دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
نقش تغذیه در پیشگیری از ابتلا به آرتروز
امروزه افراد زیادی از بیماری درد مفاصل و غضروفها شکایت میکنند و بسیاری هم بر این تصورند که آرتروز درمان ندارد. آرتروز یکی از بیماریهای مفصلی است که در میانسالی افراد را درگیر خود میکند و گرچه روند رشد آن کند و آهسته است، اما انسان را دچار دردهای متناوبی میکند که گاه تحمل آن مشکل میشود.
دکتر مجید هاشمیزاده ، متخصص تغذیه با تاکید بر نقش تغذیه در پیشگیری از ابتلا به آرتروز در گفتگو با «جامجم» میگوید غذاهایی که سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند مانند دانه سویا و انواع ماهی در پیشگیری از آرتروز مفیدند و ضمنا کاهش مصرف گوشت قرمز نیز به این مساله کمک میکند.
وی میافزاید: تجربه نشان داده که افراد چاق بیشتر به آرتروز مبتلا میشوند، بنابراین رژیم غذایی لاغری به کاهش دردهای مفصلی کمک کند. دکتر هاشمیزاده تاکید میکند: افراد لاغر هم در معرض ابتلا به آرتروز هستند، چرا که اگر وزن بدن با قد ما متناسب نباشد، احتمال بروز آرتروز تشدید میشود. به همین دلیل رژیم مناسب غذایی برای افراد چاق و خیلی لاغر میتواند در پیشگیری از آرتروز موثر باشد.
وی افراد را از مصرف غذاهای چرب، سرخکردنیها و شکر منع کرده و میگوید: کاهش تمام چربیهای حیوانی، انواع گوشتهای قرمز، تخممرغ، انواع شیرینی و نمک میتواند در درمان آرتروز موثر باشد.بر اساس پژوهشهای انجام شده بسیاری از مبتلایان به آرتروز درد ندارند، ولی یک عکسبرداری تصادفی وجود آن را ثابت میکند.
اولین قسمتی از بدن که در آرتروز آسیب میبیند، غضروف مفصل است که ناهموار و فرسوده میشود بعد از تخریب غضروف استخوانهای مجاور دچار ضایعه میشوند، مثل سخت شدن استخوان، به وجود آمدن حفرههای خالی در استخوان، تیزی نوک استخوان و در آخر سفت شدن مایع مفصلی و کپسول مفصل آرتروز در افراد بین ۲۰ تا ۳۰ ساله هم دیده میشود.
کسانی که شبکه خونرسانی مفاصل آنها بد کار میکند در معرض ابتلا به آرتروز هستند، مثلا خانمهایی که مبتلا به واریس ساق پا هستند در معرض ابتلا به آرتروز زانوها قرار دارند، به این جهت است که آرتروز زانو در خانمها بیشتر از مردها دیده میشود.
آفتاب اثر مهمی در کاهش آرتروز دارد زیرا منبع اصلی ویتامین D با تابش آفتاب تغییر شکل یافته و موجب تثبیت ویتامین D میشود و همین ویتامین است که موجب جذب کلسیم و تثبیت استخوانها میشود.
از ۴۰ تا ۵۰ سالگی سرعت ترمیم مفاصل شروع به کم شدن میکند و اگر این آهستگی زیادتر شده و روزبه روز سلولهای مفاصل با تحمل کار زیاد ناتوانتر میشوند، این آغاز بیماری آرتروز است. پس ما باید با انجام حرکت درمانی، ماساژ آبدرمانی، حمام با آب دریا، درمان با آفتاب و مصرف نمکهای معدنی سرعت ابتلا به این بیماری را کند کنیم.
هدف از انجام حرکات درمانی حفظ و نگهداری، نرمش و سهولت حرکت مفاصل است، به طوری که هر چه بیشتر آنها را وادار به حرکت طبیعی خود سازیم.
چند توصیه به مبتلایان به آرتروز
- درمان فیزیوتراپی و پیشگیریهای روزانه در آرتروز مفصل ران
- پرهیز از پیادهروی، سرپا ایستادن و ورزشهای سر خود
- پیادهروی تا هنگامی مجاز است که درد ظاهر نشده است
- استفاده از عصا، فشار روی مفاصل را کم میکند
- پیادهروی نباید سریع و با قدمهای بلند انجام گیرد
- خانمهای خانهدار برای حمل اشیا از زنبیلهای چرخدار استفاده کنند.
-حتیالامکان از توالت فرنگی یا صندلیهای مخصوص استفاده شود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست