یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
شرایط اجابت دعا
دعا در آموزههای دینی ما، آداب و شرایطی دارد كه با توجه به آن آداب و شرایط و تأمل و دقت در مضامین و محتواهای بسیار عالی و دلانگیز دعاها و مناجاتهایی را كه از چشمه جوشان جان پاك اولیای خداوند (پیامبران و امامان معصوم) بر زبانشان جاری گشته است، اهل دل در مییابند، كه آن دعاها و نجواها با رعایت آداب و شرایط، تا چه اندازه در توانبخشی به روح و جان آدمی و تمركز اراده او و تهذیب و پالایش و پیرایش اخلاقش، و نیز ایجاد امیدواری و واداشتن او به كوشش و تلاش در وصول به مطلوب، اثرگذار است.
ایمان به اجابت دعا
باید ایمان داشت به اینكه از سوی خداوند هیچگونه مانع و بازدارندهای در برآوردن نیاز آدمی وجود ندارد؛ چرا كه قدرت خداوند، مطلق و بیهیچ قید و شرط، و قلمرو و تواناییاش بیحد و مرز است.
خدای راست پادشاهی آسمانها و زمین و آنچه در آنهاست؛ و او بر هركاری تواناست. او راست پادشاهی (پادشاهی حقیقی و مطلق)، و او راست سپاس و ستایش؛ و او بر هر كاری تواناست.
بنابراین، اگر عیب و كاستیای هست، در سوی بندگان است.
امام صادق (ع) فرمود: از نیایش و خواندن خداوند، جدا مشو؛ چرا كه دعا درمان هر دردی است، و هرگاه كه خدا را خواندی، براین باور باش كه نیازت بر در است (برآورده است). و همچنین در تفسیر: پس باید دعوت مرا بپذیرند و به من ایمان بیاورند»، فرمود: میدانند كه من به روا ساختن نیازشان و برآوردن آنچه میطلبند، توانایم.
روش است كه مقصود امام (ع) از «ایمان و باور» در این آیه، ایمان به اصل توحید و یگانگی خداوند در برابر شرك و انبازگیری نیست؛ بلكه ایمان به اجابت دعا و برآورده شدن نیاز نیایشگر نیازخواه است.
پیامبر (ص) فرمود: «در حالی كه به اجابت باور دارید، خدا را بخوانید»
امام سجاد (ع) نیز در دعای اوحمزه میفرماید: بارخدایا! من جادههای طلب را به سوی تو باز میبینم، و دیدههای امیدواران به درگاهت را لبریز [از اشك شوق]، و یاری خواستن از بخشایش و نیكیات را بر هر كه در آرزوی [بخشش] توست، آسان و روا، و درهای درخواست از تو را برای فریادخواهان،گشوده میبینم، و میدانم كه تو به روا ساختن نیاز امیدواران، آمادهای و در كمین دادخواهی پریشانخاطران غمدیدهای.
و نیز میفرماید: بار خدایا! تو خود گفتهای و گفتهات حق است، [و تو خود وعده كردهای] و وعدهات راست است: «و از خداوند، از فزونی و بخشش او بخواهید. همانا خدا بر هر چیزی داناست». و ای سرور من، در خور منزلت تو نیست كه بندگانت را به خواستن فرمان دهی و [چون از تو بخواهند] و بخشش خود را از آنان باز داری، در حالی كه تو بر آفریدگانت بسیار بخشنده و مهربانی و در پرتو مهر و رأفت تو نعمتهایت بر آنان روان است.
علی (ع)، درباره بیپاسخ نماندن هیچ پرسشی و اجابت همه دعاها توسط خداوند، به فرزند گرامیاش امام مجتبی (ع) فرمودند: و بدان كسی كه گنیجنههای آسمانها و زمین، در اختیار اوست، به تو اجازه درخواست دعا داده و خود، اجابت آن را برعهده گرفته است، و از تو خواسته كه بخواهی تا عطایت كند، و آمرزش بطلبی تا تو را بیامرزد، و میان تو و خود، هیچ كس را حجاب قرار نداده و تو را به كسی وانگذارده كه در نزد او شفاعتت كند.
منبع: كتاب «اسرار خاموشان؛ شرح صحیفه سجادیه»
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست