یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
چرا هر کسی نباید سراغ این روش طب سوزنی برود
شاید تا امروز با شیوه درمانی امبدینگ، یکی دیگر از تکنیکهای درمانی طب سوزنی چین، آشنا شدهاید. امروزه تبلیغات متنوع و گستردهای درباره فواید درمانی امبدینگ و کاربردهای آن در کاهش وزن، جوانسازی پوست، درمان بیماریها و کنترل دردها در سطح شهر دیده میشود که البته بسیاری از آنها واقعی و برخی از آنها غلوآمیز است. در شیوه درمانی امبدینگ که یک روش تقریبا جدید محسوب میشود، درمانگر طب سوزنی به جای استفاده از سوزن از نخهای قابل جذبی استفاده میکند که به جای سوزن به مدت ۳ هفته در بدن باقی میماند و نقاط مربوط به طب سوزنی را به طور پیوسته، تحریک میکند.
هزینه این شیوه درمانی اگر چه مانند طب سوزنی است اما اغلب مردم به این دلیل که در طول ۳ هفته تنها یکبار درد خفیف دریافت سوزن یا نخ را تجربه میکنند، آن را به طب سوزنی که در هفته ۲ تا ۳ جلسه تکرار میشود، ترجیح میدهند و گاهی با سماجت زیاد از درمانگر خود میخواهند که به جای طب سوزنی از متد امبدینگ برای درمانشان استفاده کند. در حالی که شیوه امبدینگ شرایط خاص خودش را دارد و تنها در شرایط خاص به بیماران و علاقهمندان به این شیوه درمانی توصیه میشود. برای آشنایی بیشتر با این شیوه درمانی با دکتر رضا حشمت، متخصص طب سوزنی و رئیس انجمن طب سوزنی ایران به گفتوگو نشستیم تا اطلاعات دقیقتری درباره این شیوه درمانی به دست آوریم.
● از امبدینگ بیشتر بدانید
امبدینگ ۳۰ سال پیش برای اولین بار توسط پزشکان و متخصصان فرانسوی برای بهبود کیفیت زندگی بیماران سرطانی و افرادی که مجبور به استفاده از روشهای درمانی رادیوتراپی و شیمیدرمانی بودند، مورد استفاده قرار گرفت. در حقیقت درمانگران برای کاهش حالت تهوع، استفراغ و بیاشتهایی بیمارانشان از متدهای طب سوزنی و تحریک نقاط طب سوزنی استفاده کردند. از آنجا که این بیماران به دلیل شرایط خاص جسمانی امکان حضور یافتن در مطب پزشک، ۳ بار در هفته را نداشتند، درمانگران برای درمان آنها از روش امبدینگ استفاده میکردند تا با کمک این شیوه ضرورت حضور بیمار سرطانی در مطب از بین برود و بیمار هر ۳ هفته یکبار به مطب پزشک مراجعه کند. در این روش با تحریک نقاط طب سوزنی در بدن بیماران سرطانی بدون آنکه به بیمار آسیب و فشار وارد شود برای کنترل عوارض ناشی از شیمیدرمانی یا پرتونگاری اقدام میشود.
● نخهایی که جایگزین سوزن میشوند
در روش امبدینگ متخصص از دستگاهی خاص استفاده میکند که به کمک آن نخی قابل جذب به نام catgut را جایگزین سوزن کرده و مانند روش طب سوزنی، با کمک این نخ نقاط مورد نظر در بدن بیمار را تحریک کند. برای اجرای این کار که به نوعی یک میکرو جراحی محسوب میشود، متخصص در شرایط کاملا استریل با کمک دستگاه یا سوزن امبدینگ که مانند ۲ سوزن تو در تو است، نخ قابل جذب catgut را به جای سوزن به نقاط طب سوزنی میزند. عمق این نخها غالبا یک سانتیمتر است و شیوه استفاده از آن مانند زمانی است که درمانگر از سوزنهای طب سوزنی برای درمان بیمارش استفاده میکند.
● تاثیر امبدینگ از طب سوزنی کمتر است
یکی از مهمترین تفاوتهای میان طب سوزنی و امبدینگ آن است که تکنیک طب سوزنی به این دلیل که نقاط مختلفی از بدن را درگیر میکند به برطرف کردن علت و عامل به وجودآورنده بیماری میپردازد. در حالی که در شیوه امبدینگ تنها به برطرف کردن علائم بیماری بسنده میشود. به این ترتیب که نفخ را در بیمار بهتر کرده یا دردهای ناشی از آن را کنترل میکند اما در طب سوزنی علت بیماری به طور ریشهای درمان و عملکرد نامناسب دستگاه گوارش اصلاح میشود. برای همین منظور است که امبدینگ در شرایط خاص به بیماران و مراجعهکنندگان که برای درمان بیماری یا کاهش وزن مراجعه میکنند، توصیه میشود.
● امبدینگ برای چه افرادی ممنوع است؟
افرادی که به بیماریهایی نظیر سیروز کبدی، ذاتالریه و برخی از بیماریهای عفونی نظیر سل مبتلا هستند که موجب ضعف سیستم ایمنی بدن میشود، بهتر است از شیوه امبدینگ برای درمان استفاده نکنند. زیرا ورود یک جسم خارجی به بدن آنها شانس ابتلا به عفونت را در بدنشان بالا میبرد و ممکن است منجر به تشدید بیماری در آنها شود. در کنار این موارد افرادی که دوران بارداری را پشت سر میگذارند نیز از جمله افرادی هستند که از دریافت تکنیکهای امبدینگ منع شدهاند.
● مراجعه به متخصصان حاذق شرط عقل است
انتخاب درمانگر مناسب و متبحر یکی از مهمترین گامها برای شروع درمان است. از این رو افرادی که تصمیم دارند از شیوه امبدینگ برای درمان بیماریهایشان استفاده کنند باید نزد متخصص طب سوزنی و امبدینگ بروند تا بتوانند از این شیوه درمانی نتیجه درمانی مناسب را دریافت کنند. متاسفانه گاهی دیده میشود افرادی که تبحر چندانی در طب سوزنی ندارند خدمات امبدینگ نیز به بیمارانشان ارائه میکنند. در حالی که مهارت و تبحر در تکنیکهای طب سوزنی و آشنایی دقیق با نقاط طب سوزنی مهمترین شرط اجرای دقیق تکنیکهای امبدینگ و دریافت نتیجه درمانی است.
● پروسه درمان با امبدینگ چگونه است
از آنجا که نخهای قابل جذب جایگزین سوزن میشوند میتوانند برای مدت زمان نسبتا طولانی، حدود ۳ هفته در بدن باقی بمانند تا زمانی که جذب بدن شوند. در حقیقت نقاط طب سوزنی که در جلسات درمانی طب سوزنی تحریک میشود، با فعالیتهای روزانه فردی که امبدینگ دریافت کرده، در هر لحظه تحریک میشود. در این شیوه بیمار به صلاحدید پزشک بعد از ۲ تا ۳ هفته با جذب نخ catgut برای تجدید امبدینگ به مطب پزشک مراجعه میکند و به این ترتیب دوره درمانی خود را ادامه میدهد.
● درمان چاقی با کدام روش بهتر است؟
افرادی که تصمیم دارند میان طب سوزنی و امبدینگ یکی را به عنوان روش درمان چاقی انتخاب کنند، توصیه ما این است که طب سوزنی را به عنوان روش موثرتر انتخاب کنند و تنها در صورتی که برای حضور در مطب پزشک ۳ بار در هفته معذوریت دارند از شیوه امبدینگ استفاده کنند، زیرا اثر گذاری طب سوزنی بیشتر است. در امبدینگ امکان تکرار تکنیک زیاد وجود ندارد، زیرا وقتی بیش از حد نواحی مشابه را در بدن تحریک کنیم موجب آسیبپذیری بافت بدن و افزایش احتمال ابتلا به عفونت و تشکیل آبسه در بدن میشویم. بنابراین بهتر است در صورت نداشتن محدودیت از شیوه طب سوزنی که شیوهای موثر و کارآمد در کاهش وزن است، استفاده کنیم.
● امبدینگ زیبایی نداریم
امبدینگ زیبایی به این معنی که از این شیوه برای جوانسازی و افزایش زیبایی صورت استفاده شود، نداریم. زیرا تزریق نخهای catgut به صورت، به این دلیل که عضلات این ناحیه سطحیاند و بافت چربی کمی در این ناحیه وجود دارد ریسکپذیر است و اجرای این تکنیک باید با دقت و تمرکز بسیاری انجام شود. زیرا نخهای قابل جذب باید در بافت چربی یا عضلانی کاشته شوند و اگر این بافتها روی استخوان یا در مجاورت استخوان قرار بگیرند به مثابه یک جسم خارجی احتمال عفونت را در بدن فرد بالا میبرند. به همین دلیل توصیههای زیادی شده تا از این شیوه برای موارد زیبایی و روی صورت استفاده نشود.
● در چه شرایطی امبدینگ خطرآفرین است؟
تکنیک امبدینگ غالبا روی شکم انجام میشود و اجرای این شیوه به جز مواردی خاص روی دست و پا و صورت توصیه نمیشود. علت آن احتمال بروز عفونت در موضعی است که امبدینگ انجام شده، زیرا در این مناطق به دلیل نزدیک بودن بافت استخوانی به سطح پوست احتمال بروز عفونتهای استخوانی که با عوارض متعدد همراه است، افزایش مییابد. که برخی از این عفونتها ناشی از مراقبت نامناسب و عدم رعایت بهداشت توسط بیمار یا عوامل محیطی دیگر است. به همین دلیل متخصصان اجرای تکنیکهای امبدینگ را در ناحیه شکم و برای تسکین و درمان بیماریهای گوارشی توصیه میکنند و تنها در مواردی خاص که تشخیص آن با متخصص است از این شیوه دربخشهای بالای زانو یا آرنج که میزان گوشت و چربی بیشتر است، استفاده میکنند.
● امبدینگ و درمان بیماریهای گوارشی
وقتی متخصصان از تاثیرات چشمگیر امبدینگ بر کاهش عوارض جانبی ناشی از شیمیدرمانی و پرتونگاری در بیماران سرطانی مطمئن شدند، تصمیم گرفتند تا تاثیر این شیوه را بر دیگر بیماریها نیز تجربه کنند. نتیجه تحقیقات آنها این شد که از شیوه درمانی امبدینگ بهعنوان یک شیوه موثر برای درمان بسیاری از بیماریهای گوارشی مانند ریفلاکس، کاهش اشتها، سندرم روده تحریکپذیر و نفخ استفاده کنند. اگرچه نتایج تحقیقات آنها نشان میدهد که شیوه امبدینگ تاثیر زیادی بر بهبود این بیماریها دارد اما این محققان به بیماران خود توصیه میکنند در صورتی که شرایط لازم را دارند و امکان دریافت سوزن و استفاده از طب سوزنی برای آنها فراهم است، از طب سوزنی به جای امبدینگ استفاده کنند. زیرا طب سوزنی میتواند اثر ماندگارتری بر بیماریها داشته باشد و به صورت ریشه ای بیماری را درمان کند.
● امبدینگ به چه افرادی توصیه میشود
به اعتقاد بسیاری از محققان استفاده از امبدینگ به منظور تسکین درد، درمان بیماری یا کاهش وزن، بهتر است توسط افرادی انجام شود که امکان مراجعه به مطب پزشک ۲تا ۳ بار در هفته را ندارند و نمیتوانند برای دریافت سوزن در مطب پزشک حاضر شوند.
افرادی که دچار محدودیتهای حرکتی هستند و حضور در مطب برای آنها دشوار است، میتوانند از شیوه امبدینگ استفاده کنند.
افرادی که در شهرشان امکان دسترسی به متخصص ندارند و برای درمان باید مسافت زیادی را در هفته ۲ تا ۳ بار طی کنند، میتوانند از این شیوه بهره ببرند.
افرادی که به دلیل شغلشان امکان گرفتن مرخصی یا تنظیم ساعت کاری برای مراجعه به پزشک را ندارند و به هیچ طریقی نمیتوانند ساعت کاری خود را تنظیم کنند، میتوانند از این شیوه بهره ببرند.
افراد کهنسالی که به دلیل دردهای استخوانی و مفصلی داروهای مسکن و مرفین مصرف میکنند ولی درد آنها تسکین پیدا نمیکند نیز میتوانند از شیوه امبدینگ برای کنترل دردهایشان استفاده کنند.
مبتلایان به بیماریهای مزمن و سخت مانند بیماران سرطانی که توان مراجعه به مطب ۳ بار در هفته را ندارند میتوانند از این شیوه استفاده کنند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست