دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
تاثیر اسطوره ها بر نقش پذیری جنسیتی زن و مرد ایرانی
"انسان شناسی جنسیت" موضوعی است كه به تازگی در ایران طرح شده است و جلساتی پراكنده در دانشكده ها و محافل فمنیستی به آن اختصاص داده شده است. "انسان شناسی جنسیت" زیر شاخه ای از علم انسان شناسی محسوب می شود. این علم به تفاوت ها و تشابهات دو "جنسیت" می پردازد. "جنسیت" از دیدگاه فمنیستی و انسان شناسی مقوله ای متفاوت از "جنس" است. "جنس" از این منظر، تمام آن نشانه های بیولوژیكی است كه میان دو جنس زن و مرد متفاوت است اما "جنسیت" تفاوت های میان دو جنس زن و مرد است كه در بستر اجتماع شكل می گیرد. در ایران كسانی كه مطالعات پی گیر در حوزه مشترك انسان شناسی و فمنیسم داشته اند، انگشت شمارند. یكی از این افراد دكتر امیلیا نرسیسیانس دكترای جامعه شناسی تعلیم و تربیت از دانشگاه سنچری امریكا است.او اكنون عضو هیات علمی دانشكده علوم اجتماعی دانشگاه تهران است و كتابی تحت عنوان " انسان شناسی جنسیت" در دست تالیف دارد. در این گفت و گو با او درباره انسان شناسی جنسیت و نتیجه آمار اخیر "دفتر طرح های ملی" درباره هنجارهای ازدواج، نظام تصمیم گیری در خانواده و نگرش های جنسیتی،گفت و گو كرده ایم. در زیر این گفت و گو را می خوانید.
ـ بهتر است گفت و گو را از این جا شروع كنیم كه اصولا "انسان شناسی جنسیت " چه مبحثی را پی گیری می كند و سابقه این دانش به كجا می رسد؟
برای روشن شدن بحث "انسان شناسی جنسیت" باید اول تفاوت بحث "جنس" و "جنسیت" را مشخص كرد. قائل شدن به تفاوت و تمایز میان "جنس" و "جنسیت" عمر طولانی ای ندارد. "جنس" معادل واژه sex است. به این ترتیب جنس به معنی نشانه های اولیه و ثانویه و عوامل بیولوژیك دو جنس زن و مرد است كه باعث تمایز این دو می شود. در واژه نامه های قدیم واژه gender دیده نمی شود. پس این واژه جدید است. این واژه معادل جنسیت است. وقتی ما جنسیت را معادل gender بدانیم، وارد حیطه جدیدی از مفاهیم واژه ها می شویم. وقتی از جنسیت حرف می زنیم، در حقیقت داریم از تفاوت هایی حرف می زنیم كه دو جنس در بستر اجتماع، آن را كسب می كنند. جنسیت بر می گردد به افكار قالبی جامعه درباره هر جنس كه درجامعه غالب است. افكار قالبی جامعه آن تعداد باورهایی است كه مردم به عنوان هنجار و ارزش آن را باور دارند. نمونه های آن در جوامعی مثل ایران فراوان است. یك نمونه این افكار قالبی این فكر است كه مرد نباید گریه كند یا این فكر كه زن احساساتی است و نمی تواند قضاوت درستی بكند. اینها نمونه افكار قالبی در جامعه ما است. باید بگویم كه داستان افكار قالبی به این جا ختم نمی شود. این باورها یا افكار قالبی در ادبیات ما، ضرب المثل ها، زبان و تربیت ما خودشان را نشان می دهد.
این افكار قالبی چیزی است كه در ایران به وسیله ضرب المثل ها، باورها، ادبیات، رادیو و تلوزیون و ...به هر دو جنس، منتقل و تحمیل می شود.
ـ "انسان شناسی جنسیت" در این میان چه نقشی دارد؟
انسان شناسی جنسیت بررسی می كند كه چه چیزهایی باعث تفاوت "جنسیت" زن و مرد در جامعه می شود و نقش این افكار قالبی بر شكل گیری جنسیت زن و مرد چیست؟ در كجای فرهنگ این باورهای قالبی به ما دیكته می شود. در كتاب " انسان شناسی جنسیت" كه من مشغول تدوین آن هستم و تا اردیبهشت ماه منتشر می شود، به این تفاوت ها اشاره كرده ام. در این كتاب بررسی كرده ام كه آیا اصولا در طبیعت هم این تقسیم بندی ها وجود دارد یا نه؟ یعنی تقسیم بندی رفتاری میان زن و مرد هم در طبیعت ثابت است یا خیر؟ در مطالعات صورت گرفته مشخص شد كه مثلا در خانواده شامپانزه ها این مادر ها هستند كه وظیفه نگهداری از بچه و پرستاری از او و تهیه خورد و خوراك را به عهده دارند. اما در خانواده بابون ها این طور نیست. دربابون ها این حیوانات نر هستند كه خوراك و پرستاری از بچه ها را به عهده دارند. یعنی در حیوانات هم تقسیم بندی وظایف میان حیوان ماده و نر، امری یكسان و ثابت نیست.بنا بر این مطالعات مشخص شد صفت هایی كه انسانها صرفا به مادر می دهند، در حیوانات امری ثابت و یكسان نیست و جنس نر هم می تواند این وظایف را به عهده داشته باشد.
ـ اگر چه در طول تاریخ نشانه هایی از دوران مادر تباری یا ارزشمندی ویژه زنان در اجتماع به دست آمده است اما ظاهرا هنوز در یافته های باستان شناسی هیچ اثر و شیئ كه دال بر حكومت مادر سالار باشد، یافت نشده است. به نظر شما، این تقسیم بندی جنسیت در جوامع انسانی گذشته چگونه بوده است؟ سوال بسیار خوبی است، مطالعات رفتاری درباره حیوانات مقدمه ای است بر مطالعات ما درباره جوامع انسانی. بخش دوم كتاب من هم به همین مقوله می پردازد. در تحقیقات میدانی كه در قبایل و جوامع مختلف صورت گرفته، مشخص شد كه نقش هایی كه مثلا ما امروزه در جوامع مان به زن یا مرد می دهیم، در جوامع دیگر كاملا متفاوت است.یعنی نقش های زن و مرد جا به جا شده است. مارگارت مید، مادر علم مردم شناسی، تحقیقی میدانی دارد در گینه نو. او متوجه می شود كه در سه قبیله ای كه اتفاقا در كنار یكدیگر زندگی می كنند، رفتارها و قرار دادهای اجتماعی كاملا متفاوتی حكم فرما است. در یك قبیله، قدرت و مدیریت به عهده زنان است و مردها نقش هایی را به عهده دارند كه در جوامعی مثل ما به عهده زنان است. مثلا خرید خانه،تمیز كردن و تزئین آن و همین طور آرایش كردن از وظایف یا رفتارهای مردان است. در قبیله دیگری در همان نزدیكی معلوم شد كه مردها و زنان رفتاری بسیار ملایم و مسالمت آمیز با یكدیگر دارند. پس من می توانم بگویم كه رفتارهای قالبی كه ما برای جنس های زن و مرد در جامعه خودمان قائل هستیم و آن را ثابت و تغییر نا پذیر می دانیم، در حقیقت یك اسطوره است. یعنی چیزی نیست كه بتوانیم درباره ثبات و تغییر ناپذیری آن با قطعیت حرف بزنیم. در این وضع وارد بحث نورم ها و هنجارهای فرهنگی می شویم. این نورم ها و هنجارهای فرهنگی است كه در محیط زندگی ما، جامعه را به دو محیط متفاوت تقسیم می كند. یعنی محیط زنانه و مردانه. كه البته این دو محیط ، در كنار دو محیط دیگر عمومی و خصوصی شكل می گیرد.
محیط عمومی محیطی است كه همه اتفاق های اجتماعی در آن شكل می گیرد و شامل محیط ها ی كار و مكان های عمومی است كه مردم در آنجا با یكدیگر یرخورد پیدا می كنند و تعامل در آنجا اتفاق می افتد. محیط خصوصی، محیط های كوچك خانواده است كه هیچ اتفاق اجتماعی در آن شكل نمی گیرد. تبادل افكار در سطح وسیع ممكن نیست و رفتارهایی كه در این محیط صورت می گیرد، اساسا تكراری است.
ـ چه زمانی فصل مشترك مطالعات زنان و علم انسان شناسی پیدا شد و خود تبدیل به شاخه مطالعاتی مجزا شد؟ در كتابی به نام " فرهنگ نظریه های فمنیستی" كه در سال ۸۲ منتشر شد، هیچ شاخه ای به نام "انسان شناسی جنسیت" دیده نمی شود.
بله من هم این كتاب را دیده ام و بسیار جالب و قابل مطالعه است. من فكر می كنم كه باید برگردیم به مارگارت مید. زیرا اصلا بحث انسان شناسی به شكل امروزی آن، از او شروع شد. مارگارت مید در مطالعاتش اگرچه برای نخستین بار به موضوعات انسان شناسی جنسیت پرداخته است اما هرگز این اصطلاح را مستقیما به كار نبرده است. ما این ها را از مطالعات او در می یابیم. اصلا موضوع تحقیق او در یكی از قبایل گینه نو همین است درحالی كه نامی از آن نبرده است. یعنی این اصطلاح بعد از او ساخته شد. بهتر است این شاخه از علم انسان شناسی را این گونه تعریف كنیم؛ دیدن تفاوت ها و مشتركات میان دو جنس زن و مرد در جامعه یا جهان مدرن. این آن چیزی است كه یك انسان شناس جنسیت به دنبال آن است. این مقوله بخصوص در جوامع سنتی قابل پی گیری است. پس من اگر بخواهم ادامه بحثم را دنبال كنم باید بگویم كه وقتی راجع به انسان شناسی جنسیت صحبت می كنیم ، می توانیم راجع به انسان شناسی جنسیت و زبان هم صحبت كنیم. مقالات متعددی نوشته شده است راجع به زبان و جنسیت در جوامعی مثل ما. در مطالعات مشخص شده است كه در دوره های خصوصی و دوستانه كه مردان در آن شركت ندارند، زنان راحت تر می توانند نظریاتشان را مطرح كنند. برای صحبت هایشان، استراتژی در نظر بگیرند و با علاقه و جدیت به گفت و گوی یكدیگر گوش دهند و پاسخ دهند یا در صورت هایشان علاقه به گوش دادن مشخص می شود. زنان به دنبال این نیستند كه حرفشان را به كرسی بنشانند و یا وسط حرف یكدیگر بپرند و یا حالت تعرض به خود بگیرند. زنان در این گونه نشست ها بیشتر راغب به رفتارهای دوستانه و منسجم هستند، اما در محیط های مردانه، همه این ها برعكس است. در محیط هایی هم كه زنان و مردان به صورت پنجاه ، پنجاه حضور دارند و همگی دارای یك سطح اجتماعی و تحصیلات و شغل هستند، باز این مردان هستند كه راغب به طرح سوال و به رخ كشیدن سطح دانش و تخصص خود هستند.
ـ پس مردها به این شكل خود را در معرض قضاوت دیگران قرار می دهند و در نتیجه خود را در معرض اطلاعات متضاد می بینند. این اتفاق همان چیزی است كه نهایتا منجر به تعامل و رشد شخصیتی می شود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست