دوشنبه, ۱ مرداد, ۱۴۰۳ / 22 July, 2024
مجله ویستا

مسجد جامع, نگین انقلاب کرمان


مسجد جامع, نگین انقلاب کرمان

مسجد جامع کرمان هیچ گاه خاطره و یاد حمله عمال رژیم شاهنشاهی و ضرب و شتم نمازگزاران خود توسط عمال این رژیم را فراموش نمی کند

مسجد جامع کرمان هیچ‌گاه خاطره و یاد حمله عمال رژیم شاهنشاهی و ضرب و شتم نمازگزاران خود توسط عمال این رژیم را فراموش نمی‌کند.

۳۳ سال پیش در ۲۴ مهر ۱۳۵۷ سرکردگان رژیم پهلوی در حالی که مردم متعهد و انقلابی کرمان در مسجد جامع این شهر در حال برگزاری نماز جماعت بودند آنجا را به آتش کشیدند و با سوزاندن قرآن‌ها تعداد زیادی از نمازگزاران را مورد حمله قرار داده و شهید و مجروح کردند.

از آن زمان تاکنون این بنای تاریخی و مقدس چون نگینی بر تارک تاریخ این دیار می‌درخشد و تکرار هر حادثه دلخراشی در هتک حرمت به قرآن کریم، این حادثه تلخ را دوباره در ذهن مردم کرمان زنده می‌کند.

در ۲۴ مهرماه سال ۱۳۵۷ بیش از ۲۰ هزار نفر از مردم مؤمن و انقلابی کرمان در بزرگداشت اربعین شهدای ۱۷ شهریور تهران و نخستین سالگرد شهادت آیت‌الله سیدمصطفی خمینی به دعوت عده‌ای از روحانیون، مغازه‌های خود را تعطیل و در محل مسجد جامع این شهر تجمع کردند. مردم در این مسجد به سخنان یکی از روحانیون گوش می‌دادند که ناگهان عده‌ای از عمال رژیم شاهنشاهی در لباس زاغه‌نشینان که معروف به کولی‌ها بودند، به مسجد حمله کرده و با چوب و چماق به جان مردم افتادند.

آنها در چوبی سردر شرقی مسجد، موتورسیکلت‌ها و دوچرخه‌های پارک‌شده مردم در خیابان‌های اطراف مسجد را به آتش کشیدند و از پشت‌بام مسجد، با سنگ و چوب به نمازگزاران حمله کردند.

با ورود این افراد به مسجد کتب قرآن، ادعیه و بخشی از فرش‌های مسجد در آتش کینه طاغوت سوخت و مردم حاضر در مسجد که برای جلوگیری از ورود کولی‌ها، در‌های مسجد را بسته بودند، ناگهان در میان دود خفه‌کننده‌ای اسیر شدند.

در این حادثه، آیت‌الله صالحی کرمانی امام جماعت مسجد و آیت‌الله رخشاد نجفی بر اثر پخش گاز بیهوش شدند و مردم آنها را روی دست گرفته و از مسجد خارج کردند.

آیت‌الله صالحی امام جماعت مسجد جامع و رئیس حوزه علمیه کرمان که با دشواری به وسیله مردم از مهلکه نجات یافته بود، با نگرانی به انعکاس موضوع پرداخت تا اذهان عمومی را از عمق فاجعه مطلع کند.

وی همچنین تلگرافی را به مراجع وقت مخابره کرد و گفت: شگفت‌آور است، حکومتی که مدعی طرفداری دین و روحانیت است، اقدام به این قبیل اعمال ضد دینی و ضدانسانی کرده و مردم مسلمان را آن هم در تنها پناهگاه خود، خانه خداوند این چنین مورد حمله قرار می‌دهد و با اعمال این جنایت در مورد ملت، خود را دولت آشتی ملی نیز می‌داند.

در آن روز مزدوران و مهاجمان بعد از جسارت و بی‌حرمتی به قرآن کریم و حریم مسجد، وارد خیابان‌ها شدند و در میدان فابریک کرمان اجتماع کرده و به نفع رژیم پهلوی شعار دادند.

آنها فروشگاه‌های بزرگ میدان ارگ، اتومبیل‌ها و مغازه‌های متدینین انقلابی بازار را آتش زده و غارت کردند. با پخش خبر به آتش‌ کشیده شدن مسجد جامع کرمان و اطلاع مردم از این اقدام طرفداران رژیم شاهنشاهی، مردم مؤمن و مجاهد شهر کرمان در مسجد و اطراف آن تجمع کردند و به مقابله با عمال رژیم پهلوی پرداختند. عده‌ای از مردم در اثر حمله این افراد مجروح و شهید شدند و سرانجام با اجتماع بزرگ مردم در اطراف مسجد این اقدام خنثی شد و کولی‌ها متواری شدند. بعد از به آتش کشیدن مسجد جامع کرمان، حضرت امام خمینی(ره) در پیامی این اقدام را محکوم کردند. ایشان در بخشی از پیام خود فرمودند: اوضاع جاری در ایران موجب نگرانی شدید اینجانب است. خوف آن دارم که شدت فشار عصبی بر شاه و بستگانش حمله‌های جنون‌آمیز آنان را تشدید کرده و ملت ایران را بیش از پیش به خاک و خون بکشد. کشتار دسته جمعی مردم کرمان و آتش زدن مسجد و مقدسات مسلمین و ضرب و شتم مرد و زن بی‌دفاع در آن نمونه‌ای از این جنون است. کرمانی‌ها همچنان هنگام برپایی آیین‌های ویژه و همدلی با انقلاب اسلامی در این مسجد اجتماع می‌کنند و یاد و خاطره شهدای راه آزادی را گرامی می‌دارند.

حکمت قاسم‌خانی