دوشنبه, ۱۱ تیر, ۱۴۰۳ / 1 July, 2024
مجله ویستا

اسید لینولئیک ترکیبی و اسیدهای چرب ضروری در دام


اسید لینولئیک ترکیبی و اسیدهای چرب ضروری در دام

CLA باعث افزایش آنزیمهای مسئول انتقال چربیها و اکسیداسیون اسیدهای چرب میباشد, در واقع باعث انتقال وسوختن چربیها از ذخائر آن می شود

بصورت طبیعی اسید لینولئیک ترکیبی (۱) CLA یک اسید چرب می باشد که انسان می تواند آنرا ازمنابع غذائی گوشتی(همچنین مغز استخوان) وشیر (بخصوص چربی شیر و دیگر فراورده های لبنی) نشخوارکنندگان بدست آورد. یکی از راههای ایجاد CLA ، تبدیل اسید لینولئیکLA (۲) به CLA بوسیله باکتریهای دستگاه گوارش نشخوارکنندگان میباشد. بمیزان کمی نیز باکتریهای روده انسان می توانند از اسید لینولئیک LA) )، اسید لینولئیک ترکیبی (CLA) بسازند.

همچنین گفته شده است که مقداری از CLA توسط آنزیم Delta (۹) – desaturase در بدن دام یا انسان تولید میشود. با اینکه ظاهرا LA و CLA از جهاتی شبیه هم عمل میکنند، ولی در مواردی ازجمله خواص ضد سرطانی عکس هم میباشند. زیرا مصرف بیش از حد LA باعث ایجاد تومر (۳) یا سلولهای سرطانی شده ولی در مقابل CLA باعث مهار رشد سلولهای سرطانی و تومور میگردد.

نکاتی چند درمورد CLA ازGrassfarming News جمع آوری شده، که بطور خلاصه در ذیل آورده شده است:

CLA باعث افزایش آنزیمهای مسئول انتقال چربیها و اکسیداسیون اسیدهای چرب (۴)میباشد، در واقع باعث انتقال وسوختن چربیها از ذخائر آن می شود. CLA باعث کاهش آنزیم لازم درون سلولهای چربی برای جذب چربی و تری گلیسریدها می شود. ضمنا فعالیت آنزیم لیپو پروتئین تجزیه کننده چربی (۵) بوسیله CLA کاهش یافته، بصورتیکه توانایی سلولهای چربی در گرفتن چربیها از خون پائین می آید و باعث افزایش ظرفیت اکسیده کردن اسیدهای چرب در بافتهای چربی و عضلات اسکلتی می شود.

CLA باعث افزایش حساسیت بافت عضلانی نسبت به انسولین شده و در نتیجه باعث افزایش و نگهداری توده عضلانی و مصرف چربیها می شود و نهایتا باعث افزایش متابولیسم پایه شده و ذخائر چربی بدن کاهش مییابد. در همین ارتباط گفته شده که CLA غیر از کاهش درصد چربی بدن و افزایش بافت عضلانی، باعث تراکم یا استحکام استخوان نیز میشود.

CLA همچنین باعث تنظیم چندین آنزیم در سلولهای چربی می شود. این آنزیمها باعث تجزیه چربی و خروج چربی از سلولها می گردند. چربی از سلولهای چربی بسمت خون آزاد شده و در نتیجه عضلات اسکلتی می توانند چربی بیشتری از خون گرفته و بسوزانند. تحقیقات نشان داده است که اثر کاهش وزن CLA بخاطر وجود دو ایزومر Cis۹-trans۱۱ و Cis۱۲-trans۱۰ می باشد.

۱- Conjugated linoleic acid-۳ Linoleic acid- ۲ promote tumor growth

۴ - fatty acid beta- oxidation-۵ lipoprotein lipase

بنظر می رسد که CLA باعث کاهش توانائی سلولهای چربی در گرفتن چربیها از جریان خون میگردد. همچنین از تشکیل سلولهای جدید چربی جلوگیری میکند و باعث شکسته شدن چربیها (سلولهای چربی) در میتوکندری سلولهای عضلات اسکلتی می گردد. ضمنا باعث کاهش شکسته شدن بافت عضلانی جهت تولید انرژی میگردد. در واقع سوختن چربیها را تسریع کرده و در نتیجه توده عضلانی ذخیره شده و پایدار می ماند.

CLA یک اسید چرب طبیعی با منشاء حیوانی و دارای خواص ضد سرطانی، آنتی اکسیدانی قوی ، تحریک کننده ایمنی و کاهنده " چربی چاقی" است. خواص ضد سرطانی آن بخاطر اثر مهاری روی تزاید سلولهای سرطانی (۱) و جلوگیری از تغییر شکل سلولها (۲) می باشد. این خواص باعث کاهش خطر سرطان در نواحی سینه، پروستات، محل اتصال قولون و راست روده (۳) ، ریه ، پوست و معده میگردد. همچنین CLA از تصلب شرائین و atherosclerosis جلوگیری میکند و در محدود کردن عکس العملهای آلرژی غذایی موثر است.

▪ منابع CLA : مهمترین منبع، شیر و فراورده های لبنی می باشد. همینطور در گوشت دامها و طیور ، تخم مرغ و بعضی روغن های گیاهی یافت می شود.

همانطوری که گفته شد CLA برای سلامتی انسان مفید بوده ولی متاسفانه در جیره غذایی روزانه ما بمیزان کافی یافت نمیشود. در یک بررسی که در آمریکا صورت گرفت، حد متوسط مصرف روزانه CLA ۳۰۰ تا ۶۰۰ میلی گرم بدست آمد که البته این میزان باید حدود ۳ گرم یا بیشتر باشد تا نتیجه مثبت حاصل گردد.

همه غشاهای سلولی از چربی ساخته شده اند و اسیدهای چرب در داخل سلولها بعنوان سیگنال دهنده برای ساخت این چربیها عمل می کنند. بگفته بعضی از محققین CLA بوسیله سیگنال سیستم ایمنی وارد عمل شده و باعث تنظیم متابلیسم بدن و مهار آنزیمهای سلولی که چربی را دریافت می کنند می شود.

در یک بررسی در دو گروه افراد با وزن بالا، که یک گروه جیره حاوی اسید لینولئیکLA (مثلا روغن آفتابگردان ) و گروه دیگر جیره ای حاوی CLA (فراورده های لبنی و یا گوشت دامهائیکه بوسیله علوفه سبز تعلیف شده اند) دریافت کرده اند، مشخص شد که اگرغذائی که حاوی روغن آفتابگردان است مصرف گردد حدود ۷۵% چربیهای بدن شخص (از میزان اولیه چربی) و ۲۵% از عضلات باقی می ماند. ولی اگر غذائی حاوی CLA باشد، چربی و عضله بیک نسبت باقی مانده و بازیافت می شود. بصورتیکه حتی بعد از برگشت بحالت اولیه جیره غذایی، اثرقبلی CLA باعث افزایش توده عضلانی بمدت طولانی تر میگردد. یعنی بدن پس از تحریک اولیه بوسیله CLA مدتی تحت تاثیر آن باقی مانده و با جیره غذایی جدید تطابق یافته و رشد می یابد.

۱ – antiproliferative -۳ differentiation-۲ Colorectal

فراوردهای لبنی -بخصوص پنیر- و شیر گاوهای تغذیه شده با علوفه سبز دارای ۵۰۰% CLA بیشتری نسبت به شیرگاوهای تغذیه شده با مواد کنسانتره یا دانه ای می باشد.

References:

Andersson I, Lennernas M, Rossner S. Meal pattern and risk factor evaluation in one-year completers of a weight

reduction program for obese men - the ‘Gustaf’ study. J Intern Med ۲۰۰۰;۲۴۷:۳۰–۸.

Cesano A, Visonneau S, Scimeca JA, et al. Opposite effects of linoleic acid and conjugated linoleic acid on human

prostatic cancer in SCID mice. Anticancer Res ۱۹۹۸;۱۸:۱۴۲۹–۳۴.

Cordain L, et al., "Fatty acid analysis of wild ruminant tissues: evolutionary implications for

reducing diet-related chronic disease." EJCN, ۲۰۰۲, ۵۶:۱۸۱-۱۹۱

Duncan KH, Bacon JA, Weinsier RL. The effects of high and low energy density diets on satiety, energy intake,

and eating time of obese and nonobese subjects. Am J Clin Nutr ۱۹۸۳;۳۷:۷۶۳–۷.

Ferreira M, Krieder R, Wilson M. Effects of CLA supplementation during resistance training on body composition

and strength. J Strength Conditioning Res ۱۹۹۸;۱۱:۲۸۰.

Fine JT, Colditz GA, Coakley EG, et al. A prospective study of weight change and health-related quality of life in

women. JAMA ۱۹۹۹;۲۸۲:۲۱۳۶–۴۲.

Ghorai M,, et. al., ۲۰۰۰. A comparative study on hypocholesterolaemic effect of allicin, whole germinated seeds of bengal gram and guggulipid of gum gugglu. Phytother Res May;۱۴ (۳):۲۰۰-۲.

Herbel BK, McGuire MK, McGuire MA, et al. Safflower oil consumption and conjugated linoleic acid concentrations

in humans. Am J Clin Nutr ۱۹۹۸;۶۷:۳۳۲–۷.

Houseknecht KL, Vanden Heuvel JP, Moya-Camarena SY, et al. Dietary conjugated linoleic acid normalizes

impaired glucose tolerance in the Zucker diabetic fatty fa/fa rat. Biochem Biophys Res Commun

۱۹۹۸;۲۴۴:۶۷۸–۸۲.

Ip C. Review of the effects of trans fatty acids, oleic acid, n-۳ polyunsaturated fatty acids, and conjugated linoleic

acid on mammary carcinogenesis in animals. Am J Clin Nutr ۱۹۹۷;۶۶(suppl):۱۵۲۳S–۲۹S [review].

Knopp RH, Walden CE, Retzlaff BM, et al. Long-term cholesterol-lowering effects of ۴ fat-restricted diets in

hypercholesterolemic and combined hyperlipidemic men. The Dietary Alternatives Study.

JAMA ۱۹۹۷;۲۷۸:۱۵۰۹–۱۵.

ee KN, Kritchevsky D, Pariza MW, et al. Conjugated linoleic acid and atherosclerosis in rabbits. Atherosclerosis

۱۹۹۴;۱۰۸:۱۹–۲۵.

Lewis CE, Jacobs DR Jr, McCreath H, et al. Weight gain continues in the ۱۹۹۰s: ۱۰-year trends in weight and

overweight from the CARDIA study. Coronary Artery Risk Development in Young Adults. Am J Epidemiol

۲۰۰۰;۱۵۱:۱۱۷۲–۸۱.

Lowery LM, Appicelli PA, Lemon PWR. Conjugated linoleic acid enhances muscle size and strength gains in

novice bodybuilders. Med Sci Sports Exerc ۱۹۹۸;۳۰:S۱۸۲ [abstract]

Mannisto Aro, A., S, I. Salminen, M. L. Ovaskainen, V. Kataja, and M. Uusitupa. "Inverse Association

between Dietary and Serum Conjugated Linoleic Acid and Risk of Breast Cancer in Postmenopausal

Women." Nutr Cancer ۳۸, no. ۲ (۲۰۰۰): ۱۵۱-۷.)

Mokdad AH, Serdula MK, Dietz WH, et al. The continuing epidemic of obesity in the United States.

JAMA ۲۰۰۰;۲۸۴:۱۶۵۰–۱ [letter].

National Task Force on the Prevention and Treatment of Obesity. Dieting and the Development of Eating

Disorders in Overweight and Obese Adults. Arch Intern Med ۲۰۰۰;۱۶۰:۲۵۸۱–۹.

Nicolosi RJ, Rogers EJ, Kritchevsky D, et al. Dietary conjugated linoleic acid reduces plasma lipoproteins and early

aortic atherosclerosis in hypercholesterolemic hamsters. Artery ۱۹۹۷;۲۲:۲۶۶–۷۷.

Park Y, Albright KJ, Liu W, et al. Effect of conjugated linoleic acid on body composition in mice. Lipids

۱۹۹۷;۳۲:۸۵۳–۸.

Parodi PW. Cows’ milk fat components as potential anticarcinogenic agents. J Nutr ۱۹۹۷;۱۲۷:۱۰۵۵–۶۰ [review].

Pi-Sunyer FX. Obesity. In Shils ME, Olson JA, Shike M, Ross AC, eds. Modern Nutrition in Health and Disease,

۹th ed. Baltimore: Williams and Wilkins, ۱۹۹۹, ۱۴۱۰.

Satter Z, Wu, L.D , and M.W. Pariza, "Paddocks containing red clover compared with all grass paddocks

support high CLA levels in milk." US Dairy Forage Research Center

Sugano M, Tsujita A, Yamasaki M, et al. Conjugated linoleic acid modulates tissue levels of chemical mediators

and immunoglobulins in rats. Lipids ۱۹۹۸;۳۳:۵۲۱–۷.

Sullivan AC, Triscari J. Metabolic regulation as a control for lipid disorders. Am J Clin Nutr ۱۹۷۷;۳۰:۷۶۷–۷۶.

Thom E. A pilot study with the aim of studying the efficacy and tolerability of Tonalin CLA on the body composition

in humans. Lillestrom, Norway: Medstat Research Ltd., July ۱۹۹۷ [unpublished].

Tremblay A. Obesity and health: what can we learn from intervention studies? [abstract]. Paper presented to the

Australian Society for the Study of Obesity, ۸th Annual Meeting, Sydney, ۱۹۹۹. ASSO Proceedings,

Melbourne: ASSO, ۱۹۹۹, ۳۸.

Turnbull WH, Thomas HG. The effect of Plantago ovata seed-containing preparation on appetite variables, nutrient

and energy intake. Int J Obes Metab Disord ۱۹۹۵;۱۹:۳۳۸–۴۲.

Thompson H, Zhu Z, Banni S, et al. Morphological and biochemical status of the mammary gland as

influenced by conjugated linoleic acid: implication for a reduction in mammary cancer risk.

Cancer Res ۱۹۹۷;۵۷:۵۰۶۷–۷۲.

West DB, Delany JP, Camet PM, et al. Effects of conjugated linoleic acid on body fat and energy metabolism in the

mouse. Am J Physiol ۱۹۹۸;۲۷۵:R۶۶۷–۷۲.

Willett WC. Dietary fat and obesity: an unconvincing relation. Am J Clin Nutr ۱۹۹۸;۶۸:۱۱۴۹–۵۰.

Untitled: ۱- netrition.com ۲- www.healthnotes.com ۳- Barfworld.com ۴ - preparedfoods.com