چهارشنبه, ۹ خرداد, ۱۴۰۳ / 29 May, 2024
مجله ویستا

چیپ ست های آبرومند و چشم پاک


چیپ ست های آبرومند و چشم پاک

بین خودمان بماند, نمی خواهم مدام در بوق کنم که به تصورم هیچ قطعه ای نمی تواند بر جایگاه بی مانند چیپ ست های اصلی مادربرد تکیه زند و همانند برخی از پردازنده های بی ظرفیت Core i۷ عمق دنیا را تا نوک دماغ خود محاسبه کند

بین خودمان بماند، نمی‌خواهم مدام در بوق کنم که به ‌تصورم هیچ قطعه‌ای نمی‌تواند بر جایگاه بی‌مانند چیپ‌ست‌های اصلی مادربرد تکیه زند و همانند برخی از پردازنده‌های بی‌ظرفیت Core i۷ عمق دنیا را تا نوک دماغ خود محاسبه کند!

نه قصد دارم و نه حوصله‌اش را که به محصولات جدید Intel‌ بپیچم که تابستان در راه است و مطلب بسیار، اما گفتم شاید تا آغاز فصل تابستان و پدیدار شدن توده هوای گرم در آسمان مراکز خرید، شاید زنده نباشم و روا نیست که این مطالب را نگفته و ترک دنیا کرده باشم!

● چیپ‌ست نگو بلا بگو!

راستش گاهی اوقات در کار امثال Intel و برخی دوستدارانش حیران می‌مانم. چنانچه ذهن‌های سبکبال خود را به یکی دو سال قبل‌تر پرواز دهید شاید به خاطر بیاورید که چیپ‌ست اشرافی Intel X۳۸ معرفی شد و غوغایی در بازار به پا کرد. هنوز فاکتور فروش این موجود خشک نشده بود که چیپ‌ست بیشتر اشرافی Intel X۴۸ به بازار عرضه و Intel مدعی شد که محصول جدید به ‌نوعی مشکلات محصول قبلی را برطرف ساخته است. تست‌های بسیاری روی موجوداتی که نامشان رفت در آزمایشگاه‌های مجهز انجام شد و بیشتر آن‌ها اعلام کردند که چیپ‌ست Intel X۳۸ فقط در زمینه مدیریت مصرف انرژی قدری ضعیف‌تر از نمونه جدیدتر است و از بعد کیفی تفاوت قابل‌توجهی ندارد. جالب این‌جا بود که قیمت مدل Intel X۴۸ حداقل بین ۶۰ از مدل قبلی گران‌تر بود.!

از آن بدتر هنگامی بود که نتایج دقیق‌تر آزمایشگاهی به بیرون رسوخ پیدا کرد و بارها اعلام شد که نسبت کارایی به قیمت چیپ‌ست مظلومی مانند Intel P۴۵ به دفعات برای مصرف‌کننده حرفه‌ای صرفه بیشتری دارد. به بیان محلی باید بی‌خیال مدل‌های اشرافی شد!

چیپ‌ست Intel P۴۵ به ‌عنوان بزرگ خاندان شناخته می‌شود و نزدیک خود مدل Intel G۴۵ را دارد که شامل موتور گرافیکی بسیار خوب GMA X۴۵۰۰ HD است. زیرساخت این چیپ‌ست مشابه Intel P۴۵ است و برای مصارف عام طراحی شده و نیم‌نگاهی به پردازش گرافیک سه‌بعدی نیز داشته. در ادامه بیشتر درباره Intel G۴۵ صحبت خواهم کرد.

● رقیب قدر nVIDIA

هنگامی که ATI گرفتاری‌های خود را با AMD حل و فصل می‌کرد، شرکت nVIDIA‌ بخش قابل‌توجهی از بازار تولید چیپ‌ست‌های سازگار با پردازنده‌های Intel را در اختیار گرفت. همین امر متولیان شرکت Intel را قلقلک داده بود که راهکار آن‌ها منجر به تقویت بخش طراحی سیستم‌های پردازش گرافیکی شد. اندکی بعد اعلام شد که Intel قصد دارد با پردازنده‌های گرافیکی Larrabee وارد عرصه تولید کارت‌های گرافیکی شود به دنبال ‌آن شور و هیجانی در بازار به پا شد. کمتر از یک‌سال بعد بود که نشانه‌های موفقیت از آزمایشگاه‌های Intel نمایان و تغییر قابل‌توجهی در کارایی موتورهای گرافیکی مورد استفاده در چیپ‌ست‌های IGP این شرکت انجام شد. تست‌های گوناگون نشان داده است ترتیب سنتی برتری کیفیت موتورهای پردازش گرافیکی ATI، nVIDIA، Intel، VIA و SiS دستخوش تغییرات شد و محصولات VIA و SiS به‌ شکل تلویحی از بازار خارج شدند و ترتیب جدید به‌صورت AMD/ATI، Intel و nVIDIA شکل گرفت. نکته جالب‌تر اینکه فاصله صدر جدول با رتبه‌های دیگر کاهش یافت. البته واقعیت این است که کارایی چیپ‌ست‌های AMD/ATI کاهش نیافت، بلکه محصولات Intel با جهشی قابل ملاحظه، خود را به ‌صدر جدول کارایی نزدیک کردند. در حال حاضر باید ATI را از جدول خارج کرد، زیرا متولیان این شرکت تمایلی به ادامه طراحی برای محصولات سازگار با Intel ندارند و متولیان Intel نیز از این تصمیم استقبال کرده‌اند!

سهم اصلی بازار کنونی تولید چیپ‌ست‌های IGP که در بطن خود موتور گرافیکی دارند در دستان قدرتمند Intel قرار دارد. همانند شما قبول دارم که کارایی موتورهای گرافیکی چیپ‌ست Intel G۳۱ را با اغماض می‌توان قابل قبول خطاب کرد، اما آن چیزی که در بطن Intel G۴۵ نهان شده، بدون‌شک از بهترین‌های کنونی است. از زاویه‌ای دیگر این‌گونه می‌توان نگاه کرد که Intel رقیب سرسختی را در برابر محصول فاخر nVIDIA Geforce ۹۴۰۰ علم کرده است. محصول nVIDIA در بیشتر مادربردها تحت عنوان nForce ۷۳۰i و در نسخه‌های قدیمی آن از موتور پردازش گرافیکی Geforce ۹۳۰۰ استفاده می‌شود. همین موتور پردازشی روی بستر جدید nVIDIA ION نیز به کار می‌رود.

● و اما بعد

جایگاه این دو چیپ‌ست در تست‌های مختلف با یکدیگر تفاوت دارند، اما کارایی گرافیکی Geforce ۹۴۰۰ در گرافیک سه‌بعدی مقداری بالاتر است. در موارد دیگر چه از لحاظ کارایی و چه از منظر غنای امکانات، تفاوت محسوسی با یکدیگر ندارند. ناگفته نماند که قیمت چیپ‌ست Intel G۴۵ مقداری از nForce ۷۳۰i بالاتر است، اما از آنجا که سازندگان مادربرد از چیپ‌ست Intel G۴۵ استقبال بیشتری کردند، با قیمت مادربردهای مبتنی بر چیپ‌ست‌های رقیب تفاوت فاحشی ندارد.

اگر قرار باشد صاف و ساده باشم، باید بگویم بهتر است محصول nVIDIA را تهیه کنید، اما اگر محصول Intel را نیز تهیه کردید، حتم داشته باشید که ضرر نخواهید کرد. کارایی Geforce ۹۴۰۰ اندکی در پردازش گرافیک سه‌بعدی بالاتر است. چیپ‌ست‌ها به‌ دلیل دسترسی به تمامی اطلاعاتی که در داخل سیستم به این‌سو و آن‌سو می‌روند باید امین و رازدار باشند و لام تا کام درباره چیزهایی که می‌بینند و می‌شنوند با هیچ فردی صحبت نکنند! به‌ نظر می‌رسد موجوداتی که در این نشست مورد بحث قرار گرفته‌اند این‌چنین باشند!