروتئین‌های شیر هم اثر چربی‌سوز مضاعف دارند. البته برای کم‌کردن وزن، حتما باید رژیم غذایی لاغری را رعایت کنید زیرا مثلا اگر شیر‌تان را با یک جعبه شیرینی بخورید، هرگز لاغر نخواهید شد.

● هورمون‌های گاوی بی‌خطر هستند

آیا هورمون‌هایی که برای دام‌ها استفاده شده و به آن‌ها تزریق می‌شود باعث ناسالم‌شدن شیر می‌شوند؟

نه؛ مگر این‌که بخواهید شیر را تزریق کنید! اصل ماجرا این است که در سال ۱۹۹۳ انجمن غذا و داروی آمریکا (FDA) استفاده از هورمون‌ رشد گاوی (BGH) را در دام‌ها تایید کرد. این‌کار باعث افزایش میزان تولید شیر با هزینه کمتر برای دامداران شد که در نتیجه آن، قیمت این محصول در سوپرمارکت‌ها هم کاهش یافت اما این مسئله بحث‌های فراوانی به‌دنبال داشت زیرا این هورمون، تجمع فاکتور رشد شبه انسولین را در شیر افزایش می‌‌دهد. این هورمونی‌ است که با افزایش احتمال ابتلا به سرطان ارتباط دارد. برخلاف هورمون‌های استروئیدی که می‌توانند به‌صورت خوراکی هم مصرف شوند، این هورمون باید تزریق شود تا اثر خود را بگذارند زیرا روند هضم غذا، این هورمون‌های پروتئینی را از بین می‌برد. پس نوشیدن شیر گاو‌هایی که به این روش هورمون‌ درمانی شده‌اند، این مواد شیمیایی را به بدن انسان منتقل نمی‌کند اما متاسفانه این روش برای گاو‌ها ضرر دارد. پژوهشگران کانادایی متوجه‌ شده‌اند گاو‌هایی که به آن‌ها هورمون‌ داده می‌شود، بیشتر به عفونت و التهاب سینه مبتلا می‌شوند.

● پرچرب یا کم‌چرب؟

کدام‌یک بهتر است؛ شیر کم‌چرب یا پرچرب؟

البته این به ذائقه شما بستگی دارد. درحالی‌که معمولا گفته می‌شود بهتر است شیر کم‌چرب مصرف کنید اما بیشتر مطالعات علمی نشان می‌دهد شیر پرچرب بیشتر از کم‌چرب سطح کلسترول خون را تنظیم می‌کند.

در این تحقیقات فقط یک مورد استثنا وجود دارد. پژوهشگران دانمارکی دریافتند، میزان کلسترول بدخون یعنی LDL در مردانی که شیر پرچرب فراوان می‌نوشند، کمی افزایش می‌یابد. البته لازم به ذکر است، مردانی که در این آزمایش مورد بررسی قرار گرفتند، روزانه ۶ لیوان بزرگ شیر پرچرب مصرف می‌کردند که بسیار غیرمعمول است! با وجود این، تری‌گلیسیرید آن‌ها تا ۲۲ درصد کاهش داشت. تری‌گلیسیرید بالا یکی از نشانه‌های بیماری‌های قلبی است.

درحالی‌که معمولا گفته می‌شود بهتر است شیر کم‌چرب مصرف کنید اما بیشتر مطالعات علمی نشان می‌دهد شیر پرچرب بیشتر از کم‌چرب سطح کلسترول خون را تنظیم می‌کند. در این تحقیقات فقط یک مورد استثنا وجود دارد. پژوهشگران دانمارکی دریافتند، میزان کلسترول بدخون یعنی LDL در مردانی که شیر پرچرب فراوان می‌نوشند، کمی افزایش می‌یابد

● آنتی‌بیوتیک‌ها روی شما تاثیر نمی‌گذارند

آنتی‌بیوتیک‌ها در شیر چه اثری دارند؟

در حقیقت هیچ‌کس هنوز به درستی نمی‌داند که اثر آنتی‌بیوتیک‌ها چیست. بعضی از دانشمندان معتقدند، شیر گاو‌هایی که به آن‌ها آنتی‌بیوتیک داده می‌دهند، در انسان باعث ایجاد مقاومت در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها می‌شود. یعنی هنگامی که برای درمان عفونت، آنتی‌بیوتیک مصرف می‌کنید، تاثیر چندانی بر بدن‌تان نخواهد داشت البته این مسئله هنوز ثابت نشده است. اگر در این مورد نگران هستید، شیرهای فاقد آنتی‌بیوتیک و هورمون‌ یا شیرهای ارگانیک مصرف کنید.

ایده آل

باز نشر اختصاصی: مجله اینترنتی Bartarinha.ir