یکشنبه, ۲۷ خرداد, ۱۴۰۳ / 16 June, 2024
مجله ویستا

هنر عذر‌خواهی کردن را یاد بگیریم


هنر عذر‌خواهی کردن را یاد بگیریم

همه ما در حالی امید به بخشش خداوند داریم که وقتی پای طلب بخشش از بنده خدا در میان می‌آید، غرور و تعصب بیجا مانع می‌شود و با این کار حس احترام و اعتماد دیگران را نیز از دست می‌دهیم.
‌١) …

همه ما در حالی امید به بخشش خداوند داریم که وقتی پای طلب بخشش از بنده خدا در میان می‌آید، غرور و تعصب بیجا مانع می‌شود و با این کار حس احترام و اعتماد دیگران را نیز از دست می‌دهیم.

‌١) یکی از دوستان که چند سالی است در ژاپن تحصیل می‌کند، از آداب و فرهنگ رفتاری ژاپنی‌ها چیزهای جالبی می‌گفت. مثلاً اینکه ژاپنی‌ها مردمی سخت کوش، منظم، مقتصد و معتقد به کار گروهی هستند و در مقابل مشکلات بسیار آرام و صبورانه عمل می‌کنند و دقیقا در پرتو چنین ویژگی‌های رفتاری است که کشوری که جنگ ویرانگر دوم جهانی را پشت سر گذاشته و زلزله‌های ویرانگری را همواره تجربه می‌کند توانسته است با قامتی افراشته در بین اقتصادهای برتر دنیا حرفی برای گفتن داشته باشد. اما یکی دیگر از ویژگی‌های مهم ژاپنی‌ها که کمتر به آن توجه می‌شود وجود فرهنگ معذرت‌خواهی در آنها است. بر خلاف ما ایرانی‌ها که خیلی اهل عذرخواهی از همدیگر بابت اسباب رنجشها، مزاحمتها و کوتاهی‌هایی که در وظایفمان داریم نیستیم، ژاپنی‌ها به محض بروز کوچکترین قصور یا کوتاهی، فارغ از اینکه در چه مقام یا مرتبه‌ای باشند به راحتی از طرف مقابل به دلیل آنچه که رخ داده عذرخواهی می‌کنند و آن را شروع مناسبی برای جبران مافات آنچه که اتفاق افتاده می‌دانند.

اقدام مدیرعامل شرکت خودروسازی تویوتا که بدون هیچ واهمه‌ای از به خطر افتادن جایگاه یا شخصیتش در مقابل دوربینهای خبرنگاران از خریداران محصولات این شرکت در سراسر جهان بابت یک نقص فنی ساده در خودروهای تولیدی شرکتش عذرخواهی کرد، نشان می‌دهد که این ویژگی رفتاری تا چه اندازه در ژاپنی‌ها نهادینه شده و چقدر آنها معتقد و متعهد به ایفای به موقع و صحیح آن هستند.

‌٢) سالهای زیادی است که در سازمانهایمان شاهد آزمون و خطاهای بی شمار در شغلها، طرحها و برنامه‌ها هستیم. طرحهایی که با اشتیاق زیاد شروع می‌شوند ولی وقتی به دلایل مختلف توفیقی حاصل نمی‌شود به کناری گذاشته می‌شوند. بدون اینکه معذرت خواهی از کسی شنیده باشیم. آن وقت است که این حسرت به سراغمان می‌آید که چرا این همه بودجه تلف شد؟ چرا این همه وقت و زمان هدر رفت؟ چرا این همه آدم سرکار آمدند؟ چرا این همه آدم از کار کنار گذاشته شدند؟ آیا عده‌ای که مورد آزمایش چنین طرح‌ها و برنامه‌هایی قرار گرفته‌اند، هرگز کلام تشکر را شنیده‌اند؟ شاید!، اما آیا از آنان عذرخواهی شده که وقتتان تلف شد، انرژی‌تان هدر رفت، متحمل هزینه‌های مالی شدید؟ خیر!، فقط به این دلیل که یاد نگرفته‌ایم معذرت خواهی کنیم.

این در حالی است که آموزه‌های دینی و فرهنگی ما سرشار از طلب بخشش است. هنوز در بین عموم جامعه این مثل که «ببخش تا خدا تو را ببخشد» در جریان است. همه ما در حالی امید به بخشش خداوند داریم که وقتی پای طلب بخشش از بنده خدا در میان می‌آید، غرور و تعصب بیجا مانع می‌شود و با این کار حس احترام و اعتماد دیگران را نیز از دست می‌دهیم. چه خوب است گاهی آموزه‌هایمان را مرور کنیم و باور کنیم که معذرت خواهی کار بزرگان است و بیاموزیم همانگونه که بخشیده شدن را دوست داریم، طلب بخشش را نیز قدر بدانیم.

saeedhadavand.blogfa.com