سه شنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴ / 29 April, 2025
بیماری های با منشاء غذایی

برخی از بیماری ها با منشاء غذایی به خوبی شناخته شده اند، اما اخیراً ظهور این بیماری ها شایع تر شده است. در طول چندین دهه اخیر سالمونلوزیس بسیار شایع می باشد و در ۲۵ سال اخیر این بیماری در بسیاری از قاره ها انتشار یافته است. در نیمکره غربی و اروپا، سروتیپ سالمونلا انتریتیدیس (SE) به عنوان سویه غالب شناخته شد. بررسی های انجام شده در ارتباط با شیوع SE نشان داد که ظهور ناگهانی این بیماری عمدتاً مربوط به مصرف گوشت طیور و تخم مرغ می باشد. در حالی که این بیماری اکثر نواحی آسیا و آفریقا را به مدت چندین سال ویران نمود، ظهور آن در امریکای جنوبی در سال ۱۹۹۱ آن را به عنوان یک بیماری عفونی مشهور در کل دنیا شناساند. بیماری وبا بیشتر از طریق آب انتقال می یابد اما بسیاری از مواد غذایی از جمله غذاهای دریایی منجمد، خام یا فرآوری شده هم در انتقال این عفونت نقش دارند.
عفونت با اشریشیاکلی سروتیپ O۱۵۷:H۷ نخستین بار در سال ۱۹۸۲ به عنوان عامل بیماری اسهال خونی و نارسایی حاد کلیوی شناخته شد. در اغلب مواقع عفونت ایجاد شده با این باکتری (بویژه در کودکان) کشنده می باشد. شیوع عفونت با این باکتری از طریق گوشت گاو در استرالیا، کانادا، ژاپن، ایالات متحده، کشورهای مختلف اروپایی و افریقای جنوبی گزارش شده است. در سال ۱۹۹۶ شیوع بیماری حاصل از این باکتری در ژاپن بالغ بر ۶۳۰۰ کودک را مبتلا نمود و در دو مورد منجر به مرگ افراد شد.
لیستریا مونوسیتوژنز(LM) از طریق غذا انتقال می یابد. در دوران بارداری عفونت با LM موجب سقط جنین یا مرگ آن می شود و در کودکان و اشخاصی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند منجر به سپتی سمی و مننژیت می شود. شیوع لیستریوز در بسیاری از کشورها از جمله استرالیا، سوئیس، فرانسه و ایالات متحده گزارش شده است.
ترماتودها هم از طریق خوراک بویژه ماهی باعث مسمومیت غذایی و متعاقب آن بیماری کبد و سرطان کبد را منجر می شوند. حدود ۴۰ میلیون نفر از سراسر جهان به این بیماری مبتلا شده اند.
انسفالوپاتی اسفنجی فرم گاوی (BSE) یک بیماری کشنده، مسری و تحلیل برنده سیستم عصبی می باشد که عامل بیماری از طریق محصولات گوشت گاو آلوده به انسان منتقل می شود و بیماری variant Creutzfeldt-Jakob Disease (vCJD) را سبب می شود.
در ژانویه سال ۲۰۰۲ حدود ۱۱۹ انسان مبتلا به vCJD (غالباً از UK و ۵ مورد از فرانسه) گزارش شدند.
علت پیدایش بیماری های با منشاء غذایی:
· افزایش تجارت و جهانگردی بین المللی
· تغییر در سیستم های تولید خوراک
· جهانی شدن عرضه خوراک
· تغییر در جمعیت میکروبی
· تغییر در خصوصیات رفتاری و سبک زندگی انسان ها
منبع: http://www.who.int/e
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست