چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

منفعتی در تخریب بناهای تاریخی نمی بینیم


منفعتی در تخریب بناهای تاریخی نمی بینیم

ما باید بدانیم یكی دیگر از دلایل اصلی اجرایی نشدن این برنامه ها نبود مدیریت واحد شهری است, اگر همه ارگان ها تحت یك سیاستگذاری باشد همه این مسائل خود به خود از بین می رود انرژی و سرمایه و نیروی انسانی بحث هایی است كه باید با مدیریتی منسجم و یك نظام واحد روی آنها برنامه ریزی كرد

این روزها گاهی بعضی تفاهمات شك و شبهه‌ایجاد می‌كند. به‌ویژه كه رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران یك زمان شهردار منطقه ۱۲ بوده است.

(می‌خندد) نه! قطعاً آن مساله‌ای كه در ذهن شماست وجود ندارد. زیرا گاهی در برخی از ‌این جلسه‌ها خود آقای رضوی نبوده است و در عوض كارشناس میراث حضور داشته‌اند. من فقط به شما قول می‌دهم كه‌این مساله دارد مسیر درست خود را طی می‌كند.

طی یك سال گذشته بارها از نتایج مشترك گفته شده و هرگز اجرایی نشده است و اكنون باور اینكه سرانجام‌این بحث‌ها به نتیجه مثبت می‌رسد، آسان نیست.

(می‌خندد). شما خیلی بدبین هستید. من فكر می‌كنم با یك برنامه‌ریزی اصولی و بلندمدت می‌توان خیلی از‌ این دعواها را به اتمام رساند. مشكل اساسی ما‌ این است كه شب امتحان را رها كردیم و چسبیده‌ایم به روز امتحان! پس از همین‌جا دعواها آغاز می‌شود. وقتی شهرداری و سازمان میراث تهران نقطه نظرهای مشترك داشته باشند دیگر مساله‌ای باقی نمی‌ماند. اگر برای یكبار هم شده مثل یك مسلمان عمل كنیم همه چیز حل می‌شود.

اگر یك بار به ‌این آیه قرآن كه می‌گوید «همه نظرها را بشنوید و به بهترین آنها عمل كنید.» گوش دهیم همه مشكلات عودلاجان حل می‌شود. البته باز هم تاكید می‌كنم اگر مانند یك مسلمان واقعی رفتار كنیم.

البته خبرنگارها هم نباید با جوسازی همه چیز را خراب كنند! به نظر من‌، باید در‌این موارد رسانه‌ها از اخبار تنش‌زا جلوگیری كنند، اما یك مساله مهم دیگر هم فراموش نشود ‌اینها معضلات چندین ساله است و جمع آرای همه مسوولان مربوطه به آسانی ممكن نیست و بیشتر از همه معضلات‌ اجتماعی و فرهنگی است كه موانع را به وجود می‌آورد.

ما باید بدانیم یكی دیگر از دلایل اصلی اجرایی نشدن‌این برنامه‌ها نبود مدیریت واحد شهری است، اگر همه ارگان‌ها تحت یك سیاستگذاری باشد همه‌ این مسائل خود به خود از بین می‌رود.انرژی و سرمایه و نیروی انسانی بحث‌هایی است كه باید با مدیریتی منسجم و یك نظام واحد روی آنها برنامه‌ریزی كرد.

منطقه ۱۲ به خاطر اینكه هسته اصلی تهران است دارای حساسیت‌های ویژه‌ای است. میراث می‌خواهد حافظه تاریخی تهران صیانت شود اما شهرداری به فكر منافع خود است و اتفاقاتی كه به ویژه سال گذشته شاهد آن بودیم می‌افتد. شهرداری مجوزهایی داد كه بسیاری از بناهای تهران تخریب شدند.

من این‌طور فكر نمی‌كنم. شهرداری مگر دیوانه ‌است كه برای خود مساله درست كند؟ من هم ۶ ماه است كه به مجموعه شهرداری منطقه ۱۲ ملحق شده‌ام و منافعی در تخریب بناهای تاریخی نمی‌بینم.

ـ منظورتان از دیوانه‌شدن شهرداری چیست؟ به‌هرحال منافع عده‌ای در این میان با دادن مجوزهای غیر‌اصولی حفظ می‌شود. غیر از این است؟

كدام مجوزها؟ این گفته‌های شما مثل حرف مردم عادی است یعنی چه در سال گذشته تخریب‌های زیادی در منطقه ۱۲ با مجوزهای شهرداری دیده شده است؟ گفتم كه منافع شهرداری در این نیست كه این مجوزها داده شود.

می‌خواهید برایتان مثال بزنم. مسجد همت، مسجد جامع بازار و حریم خانه مشیر‌الدوله از جمله موارد تخریب و شكسته‌شدن حریم خانه‌های تاریخی است.

البته در دوره من این اتفاق برای مسجد همت نیفتاده است ولی می‌دانم كه شهرداری تنها مجوز تعمیر سرویس بهداشتی آنجا را داده بود نه چیز دیگر. به نظر شما چه منفعتی می‌تواند با تخریب مسجدی به دست آید كه حتی موقعیت تجاری هم ندارد؟ در مورد مسجد بازار هم كه اصلا شهرداری نقشی نداشت!

این حرف شما را قبول ندارم. در مورد مسجد بازار البته شهرداری در ابتدا بسیار خوب عمل كرد و ابتدا از تخریب دیوارهای مسجد جلوگیری می‌كرد اما خب بعدا نمی‌دانم چه اتفاقی افتاد كه یك شبه دیدیم در پیكر تاریخی مسجد جامع تاریخی ۳ باب مغازه ساخته شد!

من در جریان نیستم. اگر هم در ابتدا شهرداری مانع اقدامات این افراد شد به‌خاطر شكایت بازاریان مبنی بر بند آمدن راه بازار بود! نه چیز دیگر. این مسوولیت بر عهده میراث است كه در این موارد برخورد كند و منافع شخصی هم كه دیگر ربطی به شهرداری ندارد.

ـ یعنی نباید نظارت روی عملكرد افراد در شهرداری باشد؟

(می‌خندد ) قطعا این اتفاق می‌افتد.

ـ باز هم امیدواریم! خب بعد از عودلاجان، برای میدان امین‌السلطان و ساماندهی كوچه مرغی چه برنامه‌ای دارید؟

قضیه میدان امین‌السلطان خیلی فرق می‌كند، در واقع اطراف میدان امین‌السلطان قبلا مغازه نبوده است. افرادی به مرور زمان خیابان را به‌نوعی تصرف كرده‌اند كه باید تكلیف این افراد به مرور زمان روشن شود. البته كارهایی در حال انجام است اما این ساماندهی مدت‌های طولانی وقت می‌برد.

ـ كوچه مرغی چطور؟

كوچه مرغی مساله بسیار مهمی است كه سال‌هاست مردم این منطقه را درگیر كرده زیرا علاوه بر به وجود آوردن منظر نامناسب شهری همواره خطر شیوع آنفلوآنزای مرغی در این محل وجود دارد اما درباره ساماندهی این منطقه شهرداری تنها نمی‌تواند اقدام كند. زیرا ارگان‌ها و نهادهای دیگری همچون وزارت بهداشت و نیروی انتظامی هم در این باره باید اقدامات اساسی انجام دهند. به نظر من مهم‌ترین كار برای نجات این منطقه، تعیین چند منطقه خارج از مركز شهر و انتقال پرنده فروش‌ها به این مكان‌هاست.

ـ گویا سال پیش قرار بود پرنده فروش‌ها به انبار گندم منتقل شوند؟

من كاملا با انتقال آنها به انبار گندم مخالفم زیرا این انتقال مساله‌ای را حل نمی‌كند و در ضمن باز تاكید می‌كنم برای از بین بردن مشكلات كوچه مرغی شهرداری به تنهایی نمی‌تواند اقدام موثری انجام دهد.

به‌نظر می‌رسد با روندی كه پیش گرفتید قرار است به‌زودی اتفاقات مثبتی در منطقه ۱۲ به وجود آید اما هنوز این ترس وجود دارد كه در صورت تغییر مدیریت تمام این برنامه‌ها مسكوت بماند.

این مطلب در كشور ما كاملا صحیح است اما تاكنون سعی شده برنامه‌ها كارشناسی و اصولی تصویب شود به ویژه در عودلاجان. بنابراین با تغییر مدیریت هم خللی در روند اجرایی این برنامه‌ها به وجود نمی‌آید.

امیدواریم اتفاقات تلخ گذشته تكرار نشود و تمام وعده‌های شما همانطور كه گفتید به اجرا در آید و ما شاهدان عینی آن باشیم.

مطمئن باشید.