دوشنبه, ۳۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 May, 2024
مجله ویستا

جوانه زدن, بضاعت لحظه های دلخوشی


جوانه زدن, بضاعت لحظه های دلخوشی

گفت و گو با مرتضی بور بور اژدری, باغدار گلخانه ای نمونه

باغدار است و هزار امید. باغدار است و هزار آرزو. باغدار است و رویش. وقتی رویش نباشد، وقتی دست و دل او بلرزد، آن وقت است که دلش از بی مرگی، به پائیز قدم خواهد گذاشت.

مرتضی بور بور اژدری ۵۸ سال دارد. او ۴۸ سال است که با هزار امید پای در گلخانه گذاشته و دل به رویش بسته است. همین دل بستن ها بوده که او را با دست های خالی چنان پیش برده است که اکنون توانسته بر جایگاه تولیدکننده محصولات سالم در بخش باغداری خود را بشناساند.

● از چه سنی سراغ کشاورزی رفتید

من از ۱۱-۱۰ سالگی در زمین پدرم کشاورزی سنتی می کردم.

● چه محصولاتی می کاشتید

گوجه، بادمجان، خربزه، گندم، جو و.‎.‎.

● الآن چه محصولی از زمین کشت می کنید

الآن خیار درختی تولید می کنم.

● از چه سالی برای خودتان کار می کنید

از سال ۸۰ برای خودم و با سرمایه خودم شروع به کار کردم.

● سرمایه اولیه تان چقدر بود

با هزار متر زمین شروع کردم زمین از پدرم به من رسیده بود. ۱۲ میلیون سرمایه گذاشتم که هشت میلیون آن هزینه های مربوط به برق بود.

● با چه مشکلاتی مواجه بودید

کمبود تسهیلات بود. با تسهیلات کم شروع کردم.

● سال اول چقدر تولید داشتید و الآن چقدر

سال اول ۲۵ کیلو در مترمربع در هزار متر و الآن ۳۶ کیلو در مترمربع در چهار هزار متر.

● اولین فروشتان به چه کسی بود و چند تومان بود

به میدان تره بار بردم و حدود شش میلیون فروش کردم.

● چه احساسی داشتید

از این که ضرر نکرده بودم، خوشحال بودم، البته سودی هم نکردم.

● چرا تولیدکننده محصولات سالم در بخش باغبانی معرفی شدید

به خاطر تجربه ای که داشتم و راهنمایی گرفتن از مهندسان کشاورزی منطقه پاکدشت. دلیل بعدی تولید زیاد محصولات بود.

● چه عواملی باعث شد که محصول زیادی داشته باشید

بسترسازی مناسب و زمان خوب برای کاشت، آب دادن و کود دادن بموقع و رسیدگی و پیشگیری از آفات از عوامل موفقیتم بوده است.

● در چند هکتار زمین کاشت خیار دارید

یک هکتار زمین برای تأسیسات و چهار هکتار برای گلخانه.

● چه کارهایی از آفت زدگی خیارها جلوگیری می کند

تورهای ریز مناسب برای گلخانه ها می زنیم تا حشره وارد گلخانه نشود. بهداشت کارگران هم الزامی است.

● چند کارگر دارید

با خودم چهار نفر هستیم.

● سخت ترین مرحله نگهداری خیار چه زمانی است

همه مراحل تقریباً سخت است، ولی فصل زمستان چون هوا سرد است باید مراقبت بیشتری کرد و دمای گلخانه را مناسب نگه داشت. شب های زمستانی به بخاری ها سر می زنیم تا دود نزند و خاموش نشده باشد.

● دمای نگهداری خیار درختی چقدر است

شب ها بالای ۱۸ درجه و روزها هم بالای ۲۷ درجه.

● کمترین تناژ محصولاتتان چقدر است

اول برداشت و آخر برداشت کمترین تناژ را دارد.

● فرق اول برداشت و آخر برداشت در چیست

اول برداشت با قیمت خوب و مناسب به فروش می رسد چون کیفیت خوبی دارد، اما آخر برداشت چون خیار کهنسال شده است و بارش را خوب نگه نمی دارد، مرغوبیت ندارد، اما همه این ها بستگی به بازار دارد.

● بیشترین ضرری که داشته اید چقدر بوده است

در سال ۸۳ گلخانه مان را سرما زد و تقریباً شش میلیون تومان ضرر دیدم.

*** چقدر زمان می برد تا خیار به بار بنشیند

در تابستان۳۳ روز و در روزهای قبل از عید ۵۵ روز.

● بهترین خاطره ای که از شغلتان دارید

من عاشق کارم هستم و لحظه لحظه شغلم را خاطرات خوب می دانم چون لحظه های آن را دوست دارم.

● چند نوع خیار داریم

انواع مختلف دارد، سلطان، نسیم، فادیا و غیره.‎.‎.

● شما کدام نوع را می کارید

سلطان.

● بهترین نوع خیار کدام است

فادیا و سلطان را کشت کرده ام، ولی فکر می کنم کیفیت سلطان بهتر است.

● در گلدان هم می شود خیار کشت کرد

بله، اما در گلدان های بزرگ به شرطی که نور کافی و کود مقوی برای آنها استفاده شود.

● چه کودهایی نیاز است

کودها مختلف هستند. منیزیم، کود آهن و غیره.‎.‎.

● آبیاری خیارها چگونه صورت می گیرد

در مراحل مختلف متفاوت است. در فصل بارانی، زمانی که گیاه رشد می کند و در مراحل مختلف کشت خیار آبیاری آن متفاوت است.

● چه خاکی برای کشت خیار مناسب است

خاک ضدعفونی شده و ۲۵ تن کود دامی گاوی پوسیده برای هزار متر به کار می رود که بستر مناسبی برای کشت خیار است.

● بیشترین سودتان چقدر بوده است

امسال ۱۴۰ تن از چهار هزار متر فروش داشتم.

● خیار در کدام زمان مرغوب تر است

خیاری که شب عید به دست می آید مرغوب تر است.

● فروش کدام فصل بیشتر است

ماه اردیبهشت و خرداد تناژ بیشتر می شود. چون روزها بلند هستند و نور زیاد است و خیار زود به بار می نشیند و بار خود را نگه می دارد.

● اگر روزی نخواهید خیار کشت کنید به سراغ چه محصولی می روید

تحقیق می کنم که در زیر گلخانه چه چیزی پرورش دهم.

● کلید موفقیتتان در چیست

پشتکار.

● از خواص خیار بگویید

علمی نمی توانم بگویم ،اما طبع خیار سرد است.

● حرف آخر

انشاءالله که خدا کمک کند تا همه به خواسته هایشان برسند و برای خودم و خانواده ام و همه مردم آرزوی سلامتی می کنم.

زهرا ضربتی