یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

نقش لژیونر ها در اوج گیری تیم ملی


نقش لژیونر ها در اوج گیری تیم ملی

بسکتبال ایران چگونه سد ۶۰ ساله را شکست و المپیکی شد

پیوستن حامد حدادی به باشگاه «ممفیس گریزلیز» نگاه ها را به بسکتبال ایران تغییر داده است.

آسمانخراش ۲۱۸ سانتیمتری ایران که در پکن خوش درخشید و معدل ۱۶‎/۶ امتیاز، ۱۱‎/۲ ریباند و ۲‎/۶ «بلاک شات» را در مقابل تیم هایی مثل آرژانتین، روسیه، استرالیا، لیتوانی و کرواسی بر جای گذاشت با ورودش به عالم NBA شرایط تازه ای را پیش روی بسکتبال ایران قرار داده است. در کنار او باید پیوستن صمد نیکخواه بهرامی، کاپیتان تیم ملی به تیم «شوله» فرانسه را هم به فال نیک گرفت. این دو ستاره بسکتبال ایران با عبور از دروازه های بین المللی راه را برای آیندگان باز خواهند کرد و بی تردید می توان خبرهای خوشی را از این رشته دانشگاهی در آینده ای نزدیک شنید.

اگر پیش از این تنها چینی ها بودند که از داشتن سه لژیونر در NBA که سرآمد آنها یائومینگ است به خود می بالیدند، حالا ایران در حال سبقت از غول دست نیافتنی سال های نه چندان دور بسکتبال قاره کهن است. شاید اگر مهدی کامروانی گارد رأس خوب تیم ملی در فاصله یک ماه تا آغاز المپیک از ناحیه مچ پا آسیب نمی دید و از آمادگی مطلوب دور نمی شد یا حامد آفاق هم بازی معمول خود را ارائه می داد، این دو بازیکن نیز شانس لژیونر شدن را پیدا می کردند تا در نخستین حضور ایران در المپیک، پس از ۶۰ سال غیبت، اکثر نفرات اصلی این تیم به عضویت باشگاه های خارجی دربیایند. اما این دو چهره شاخص تیم ملی در کناب ساهاکیان و دیگر بازیکنان آینده دار فصل آینده را نیز در لیگ داخلی سپری خواهند کرد، لیگی که هر سال سطح بالاتری پیدا می کند و اکنون از دل آن یک بازیکن به NBA پیوسته است.

● یک نکته

این انتقال های خوشایند بی ربط با درخشش تیم ملی در المپیک و پیش از آن تورنمنت های دایموندبال چین و تابستانی امریکا، کرواسی، ایتالیا و.‎/‎/ نیست. این موضوعی است که خود بازیکن ها هم به آن اعتقاد دارند. صمد نیکخواه بهرامی قبل از اینکه به فرانسه سفر کند، گفت که هرچه دارد از تیم ملی است و می خواهد با کسب تجربیاتی تازه به افتخارآفرینی با پیراهن مقدس تیم ایران ادامه دهد. حامد حدادی هم چنین عقیده ای دارد. اینکه تیم ملی در این چند ساله چگونه به این مرحله از پیشرفت دست یافته است خود نکته قابل تأملی است. محمود مشحون رئیس فدراسیون بسکتبال برنامه ریزی درازمدت و علمی، همکاری باشگاه ها و سرمایه گذاری خوب آنها در به کارگیری مربیان بزرگ و تلاش جمعی جامعه بسکتبال را از عوامل این مهم می داند. وی البته به این نکته نیز تأکید دارد که تنها از دل یک لیگ پویا و قدرتمندی چنین تیم ملی بیرون می آید.

کارشناسان بسکتبال در ارزیابی های خود از پیشرفت تیم ملی به لیگ برتر و اهمیت آن توجه ویژه ای نشان داده اند و به نظر می رسد این موضوع را باید بیش از گذشته مورد توجه قرار داده، چرا که قهرمان همین لیگ، افتخار قهرمانی در باشگاه های آسیا را نیز به ارمغان آورده است.

در طول یک سال گذشته هر ماه پیرامون لیگ های رشته های مختلف ورزش سخن به میان آمد از لیگ بسکتبال به عنوان یک نمونه خوب یاد شد که نشان از کیفیت بالای آن دارد. علاوه بر حضور بازیکن های خوب داخلی و سرمایه گذاری نسبتاً قابل قبولی که باشگاه ها انجام می دهند حضور چشمگیر بازیکن های خارجی رنگ وجلای خاصی به این رده از بازیها بخشیده است. تردیدی نیست که از لحاظ حضور بازیکن های خارجی لیگ برتر بسکتبال در صدر قرار دارد. بازیکن های اروپایی و بخصوص امریکایی ها با کیفیتی که در بازیهایشان ارائه داده اند هم سطح این لیگ را به طرز شگفت آوری بالا برده اند و هم باعث جذب تماشاچیان زیادی شده اند. این بازیکنان امریکایی البته در رشد ملی پوشان و در نهایت تیم ملی نیز نقش انکارناپذیری داشته اند.

● نقش خارجی ها

بعد از بازیهای المپیک این فرضیه بار دیگر مطرح شد که حضور بازیکن های امریکایی و در کنار آنها اروپایی و بعضاً آفریقایی تا چه اندازه در کمک و ارتقای سطح بسکتبال ایران تأثیر داشته است.

مصطفی هاشمی سرمربی تیم مهرام در این باره می گوید: «بدون تردید می گویم که حضور بازیکن های خارجی و امریکایی در پیشرفت های اخیر صددرصد مؤثر بوده است. در واقع وجود چنین افرادی به بازیکن های داخلی نیرو می دهند. ما در تمرین ها شاهد رشد بازیکن خودی هستیم. آنها حتی با دیدن مهارت های فنی بازیکن های تکنیکی خارجی نکات تازه ای می آموزند». وی احتمال افت و نیمکت نشینی ملی پوشان را به دلیل حضور بازیکنان امریکایی، فکری خام می داند و می افزاید: «آنها حتی اگر نیمکت نشین هم باشند افت نمی کنند. مگر کامرانی بارها ذخیره آندره پیتمس و.‎/‎/ نبود آیا افت کرد حدادی هم همینطور.

مهران شاهین طبع، دیگر کارشناس برجسته بسکتبال کشورمان نیز معقتد است بازیکن های امریکایی نقش انکارناپذیری را ایفا کرده اند. وی می افزاید: «البته با پیشرفت بسکتبال ایران دیگر نمی توان سراغ بازیکن های قبلی رفت و حالا حتی شاهد هستیم که چهره های سرشناس تری برای آمدن به لیگ ایران استقبال می کنند. من معتقدم برای تداوم این روند لیگ ایران نیاز به بازیکن های بزرگتری دارد که خوشبختانه باشگاه ها با سرمایه گذاری خوبی که انجام داده اند به این مهم نزدیک شده اند.»

رضا مشحون مدیر تیم های ملی بسکتبال نیز در این باره دیدگاه مثبتی دارد. وی با اشاره به این نکته که بسکتبال ایران از امریکا و اروپا عقب است، خاطرنشان می کند: «وقتی بازیکن های خوب امریکایی می آیند دارای تجربیاتی هستند که برای بازیکنان ایرانی مثل کلاس آموزش است. آنها صددرصد تأثیر مثبت گذاشته اند. همین حامد حدادی وقتی روی دست گارس ژوزف کار می کند در بازی های بین المللی دیگر مشکل آنچنانی نخواهد داشت. حامد به نظر من در کنار همین بازیکن ها کامل شده و از آن ناپختگی قبلی خارج شده است. مهدی کامرانی هم در کنار «آندره پتیس» خوب رشد کرده و یا صمد و برادر خدا بیامرزش وقتی مقابل دفاع محکم «ویتاری» قرار می گرفتند به این شرایط رسیده اند.» مشحون همچنین می گوید: «خوشبختانه فدراسیون مراقب همه چیز است اگر آنها از لحاظ فرهنگی دردسرآفرین باشند خیلی سریع کنار گذاشته می شوند. به هر حال باید بگویم این امریکایی ها سطح تمرینات و بازی ها را بسیار بالا برده اند و به طور غیرمستقیم به بچه های ما آموزش می دهند. دفاع فیزیکی آنها هم باعث می شود بازیکنان ایرانی نحوه بازی با حرفه ایی ها را یاد بگیرند.»

● قابلیت بالا

در این باره مهدی کامرانی، گارد رأس تیم ملی نظر جالبی دارد. او می گوید: «آنها از لحاظ تکنیکی و فیزیکی خیلی قوی هستند و قابلیت های بالایی دارند. وقتی در طول سال با ما تمرین می کنند به اصطلاح بسکتبالی ها بدن بازیکنان ما به بدن آنها می خورد می بینند که حرفه ای ها چگونه هستند. در کل امریکایی ها به خاطر توانایی هایی که دارند از همه لحاظ نسبت به بسکتبال آسیا سرتر هستند و حضورشان به رشد لیگ و بسکتبال ایران خیلی کمک می کند. بازیکن تیم مهرام ادامه می دهد: «اکثر تیم ها دنبال یاران خارجی برای پست یک و پنج هستند و بخصوص در پست سنتر، خارجی های خوبی جذب شده اند که تأثیرشان در صعود تیم ملی به المپیک زیاد بوده است. این بازیکن در بین همه امریکایی ها از «تونی مدیسون» بیش از سایرین تمجید می کند و می گوید: «تونی سال ها در NBA بازی کرده و به لحاظ فنی فوق العاده است. او هوش زیادی دارد و در شوتزنی بی نظیر است. «آرتور لانگ» هم در NBA بود و توانایی زیادی داشت ولی به لحاظ اخلاقی چندان خوب نبود.

از روزی که درهای ورود بازیکنان خارجی و به ویژه امریکایی به لیگ ایران باز شد واکنش های زیادی در قبال حضور آنها مطرح شده است. در مقاطع کوتاهی نیمکت نشین شدن ستاره های داخلی انتقادهایی را به دنبال داشت اما گذشت زمان ثابت کرد که این بازیکنان حرفه ای به جهت توانایی ها و تجربیات گرانبهایشان در رشد بسکتبال ایران اثرات چشمگیری بر جای گذاشته اند.

[علی رضایی ]