دوشنبه, ۲۸ خرداد, ۱۴۰۳ / 17 June, 2024
مجله ویستا

اوقات فراغت فرصتی برای نفس کشیدن


اوقات فراغت فرصتی برای نفس کشیدن

هنوز فصل بهار تمام نشده است که آگهی های تبلیغاتی برای برنامه ریزی اوقات فراغت بچه ها صندوقهای پستی ما را پر کرده اند

هنوز فصل بهار تمام نشده است که آگهی های تبلیغاتی برای برنامه ریزی اوقات فراغت بچه ها صندوقهای پستی ما را پر کرده اند. تبلیغاتی برای اردوهای آموزشی، دروس اختصاصی، بازآفرینی فرصتهای تازه و فعالیتهای نمایشی، به وفور یافت می شوند. اگر از فکر کردن درباره فرا رسیدن تابستان و پر کردن اوقات فراغت فرزندان خود دچار استرس می شوید و یا اگر نگران هستید که فرزندتان وقت خود را بیهوده نگذراند یا احساس نقص و کمبود نکند، به این نکات هم توجه کنید. شاید برای شما هم مفید باشد.

سرگرمی هایی که برای تابستان وجود دارند، به امکانات مالی که ما برای کودکان اختصاص می دهیم بستگی دارد. با همه این مسائل، همه پدر و مادرها می خواهند تمام زندگی خود را به فرزندان خود تقدیم کنند. آنها دوست ندارند فرصتی را از دست بدهند، مخصوصاً اگر در دوران بچگی خود کمبودی داشته باشند. اهمیت ندادن والدین به نیازهای کلی و اساسی فرزند خود به این منجر می شود تا ناخواسته و از روی خوش نیتی بیش از اندازه برای اوقات فراغت وی برنامه ریزی می کنند. دوران کودکی زمان با شتاب حرکت کردن در زندگی نیست. این روزها به اندازه کافی در زندگی کودکان زودگذر هستند.

بعضی از بچه ها برای هیچ سرگرمی ناگهانی و ساده ای در زندگی روزانه خود وقت ندارند. زیرا آنها باید به کلاس کامپیوتر، ریاضی، ژیمناستیک، شعر، زبان خارجی و آشپزی و و و بروند.

وقتی این گزینه ها را بررسی می کنیم، وحشت می کنیم که چگونه والدین فریفته برخی گمانهای بی اساس می شوند. برای نمونه، این تصور که برای کودکان تجربیات پر هزینه از اوقات فراغت اهمیت بیشتر دارد. تصور دیگری هم که والدین به آن معتقدند اینست که بچه ها اگر در چهارچوب تدریس یا در محیط کلاس نباشند، وقت خود را تلف می کنند و چیزی یاد نمی گیرند.

در صورتی که عکس این موضوع صادق است. برای پرورش افراد بی همتا، با استعداد و آرام، بچه ها حتماً به زمانی برای بیکار بودن نیاز دارند. آنها نیاز دارند زمانی آهسته قدم بزنند و بدون هیچ قید و بند و محدودیتی بیندیشند و رویاپردازی کنند. والدین موظفند تا در هنگام برنامه ریزی اوقات فراغت فرزند خود، ضمن در نظر گرفتن این مسئله تعادل را حفظ کنند. بهره بردن از برخی کلاسها و اردوها بسیار مفید است اما باید سن، تواناییها، علایق فردی و حس کنجکاوی منحصر به فرد فرزندان در نظر گرفته شود.

پر کردن بیش از اندازه اوقات فراغت فرزندان توسط والدین می تواند نتایج اجتناب ناپذیری به همراه داشته باشد. ثبت نام در کلاسهای متعدد، به جای ایجاد آسودگی برای والدین، ممکن است برای آنها ایجاد استرس، فرسودگی، و هدر رفتن احساسات شود. عرضه کردن بیش از حد فرزندان هزینه های پنهان زیادی دارد. در چنین موقعیتی بچه ها به جای آنکه تجربیات زندگی خود را از خانواده بیاموزند مجبورند اوقات خود را با دیگران سپری کنند.

جدایی بیش از حد از خانواده پایداری و امنیت و دلبستگی به والدین و خواهر و برادر را از بین می برد. پر کردن اوقات فراغت با کلاسهای متعدد ممکن است برای خانواده تبدیل به یک کابوس شود. زیرا کنترل کودکی که به کلاس شنا، دفاع شخصی و فوتبال می رود، بسیار مشکل است.

فراتر از همه اینها این زمان بندی ها، بچه ها را از نعمت آرام سپری کردن دوران کودکی که او دوستان نزدیک و خانواده اش را می پذیرد، محروم می سازد.

وقتی والدین برای فرزندان سرگرمی ایجاد کرده و هر لحظه آنها را زیر نظر بگیرند، کی آنها می توانند یاد بگیرند کارهای سومندی برای سرگرم کردن خود و کاوشهای پرمنفعت انجام دهند؟

اگر به آنها هیچوقت زمانی برای تفکر درباره اندیشه هایی که خودشان آنها را ساخته اند داده نشود، جدا از آنچه به آنها گفته یا آموخته شده، بچه ها چطور خواهند فهمید که واقعاً که هستند؟

قبل از اینکه فرزندان خود را در کلاس های متعدد ثبت نام کنید، با خود بیندیشید که آیا خود شما می توانستید با این برنامه ای که برای فرزند خود ترتیب داده اید خود را تطبیق دهید؟

اگر جوابتان منفی است آن فعالیتها را به برنامه هایی که برای بچه ها سرگرم کننده تر و مطبوع تر باشند کاهش دهید. برای او طوری برنامه ریزی کنید که زمان بیکاری و استراحت هم داشته باشد. همه بچه ها پس از اتمام مدرسه و تحمل استرس ناشی از امتحانات احتیاج به استراحت دارند پس دوباره آنها را درگیر برنامه های روزانه ای شبیه مدرسه نکنید.

بسیاری از والدین هم از فرارسیدن تابستان بیزارند و هم آن را دوست دارند. توجه به انجام تکالیف، کوله پشتی های پر از کاغذ، بیدارکردن و فرستادن بچه ها برای سوارشدن به اتوبوس مدرسه مشکلی بزرگ است اما تابستان این فرصت را به شما می دهد تا زندگی آرامتری داشته باشید و وقت بیشتری در کنار خانواده بگذرانید و حتی بچه ها را قادر به درگیر شدن در اجتماعی بجز مدرسه و به دور از فضای خانواده می کند.

اما سکه تابستان روی دیگری هم دارد. داوری در دعوای بچه ها، بند آوردن نق نق آنها از اینکه هیچ کاری نیست که انجام دهند و جلوگیری از این شاخه به آن شاخه پریدن آنها و... بله بنظر می رسد تابستان هم نکات مثبت و منفی خود را دارد. از قبل برنامه ریزی کردن تابستان می تواند این مشکلات را برای هر خانواده به حداقل رساند.

نکته مهم این است که تابستان می آید و می رود و شما را در روند خود غرق می کند پس ساخت تجربه ای بزرگ را به گردن هر کسی که درگیر است می اندازد. بنابراین با دقت شروع به بررسی گزینه هایی که در اطرافتان وجود دارد از جمله اردوهای تفریحی، رویدادهای اجتماعی، جاذبه های گردشگری محلی، پارکها و بسیاری امکانات دیگر که ممکن است در دسترس باشد، کنید. فعالیتهای رایگان یا کم هزینه زیادی وجود دارد که با کمی وقت گذاشتن می توانید آنها را بیابید. فقط جست وجوی پارکها و زمینهای بازی اطراف محل زندگیتان می تواند تفریحات زیاد کم هزینه ای برای شما ایجاد کند.

اکثر جوامع بزرگ بخشهای سرگرمی و تفریحی دارند که فعالیتهای ورزشی، هنری، علمی و غیره را در تابستان ارائه می کنند.

مطمئن شوید فعالیتهایی که برای فرزندتان انتخاب می کنید از طرف او برای داشتن تجربه ای موفق به اندازه کافی مورد حمایت واقع می شود. با توجه به نیازهای بالقوه فرزندتان این تسهیلات را برای او فراهم کنید زیرا این امر باعث ایجاد اطمینان از تجربه ای سازنده برای کودک شما و همچنین منجر به عدم ایجاد نگرانی برای خود شما می شود.

در طول تابستان زمانی را برای استراحت خودتان و در کنار هم بودن بگذارید. والدین هم نیاز به زمانی دارند تا فعالیتهایی که دوست دارند و به آن نیاز دارند انجام دهند. به جای اینکه فقط فرزندانتان را با تفریحات مختلف سرگرم کنید، زمانی را برای درخانه ماندن و انجام فعالیتهایی که به سلامت شما کمک می کنند، اختصاص دهید.

تابستان می تواند هم برای بچه ها، هم والدین یا بطور کلی خانواده زمان خوبی باشد صرف زمانی کوتاه برای برنامه ریزی تابستان، می تواند باعث موفقیت و احیای دوباره شان گردد و شما را برای شروع فصل برگریزان آماده سازد. با این روش فرزندان شما به آرامش دست یافته و خاطرات خوبی از اوقات فراغت تابستان خود به ذهن می سپارند.

نسیبه رجبی