یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

کیست‌های پستان


کیست‌های پستان

در مورد نحوه معاینه دوره‌ای پستان‌ها و بیماری‌های خوش‌خیم پستان مطالبی را خوانده‌اید. هر خانم باید ماهانه و از ۱۸ سالگی به معاینه پستان‌های خود بپردازد و در صورت مشاهده توده …

در مورد نحوه معاینه دوره‌ای پستان‌ها و بیماری‌های خوش‌خیم پستان مطالبی را خوانده‌اید. هر خانم باید ماهانه و از ۱۸ سالگی به معاینه پستان‌های خود بپردازد و در صورت مشاهده توده در پستان یا ترشحات غیرطبیعی از نوک پستان‌ها یا تغییر در ظاهر پستان‌ها به صورت فرورفتگی یا برجسته شدن به پزشک مراجعه کند. همچنین گفته شد که خانم‌ها ‌باید سالانه توسط پزشک معاینه شوند و از ۴۰ سالگی ماموگرافی سالانه شروع شود.در مورد بیماری‌های خوش‌خیم پستان، بیماری‌های فیبروکیستیک و فیبروآدنوما شرح داده شد که در واقع مخصوص سنین پایین‌تری بوده و نیاز به درمان خاصی ندارد و فقط نیاز به پیگیری سالانه دارد و معمولا پس از یائسگی از بین می‌روند. سایر بیماری‌های خوش‌خیم پستان به این شرح هستند:

کیست‌های پستان:

مثل همه قسمت‌های بدن در پستان‌ها هم می‌تواند کیست‌هایی ایجاد شود و باز مثل اغلب کیست‌ها این موارد خوش‌خیم هستند که به صورت توده نرم و متحرک لمس می‌شوند و معمولا سایز زیر ۳ سانتیمتر دارند و بیشتر مواقع یک عدد هستند.

دردهای پستان‌ها:

برخلاف تصور عمومی که دردهای پستانی را علامت سرطان می‌دانند معمولا این دردها خوش‌خیم بوده و بیشتر مواقع ناشی از تغییرات هورمونی و دوطرفه می‌باشد. در این موارد دردها در نیمه دوم دوره عادت ماهانه تشدید می‌شود و تنها نیاز به اقدامات حمایتی نظیر مصرف مسکن‌ها و استفاده از کرست‌های مناسب می‌باشد و در موارد خیلی شدید که با مسکن بهتر نمی‌شود استفاده از داروهای دیگری نظیر مدرها امکان‌پذیر است.

در مواردی که دردها به صورت دائمی باشد هم ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی باشد و همان درمان‌ها انجام می‌شود. گاه درد به صورت یک طرفه، سوزش، احساس سنگینی و غیره است که باز هم جای نگرانی ندارد اما باید علل دیگری نظیر مشکلات قلب، قفسه سینه، ریه و منشا عضلانی نیز بررسی شود.

تومور فیلوئیدس:

به صورت توده‌های بسیار بزرگ دیده می‌شود (بیش از ۱۵ سانتی‌متر) که به دلیل احتمال وجود انواع بدخیم، باید نمونه‌برداری شوند.

نکروز چربی:

گاه به دلیل ضربه زدن به پستان یک توده بزرگ به‌طور ناگهانی در پستان ایجاد می‌شود که در سونوگرافی به صورت توده چربی دیده می‌شود و خطرناک نیست و طی چند هفته خود به خود از بین می‌رود.

آبسه‌های پستان:

بیماری زنان شیرده یا باردار است و به صورت توده‌ای دردناک همراه با التهاب و قرمزی است و اغلب همراه با بی‌اشتهایی و تب است. توده در لمس گرم و حاوی مایع است و درمان با آنتی‌بیوتیک در بیشتر مواقع موثر است و گاه نیاز به تخلیه آبسه در اتاق عمل است اما در کسانی که باردار یا شیرده نیستند ممکن است علامت سرطان پستان باشد.

دکتر ثریا عالمی

جراح و متخصص بیماری‌های زنان و زایمان