سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

زرقاوی چگونه لو رفت


زرقاوی چگونه لو رفت

بامداد پنجشنبه هویت زرقاوی پس از تست اثر انگشت تائید شد نظامیان آمریكایی برای اینكه ابومصعب الزرقاوی را پیدا كنند, ابتدا مشاور او را پیدا كردند و به انتظار نشستند آنها چندین هفته سایه به سایه و با استفاده از تجهیزات مدرن و مهمتر از همه اطلاعات خبرچینان عبدالرحمن را تعقیب می كردند

۱ـ آمریكایی ها شیخ الرحمن یكی از مشاوران و معتمدان زرقاوی را ردگیری كردند. آنها خبر داشتند كه الرحمن ساعت ۱۵/۶ دقیقه بعدازظهر روز چهارشنبه در خانه متروكه در منطقه «هب هب» با زرقاوی دیدار می كند.

۲ ـ دو جنگنده F-۱۶ به پرواز درآمدند و خانه را با دو بمب ۵۰۰ پوندی مورد حمله قرار دادند.

۳ـ ابتدا پلیس عراق و سپس سربازان آمریكایی از رسته چهارم پیاده نظام وارد خانه شدند.

۴ـ سربازان هفت جسد را در خانه یافتند. زرقاوی، الرحمن، دو مرد دیگر، یك زن و یك بچه.

۵ـ چند ساعت پس از شناسایی اولیه زرقاوی نیروهای عراقی و آمریكایی ۱۷ حمله در شهر بغداد و اطراف آن را با اهداف اطلاعاتی تدارك دیدند.

۶ـ ساعت ۳۰/۳دقیقه

بامداد پنجشنبه هویت زرقاوی پس از تست اثر انگشت تائید شد.نظامیان آمریكایی برای اینكه ابومصعب الزرقاوی را پیدا كنند، ابتدا مشاور او را پیدا كردند و به انتظار نشستند. آنها چندین هفته سایه به سایه و با استفاده از تجهیزات مدرن و مهمتر از همه اطلاعات خبرچینان عبدالرحمن را تعقیب می كردند كه به گفته اعضای دستگیرشده القاعده، قابل اعتمادترین یار ابومصعب زرقاوی بوده و بالاخره این تعقیب ها و ردگیری ها چهارشنبه شب پایان یافت. یك جت اف-۱۶ آمریكایی دو بمب ۵۰۰ پوندی را روی یك خانه امن در شهر بعقوبه در شمال بغداد انداخت. و سه سال خونریزی خطرناك ترین تروریست فعال در عراق این گونه پایان یافت.

به گفته مقامات نظامی كه در این عملیات شركت داشته اند، به دلیل حساسیت و اهمیت ردیابی عبدالرحمن كار تعقیب وی توسط یك هواپیمای بدون سرنشین جاسوسی انجام می شد. براساس اظهارات مقامات درگیر در این ماموریت، اطلاعات حیاتی در مورد فعالیت زرقاوی و محل اختفای وی علاوه بر تعقیب مشاورش از طریق همكاری با یكی از اعضای این گروه به دست آمده بود.

سخنگوی ارتش آمریكا در عراق در این مورد می گوید: «این افراد، كلیدهای اصلی ما برای یافتن زرقاوی بودند.» ژنرال كالدول در مورد این عملیات تصریح می كند كه این عملیات یك عملیات ۲۴ ساعته نبوده و بلكه عملیاتی اطلاعاتی و امنیتی بوده كه با برنامه ریزی دقیق برای جاسوسی و جمع آوری اطلاعات صورت گرفته بود. به گفته وی ارتش آمریكا با صرف زمان بسیار زیادی در طول چندهفته به جمع آوری و تحلیل اطلاعات از طریق منابع انسانی، تجهیزات الكترونیكی و ماموریت های اطلاعات این عملیات را به مرحله اجرایی و عملیاتی رسانده بودند. وی همچنین اعلام كرد كه یك منبع اطلاعاتی فعال در گروه زرقاوی كه با ارتش همكاری كرده است، رد عبدالرحمن مشاور زرقاوی را در اختیار نیروهای امنیتی قرار داده بود. وی در مورد اینكه منبع اطلاعاتی چندوقت پیش در مورد عبدالرحمن اطلاعات داده است چیزی نگفت و به این نكته بسنده كرد كه روند شناسایی خانه امن محل كشته شدن زرقاوی از یك ماه و نیم گذشته آغاز شده بود.

ژنرال كالدول همچنین به این نكته اشاره كرد كه نظامیان آمریكایی مدت ها آن خانه امن را تحت نظر داشته اند و برای حمله شمارش معكوس می كردند و بالاخره چهارشنبه شب برای اولین بار به طور قطع مطمئن شدند كه عملیات موفقیت آمیز خواهد بود و حتی این حمله تلفات غیرنظامی در پی نخواهد داشت.

وی گفت: «هیچ شكی نداشتیم كه ابومصعب زرقاوی در آن خانه حضور دارد. ما از طریق بررسی فعالیت عبدالرحمن به این قطعیت رسیده بودیم كه زرقاوی هم آنجا است.»

گزارش های منتشر شده توسط ارتش آمریكا در عراق حاكی از آن است كه ستاد عملیاتی پس از آنكه در مورد موفقیت عملیات مطمئن شده و هدف را شناسایی كرده بودند دستور آغاز عملیات را به دو جنگنده اف-۱۶ صادر كرده بود. در پی صدور این فرمان، دو جنگنده به سوی هدف حركت می كنند و یكی از آنها دو بمب را با فاصله زمانی كمی روی هدف می اندازد و خانه امن موردنظر را كه در میان یك نخلستان بوده با خاك یكسان می كند و بلافاصله نیروهای امنیتی و نیروهای ویژه پلیس عراق در محل حاضر و به بررسی محل حمله پرداختند. براساس این گزارش در میان كشته شدگان این حادثه یك زن و یك كودك نیز به چشم می خورد. همچنین هویت دو تن دیگر از كشته شدگان نیز هنوز مشخص نشده است.

ارتش آمریكا تاكنون به ۱۷ خانه امن محل اقامت زرقاوی حمله كرده و هیچ یك از این حملات در زمان حضور وی در خانه های مذكور صورت نگرفته بود.

در مورد تعقیب و ردگیری عبدالرحمن نیز مهمترین نكته ای كه مطرح بوده این نكته بوده كه چگونه می توان از زمان دیدار وی با زرقاوی مطلع شد.

منابع آگاه در ارتش آمریكا در عراق در مورد ناكامی های قبلی در مورد دستگیری یا قتل زرقاوی می گویند كه وی تدابیر امنیتی شدیدی اتخاذ می كرده و از تهدید ردگیری های آمریكا با استفاده از تجهیزات فوق مدرن مطلع بوده است.

به گفته این منابع، زرقاوی و یارانش به دلیل اینكه می دانستند چقدر راحت می توان تلفن همراه را ردیابی كرد هرگز از تلفن همراه استفاده نمی كرده اند. در عوض آنها از تلفن ماهواره ای موسوم به «ثریا» كه ردگیری آنها بسیار مشكل است برای برقراری ارتباط با یكدیگر استفاده می كردند.

همچنین دسترسی نداشتن به خبرچینی در میان اطرافیان زرقاوی كه اطلاعات كارآمدی در مورد رفت و آمدهای وی و محل اقامتش در اختیار نیروهای اطلاعاتی قرار دهد، مانع بزرگی برای موفقیت عملیات دستگیری یا قتل وی محسوب می شد. به گفته یكی از مقامات وزارت دفاع آمریكا كه نخواسته نامش فاش شود، نیروهای اطلاعاتی آمریكا بالاخره چندی پیش این خبرچین را كه یك عراقی است پیدا و شروع به همكاری با وی كرده و قطعه گمشده این پازل را در جای خود گذاشته بودند.

نكته قابل توجه در مورد این خبرچین این است كه وی چگونه می توانسته محل دیدار زرقاوی و عبدالرحمن را مشخص كند اما خودش در این محل نباشد و كشته نشود.

فرماندهان ارتش آمریكا نیز روز پنجشنبه در تایید نقش اطلاعات به دست آمده توسط خبرچین مذكور اعلام كردند كه «اطلاعات و سرنخ هایی كه خبرچین در اختیار ما قرار داده بود منجر به قتل زرقاوی شد.» مقامات عراقی نیز در مورد نحوه ردیابی زرقاوی و قتل وی از این عنوان كه «زرقاوی را یاران خودش فروختند» استفاده كردند.

گفتنی است مقامات اطلاعاتی دولت اردن نیز با تایید خبر خیانت یكی از یاران زرقاوی به این نكته اشاره كردند كه ماموران امنیتی اردن نیز در این عملیات با نیروهای آمریكایی همكاری داشته اند.

به گفته شاهدان پس از این عملیات نیروهای عراقی و آمریكایی روستای محل عملیات را محاصره زمینی و هوایی كرده و به بازرسی كل منطقه پرداخته بودند.