پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
فقط و فقط شیر مادر
![فقط و فقط شیر مادر](/web/imgs/16/161/lm67w1.jpeg)
۱) قبل از ورود به مبحث «نقش تغذیه در درمان بیماریها» بهتر دیدیم در تکمیل مطالب مرتبط با نقش پیشگیرانه تغذیه صحیح و کنترلشده در کاهش امکان ابتلا به بیماریهای گوناگون و اهمیت توجه به برنامه غذایی مورد استفاده در تمامی ادوار زندگی مخصوصا در سنین کودکی، نوجوانی و جوانی در این راستا، با نگاهی اجمالی بر اهم نکات قابلبحث تغذیهای در هر دوره، اهمیت آموزش و رعایت اصول تغذیه سالم را از سنین پایینتر کمی پررنگتر کنیم، چرا که با استفاده از روشهای آموزشی و پیشگیرانه و سرمایهگذاری در این بخش، همانطور که قبلا هم گفتهایم، میتوان به کاهش آمار قابلتوجهی در میزان ابتلا به بیماریهای ذکرشده دست یافت و از هزینههای مالی و روحی ناشی از روند درمانی افراد و جامعه کاست.
۲) زندگی هر فرد از دوران جنینی آغاز میشود (بررسی نقش تغذیه پیش از آن را به زمانی دیگر موکول کردیم) و رشد و تغذیه جنین صددرصد به میزان منابعی بستگی دارد که مادر در اختیار جنین در حال شکلگیری قرار میدهد. به همین دلیل در چند قسمت پیدرپی، نحوه تغذیه صحیح در دوران بارداری را بررسی کردیم و به دنبال آن، تغذیه نوزاد متولدشده را هم که در ماههای اول زندگی فقط و فقط به شیر مادر وابسته است، با بررسی تغذیه مادر در دوران شیردهی پیگیری کردیم و دیدیم که تا چه حد سلامت طفل شیرخوار با سلامت مادر و تامین مایحتاج غذایی روزانه وی مرتبط است. بنابراین از این هفته با تقسیم دوران شیرخوارگی از نقطهنظر تغذیه به سه بخش تولد تا شش ماهگی، شش ماهگی تا یک سالگی و از یک تا دو سالگی سعی میکنیم بحث خود را ادامه دهیم.
۳) در شش ماه اول، غذای کودک به شیر مادر، شیر مادر، شیر مادر و شیر مادر محدود میشود. این مساله در پیریزی سلامت، رشد و زندگی آینده نوزاد به قدری مهم و موکد است که با توجه به کمرنگ شدن نقش آن در سالهای اخیر از دیدگاه برخی مادران گرامی، این تکرار الزامی مینماید. تنها چیزی که هماکنون توسط اکثر متخصصان به جز شیر مادر در این دوران تجویز میشود، قطره مکمل ویتامین A و D است (آن هم از دو هفته پس از زایمان و به میزان یک میلیلیتر در روز معادل ۲۵ قطره)؛ به نحوی که در صورت رعایت اصول شیردهی به شکل مرتب و کافی که در پی خواهیم گفت، حتی مصرف آب هم توصیه نمیشود. خوشبختانه میزان ذخیره آهن در دوران جنینی که در خونسازی مداوم سنین رشد مورد نیاز خواهد بود، با تغذیه صحیح مادر در دوران بارداری به قدری است که در اکثر موارد تا پایان ماه ششم نیازی به استفاده از مکمل آهن نخواهد بود. تغذیه با شیر مادر باید بلافاصله پس از زایمان (در شرایط ایدهآل حداکثر تا دو ساعت پس از زایمان) با استفاده از کمک پرستاران محترم آغاز شود. این کار علاوه بر فواید استفاده از آغوز برای تامین و تضمین سلامتی نوزاد، در ادامه روند شیردهی و میزان شیر ترشحشده آتی نیز نقش اساسی و اصلی را بازی میکند. اصولا این فرآیند یک روند خودکار و خودتنظیم است، به این معنی که عملکرد سیستم ترشح شیر با میزان شیردهی و تحریک ترشح هورمونهای دخیل در این قضیه، در اثر میزان مکیدن نوزاد، بستگی مستقیم دارد. به همین دلیل به محض آنکه نوزاد احساس گرسنگی کرد، باید به کودک شیر داد اما از نقطهنظر تقریب زمانی، در ماه اول باید به فاصله هر دو تا سه ساعت یکبار به نوزاد شیر داد که این امر در طول شب هم ادامه دارد. اینجاست که عبارت «بهشت زیر پای مادران است» دوباره به ذهنمان خطور میکند. سادهترین علامتی که میتواند نشانگر برخورداری نوزاد از شیر کافی باشد تعداد پوشکهایی است که عوض میکنید! شش تا هشت بار تعویض آن در روز میتواند تا حدی این موضوع را نشان دهد. از طرف دیگر پیروی رشد کودک از «منحنی رشد» که برابر است با اضافه شدن ۹۰ الی ۲۰۰گرم در هفته با استناد به وزن اولیه و جثه وی، از اعتماد بیشتر و قابلاتکاتری در این امر برخوردار است. توضیحات بیشتر درباره این موضوع و مشکل زردی پس از زایمان را هفته آینده پی خواهیم گرفت.
حمید خواجهپور
کارشناس تغذیه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست