یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

برای رفع آثار فرورفتگی‌های عمقی جوش‌های پوست صورت چه کاری باید انجام دهم؟


برای رفع آثار فرورفتگی‌های عمقی جوش‌های پوست صورت چه کاری باید انجام دهم؟

▪ خانمی ۲۸ ساله هستم که از ۱۴ سالگی جوش‌های شدیدی می‌زدم و الان هم جای جوش‌ها به صورت فرورفتگی عمقی باقی مانده است و به پوست صورتم منظره نامطلوبی داده است. لطفا مرا راهنمایی …

خانمی ۲۸ ساله هستم که از ۱۴ سالگی جوش‌های شدیدی می‌زدم و الان هم جای جوش‌ها به صورت فرورفتگی عمقی باقی مانده است و به پوست صورتم منظره نامطلوبی داده است. لطفا مرا راهنمایی کنید که برای پرسازی این جاهای جوش و رفع آن‌ها چه کار می‌توانم بکنم؟

ـ جستجو برای یافتن یک روش درمانی مناسب جهت از بین بردن جوشگاه‌های ناشی از جوش و نقایص پوستی همواره یکی از مباحث مورد علاقه پژوهشگران و پزشکان متخصص پوست و جراحی زیبا بوده است.

استفاده از مواد پرکننده (Filler agent) به عنوان یک روش درمانی از گذشته‌های دور پیشنهاد شده و تاکنون مواد مختلفی برای پر کردن جوشگاه‌های فرو رفته باقیمانده از جوش و زخم‌ها مورد بررسی قرار گرفته است. در قرن گذشته پارافین به عنوان پرکننده برای این کار پیشنهاد شد که ناکارآمدی آن خیلی زود اثبات گردید.

از مواد پرکننده به صورت صناعی، با منشاء حیوانی و با منشاء انسانی نیز استفاده شده است. اما مشکلات متعدد از جمله بروز واکنش‌های حساسیتی باعث توقف استفاده از آن‌ها گردید.

روش‌های دیگری نیز مانند استفاده از «هیالوروتیک اسید» و «کلاژن خود فرد» و ... نیز استفاده می‌شود که اثر آن‌ها طولانی مدت نمی‌باشند.

پژوهش‌های انجام شده نشان می‌دهند که روش تزریق «فیبروبلاست» یکی از بهترین روش‌های موجود است، در این روش از سلول‌های باخویش منشاء (اتولوگ) که از خود بیمار گرفته شده است استفاده می‌شود. سلول‌های فیبروبلاست یکی از سلول‌های مهم بافت پوست بوده که عمل اصلی آن ساختن رشته‌های کلاژن است. برای انجام این عمل ابتدا لکه کوچکی (حدود ۳ میلی‌متر مربع) از پوست پشت گوش بیمار برداشته می‌شود و برای جدا کردن فیبروبلاست‌های بافت و کشت و تکثیر آن‌ها به پژوهشکده رویان فرستاده می‌شود و پس از حدود سه هفته، سلول‌ها با حجمی معادل ۲۰ میلیون عدد در میلی‌لیتر آماده تزریق می‌باشند.