پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
موزه دكتر حسابی
موزه دكتر حسابی چند ماه پس از فوت دكتر حسابی، در اواخر ۱۳۷۱ و در منزل مسكونی او افتتاح شد. بنای خانه متعلق به ۱۳۱۰ ش، است. موزه در طبقه سوم و در ضلع غربی منزل دكتر حسابی ایجاد شده و مساحتی حدود ۴۰ مترمربع دارد و شامل وسایل شخصی دكتر از جمله پوشاك، مسواك، عینك، شانه، خودكار، دفتر یادداشت و وسایل دست ساز ایشان، لوح تقدیر و مدارك تحصیلی و علمی، مدالها و نشانها، عكسهای خانوادگی، اسباب بازی فرزندان و نوهها، هدایای خانوادگی و... است. هم چنین آثار تقدیمی به دكتر حسابی شامل تابلوی نقاشی، تابلوی خط، فرش و صنایع دستی همراه وسایل شخصی و كلیه آثار تألیف و ترجمه شده وی به نمایش گذاشته شده است. بخشهای فعال در منزل و موزه دكتر حسابی عبارتند از:
بخش فرهنگی كه وظیفه چاپ، جمع آوری، تدوین، تجدید چاپ و ترجمه آثار وی را بر عهده دارد;
بخش تحقیقات علمی كه پیرامون زندگی و آثار دكتر حسابی فعالیت میكند.
بازدید از موزه در سه نوبت با هماهنگی قبلی و حداكثر ۲۵ نفر، به طور رایگان از ساعت ۸ تا ۱۶ امكانپذیر است.
سید محمود حسابی در ۱۲۸۱ ش از پدر و مادری تفرشی در تهران زاده شد. در ۱۷ سالگی لیسانس ادبیات و در ۱۹ سالگی لیسانس زیست شناسی و پس از آن مدرك مهندسی راه و ساختمان را از دانشگاه امریكایی بیروت اخذ كرد.
او در رشتههای پزشكی، ریاضیات و ستارهشناسی به تحصیلات آكادمیك پرداخت و در ۱۹۲۴ به پاس زحماتش، شركت راهسازی فرانسوی از او برای تحصیل در مدرسه عالی برق پاریس دعوت كرد. همزمان با تحصیل در رشته معدن، در راه آهن برقی فرانسه نیز مشغول به كار شد. سپس به دلیل روحیه علمی به تحصیل و تحقیق در دانشگاه سوربن در رشته فیزیك پرداخت و در ۱۹۲۷ در ۲۵ سالگی دانشنامه دكترای فیزیك خود را با عنوان حساسیت سلولهای فتوالكتریك ارائه كرد. فعالیتهای مهم وی در موضوعات علمی عبارتند از:
اولین نقشه برداری علمی و فنی، رسم اولین نقشه نوین راه ساحلی سراسری میان بنادر خلیج فارس، تأسیس دارالمعلمین عالی (۱۳۰۶)، تأسیس مدرسه مهندسی وزارت راه و تدریس در آن در ۱۳۰۷، تأسیس دارالمعلمین عالی (۱۳۰۷)، ساخت اولین رادیو در كشور (۱۳۰۷)، تأسیس دانش سرای عالی و تدریس در آن (۱۳۰۸)، ایجاد اولین ایستگاه هواشناسی در ایران (۱۳۱۰)، نصب و راه اندازی اولین دستگاه رادیولوژی در ایران (۱۳۱۰)، تعیین ساعت ایران (۱۳۱۱)، تأسیس اولین بیمارستان خصوصی در ایران به نام بیمارستان گوهرشاد به یاد مادرش (۱۳۱۲)، پیشنهاد تدوین قانون تأسیس دانشگاه تهران و دانشكده فنی (۱۳۱۳) و ریاست آن تا ۱۳۱۵، پایهگذاری مراكز تحقیقات راكتورهای اتمی دانشگاه تهران، تأسیس سازمان انرژی اتمی و عضو هیئت دایمی كمیته بینالمللی هستهای، تأسیس اولین رصد خانه نوین در ایران، و تأسیس اولین مركز مدرن نصب ماهواره در شیراز.
دكتر محمود حسابی به چهار زبان زنده دنیا (فرانسه، انگلیسی، آلمانی و عربی) مسلط بود و به زبانهای سانسكریت، لاتین، یونانی، اوستایی، تركی و ایتالیایی اشراف داشت. نشان اوینسیه دولالژیون دونور و نشان كوماندور دولالژیون دونور، بزرگترین نشانهای فرانسه، به وی اهدا شده است.
او تنها شاگرد ایرانی پروفسور اینشتین بود و با دانشمندان طراز اول دنیا نظیر شرودینگر، پورن، پلدیراك، نیلز و بوهر و فلاسفهای چون آندره ژید و برتراند راسل ارتباط داشت.
در ۱۹۹۰ از سوی جامعه علمی جهانی به عنوان مرد اول علمی جهان برگزیده شد و در كنگره ۶۰ سال فیزیك ایران در ۱۳۶۶ ملقب به پدر فیزیك ایران گردید.
دكتر حسابی در ۱۲ شهریور ۱۳۷۱ در بیمارستان دانشگاه ژنو به هنگام معالجه قلب بدرود حیات گفت. مقبره استاد بنا به خواسته وی در زادگاه خانوادگی و در شهر دانشگاهی تفرش قرار دارد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست