سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
رابطه برکت اقتصادی و عبودیت ماه مبارک رمضان
بَرَکَت، در اصل به معنای ثبات و دوام یا رشد و فزونی و در قرآن به معنای فراوانیِ همراه با میمنت و بالندگی و افزونی خیروخوبی (در برابر شؤم به معنای رشد و فزونی شّر) است. در اصطلاح موحّدون، "برکت " به معنای پاداشی به کار رفته است که به حقوق نظامیان افزوده می شود. در گویشهای مغربی، از این واژه، با مفهوم قیدی، معنای "به قدر کفایت" استفاده می شود. بنابر این برکت در اصل به معنای رشد و نمو است. همچنین به معنای فایده و خیر مستمر و ثابت نیز بهکار
میرود. لذا برکه را هم از این جهت برکه میگویند که آبش ثابت و دائمی است. در مقابل غدیر که به محلی گفته میشود که آب آن پایدار نباشد.
در قرآن مشتقات برکت حدود ۳۰ بار به کار رفته است که تقریباً در تمام موارد جایگاه کاربرد این واژه در کنار نعمت های الهی است که بارزترین مصداق خیر و از آن جهت که این نعمتها به خداوند متعال نسبت داده شده است؛ دائمی می باشند.
طبق این آیه شریفه ذیل برکت به دو قسم تقسیم میشود:
"وَ لَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُری آمَنُوا وَ اتَّقَوْا لَفَتَحْنا عَلَیْهِمْ بَرَکاتٍ مِنَ السَّماءِ وَ الْأَرْض"
"و اگر اهل آبادیها، ایمان میآوردند و تقوا پیشه میکردند، برکات آسمان و زمین را بر آنها میگشودیم"
این دو قسمت عبارتند از؛
۱) برکات آسمانی(برکات معنوی):
برکات آسمانی عبارت است ازتوجّهات معنوی و رحمتهای روحانی که سبب گشایش و خوشی روح و وسعت قلبی و نورانیّت باطنی و استفاضه از فیوضات الهی میشود.
۲) برکات زمینی(برکات مادی یا حسّی):
برکات زمینی برکاتی است که منشأ آنها از زمین است مانند: آب، خاک، هوا، اشجار، زراعات و حیوانات دریایی، صحرایی و هوایی وآنچه مورد استفاده انسانها قرار میگیرد(برکات مادی و فیزیکی).
برکت الهی همراه با رحمت و سلام شامل حال همراهان نوح در کشتی و اهل بیت ابراهیم(ع) نیز بوده است که برخی از مفسرین آن را به سعادت دائمی تفسیر کرده اند. در روایات، دعا برای برکت یافتن پیامبران(ع) و آل او، مانند حضرت ابراهیم(ع) و دودمانش ، بویژه در طرز صلوات فرستادن بر رسول اکرم(ص) اثر شگرفی دارد. از خود آن حضرت نیز نقل شده است که خواستار دوام مواهب معنوی و کرامتهای الهی به آل رسول است. جامعه اسلامی استمرار جامعه رسول (ص) و آل وی میباشد. لذا اعطای کرامتهای الهی و برکات اقتصادی در سایه ماندن جامعه اسلامی در امتداد خط انبیاء است.
نعمت دهی دائمی الهی لزوما به معنای بهره مندی دائمی انسانها از این نعمت نیست. همان طور که دائمی بودن نور خورشید به معنای بهره مندی دائمی زمین از این نور نیست. بلکه با توجه به محدویتهای زمین آن بخشی از زمین که قابلیت داشته باشد از آن بهره مند میشود. در ماه مبارک رمضان هر چقدر جامعه اسلامی به سمت عبودیت نهفته شده دراین ماه حرکت کند، به همان نسبت میتواند خود را آماده دریافت فیض لامتناهی "ماه ضیافت الهی" نماید و به همان نسبت برکت بیشتری نیز می تواند دریافت نماید.
در حدیثی از امیر المومنین(ع) آمده است که "العبودیه جوهره و کنهها الربوبیه" یعنی عبودیت و خشوع در مقابل خداوند و اطاعت دستورات الهی ما را به سمت خداوندگاری پیش میبرد. میزان این خداوندگاری یا ارتقا یافتن سمت جانشینی خداوند با درجه خشوع در برابر قدرت الهی رابطه مستقیم دارد. خداوند تبارک و تعالی مراتب خداوندگاری و تعالی روحی و معنوی خود را در سایه برکات تنها به خشوع کنندگان خویش می دهد.
بر این اساس یک مسلمان با توجه به آیات و روایات ابتدا اراده الهی را کشف می کند و به دنبال آن هر چه به این اراده ها نزدیکتر شود یعنی به خیر نزدیکتر است. و از آنجا که در عالم همه امور از جمله اعمال خیر دوام (اثر گذاری دائم) دارند؛ لذا می توان گفت چنین انسانی زندگی با برکتی دارد.
در واقع ماه مبارک رمضان شروع بسیار خوبی برای افزایش برکات اقتصادی می باشد. که البته شدت و ضعف شروع و استمرار آن تنها در گرو اعمال و رفتار ما در فضای معنوی رمضان و امتداد خط ولایت و انبیاء می باشد.
سید رضا علوی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست