پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
معنویت و نیروهای مسلح
![معنویت و نیروهای مسلح](/web/imgs/16/152/nw0hw1.jpeg)
امیرالمومنین علی (ع) میفرماید: "ان الجهاد باب من ابواب الجنه فتحه الله لخاصه اولیائه وَهُوَ لِباسُ التَّقوی". در اندیشه اسلامی در پس هر عمل ظاهری، باطنی عمیق نهفته است که به آن ظاهر معنا و مفهوم میبخشد همان که از آن به معنویت تعبیر میشود. چنین معنابخشی از اعمال منحصر در اعمال عبادی خاصی نیست و اصولا تفاوت اسلام با برخی مکاتب دیگر در همین جاست که معنویت در آن با مادیت پیوند خورده است که پیشتر به آن پرداخته شد.
در این نگاه متعالی، جنگیدن و مبارزه کردن نیز معنایی عمیق و والا دارد. در اندیشههای مادی، جنگ معادل تجاوز، اشغال، خشونت، کشورگشایی، نکبت، تسلط و ... است. در این دید آنکه زور و امکانات بیشتری دارد به خود این حق را میدهد تا بر اموال و نفوس دیگران سیطره داشته و با فشار و تحمیل ثروت و قدرت خود را فزونی بخشد.
چنین رفتاری امروزه در دنیا از جانب مستکبران به خوبی قابل مشاهده است که به بهانههای واهی به قتل و غارت کشورهای ضعیف میپردازند. چنین رویکردی در تاریخ توسط مکاتب مادی مصادیق فراوانی دارد دو جنگ جهانی، بردهداری، پدیده شوم استعمار و ... از دل همین مکاتب بیرون آمده است. اما در
جهان بینی الهی جنگ نیز همراه با معنویت است.
در این دیدگاه اولا جنگ در حد ضرورت و به مثابه مبارزه با با یک بیماری مهلک و یا دفاع در مقابل متجاوز به منظور حفظ جان تجویز میشود و ثانیا برای غلبه بر دشمن نمیتوان دست به هر اقدامی زد، چنان که مادیون برای رسیدن به مقاصد خود از هر حربهای حتی استفاده از سلاح اتمی و یا بستن آب به روی مردم استفاده میکنند! در جای جای نبرد با دشمن، خداوند حاضر است و رزمنده مسلمان با یاد خدا و به منظور گسترش دین و یا دفاع از آن در چارچوبی مشخص سلاح به دست میگیرد.
در روایات اسلامی از حضرت رسول و امیرالمومنین توصیههایی در مورد اصول نبرد بیان شده است که بر پرهیز از اعمال غیر انسانی مانند مثله کردن، مسموم کردن و سد آب، پیمان شکنی و ... تاکید شده است و بر رعایت اصول انسانی مانند مراعات حال زنان و کودکان و سالمندان، دنبال نکردن کسی که در حال
عقب نشینی است، ترحم و گذشت و ... بسیار سفارش شده است.
جهاد در تفکر اسلامی یک واژه ارزشی و مقدس است و مجاهدین از اجر و مقام والایی برخوردار هستند. (فضل الله المجاهدین علی القاعدین اجراً عظیما). اما این جهاد و مبارزه هنگامی اثرات و ارزشهای خود را دارد که با معنویت همراه بوده و قتال فی سبیل الله باشد در غیر این صورت نه تنها به مقاماتی نمیرسد که جز حزب ناتوان شیطان قرار میگیرد: "الَّذِینَ آمَنُواْ یُقَاتِلُونَ فِی سَبِیلِ اللّهِ وَالَّذِینَ کَفَرُواْ یُقَاتِلُونَ فِی سَبِیلِ الطَّاغُوتِ فَقَاتِلُواْ أَوْلِیَاء الشَّیْطَانِ إِنَّ کَیْدَ الشَّیْطَانِ کَانَ ضَعِیفًا" اما از آن سو مجاهد فی سبیل الله با قدرت معنویت توانی چندیت برابر پیدا کرده و با استفاده از امدادهای غیبی و الهی ظفرمند و فاتح خواهد شد. "ان یکن منکمعشرون صابرون یغلبوا ماتین و ان یکن منکم مائة یغلبوا الفا منالذین کفروا بانهم قوم لایفقهون". میتوان گفت کارکرد معنویت و بصیرت هم در جبهه نظامی است و هم در جهاد اکبر، یعنی تسلط بر نفس و دشمن درونی که قویترین دشمن است.
یک نیروی مکتبی وقتی جبهه حق و باطل را شناخت، درک میکند که اگر کشته شود در راه حق است و به مراتب عالی از شهادت در راه خدا نایل میشود و اگر دشمن را هم نابود کرد فوزی عظیم نصیبش میشود. (قل هل تربصون بنا الا احدی الحسنین و نحن نتربص بکم ان یصیبکم الله) تقویت روحیه شهادت طلبی و جهاد عامل اساسی پایداری است و چنین روحیه ای حاصل نمی شود الا با تقویت معنویت. دلیل اصلی وارد شدن ضربه به لشکر اسلام در جنگ احد کاهش معنویت و غلبه مادیت در دل بخشی از سربازان اسلام بود. از سوی دیگر پیروزیهای به وجود آمده برای مسلمین همواره به خاطر اخلاص و صفا و معنویت بوده است. البته معیار پیروزی در این مکتب با پیروزیهای اهل مادیت تفاوت دارد و پیروزی در اینجا به معنای غلبه و چیرگی ظاهری بر دشمن نیست، بلکه سربلندی در برابر خدای متعال میباشد. بارزترین نقش معنویت در جنگ را میتوان در شب عاشورا و در سپاه اباعبدالله دید که بهترین اصحاب عالم مشغول ذکر و مناجات و نماز بودند. در انقلاب اسلامی و در مکتب امام نیز که برگرفته از قرآن و مکتب عاشوراست همین منش حاکم است. دفاع مقدس مردم ایران در هشت سال طاقت فرسا با نیروی معنویت پیش رفت. رزمندگانی که با دعا و نیایش انس داشتند و خود را سرباز امام زمان میدانستند و برای شهادت در راه خدا از هم سبقت میگرفتند، نمونهای روشن از نقش معنویت در میدان جنگ بودند.
امام امت که خود عارفی واصل و فقیهی کامل بود در ستایش این سربازان باوفا میفرمود: "من احساس حقارت میکنم. من وقتی با این چهرهها مواجه میشوم. و این قلبهایی که به واسطه توجه به خدای تبارک و تعالی این طور در چهرهها اثر گذاشته است، احساس حقارت میکنم. من غیر از دعا که بدرقه شما کنم چیزی ندارم که به شما بکنم. من چطور به این احساسات خداگونه و به این توجهاتی که شما به خدای تبارک و تعالی دارید، و به این عزم راسخ شما و این شجاعت بینظیر شما، چطور من میتوانم از شما ستایش کنم؟" (صحیفه امام، ج۱۳، ص ۳۹۲) اصولا حضرت امام(ره) تفاوت سپاه اسلام و کفر را همین نکته میداند و بیان میدارد: "آری فرق بسیاری است بین جوانانی که شب را با مناجات و قرائت قرآن و نماز و نیایش به سر میبرند و حمله را با ذکر خدا و اللَّه اکبر شروع میکنند، با آنان که شب را با معصیت خدا و روز را در جنگ با خدا آغاز میکنند. فرق است میان آن سنگرها که کتاب خدا و نهج البلاغه و کتابهای دعا در آن است، با آن سنگرها که بنا به گفته فاتحان، ابزار قمار و شراب و مسکرات و بدتر از آن در آنها یافت میشود. و فرق است میان آنان که با اعتقاد به اینکه صاحب الزمان- روحی فداه- فرمانده آنهاست و جنگ میکنند، و آنان که صدام عفلقیِ ابرجنایتکار فرمانده آنان است.
و فرق است میان آنان که خود را برادر ملت مسلمان عراق میدانند و هر گز به خود اجازه نمیدهند که به شهرها یا روستاهای برادر خود تجاوز کنند، با آنان که هر روز به هر شهر و دهکده، هر چند عربنشین، که بتواند، آتش گشوده و با دعوی جنگ برای عربیت، کودکان و زنان و پیرمردان بیگناه را قتل عام میکنند"(همان، ج۱۶، ص۲۰۲).
مهدی عامری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست