چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

واکسیناسیون علیه آنفلوآنزا


واکسیناسیون علیه آنفلوآنزا

آنفلوآنزا شایع ترین بیماری ویروسی فصل سرماست که دستگاه تنفسی را درگیـر می‌کند و بشدت مسری است.آنفلوآنزا با تب، سرفه، احساس سردی همراه با لرز، کوفتگی و درد در بدن، سردرد و خستگی …

آنفلوآنزا شایع ترین بیماری ویروسی فصل سرماست که دستگاه تنفسی را درگیـر می‌کند و بشدت مسری است.آنفلوآنزا با تب، سرفه، احساس سردی همراه با لرز، کوفتگی و درد در بدن، سردرد و خستگی همراه است.این نشانه‌ها به طور معمول ۳ تا ۴ روز ادامه دارد و پس از آن ممکن است بیمار برای یک هفته دیگر یا بیشتر، سرفه‌های خشک، آبریزش بینی و گلودرد داشته باشد.

افرادی که مبتلا به آنفلوآنزا می‌شوند، فوراً علائم را تجربه نمی‌کنند؛ بنابراین آنها می‌توانند بیماری را به شما منتقل کنند، بدون این‌که بدانند بیمار هستند. به همین جهت توصیه سازمان بهداشت جهانی بر آن است که تمامی گروه‌های در معرض خطر پیش از ابتلا به این بیماری نسبت به واکسیناسیون علیه آنفلوآنزا اقدام کنند.

چند توصیه مهم

ـ واکسیناسیون اقدام بسیار مهم و با ارزشی است که به وسیله آن با هزینه کم می‌توان از ابتلا به بیماری‌های عفونی جلوگیری کرد. با اجرای برنامه واکسیناسیون همگانی در جهان، شیوع بسیاری از بیماری‌های خطرناک بین شیرخواران، کودکان و بزرگسالان کاهش پیدا کرده است، به طوری که اکنون شیوع بیماری‌های خطیری چون دیفتری، کزاز، سیاه‌سرفه، سرخک و فلج اطفال با واکسیناسیون همگانی با موفقیت، کنترل و در بسیاری از کشورها عملا به حداقل میزان خود رسیده است. بنابراین توصیه پزشک درخصوص واکسیناسیون را جدی بگیرید.

ـ واکسن آنفلوآنزا باید در شرایط دمای سرد نگهداری شود و گرما و حرارت ممکن است منجر به کاهش میزان اثر‌گذاری آن شود؛ بنابراین از نگهداری آن در منزل داخل کمد و کابینت خودداری کنید.

ـ ویروس آنفلوآنزا انواع مختلفی دارد که دائما تغییر شکل می‌دهند و انواع‌ یا سوش‌های جدیدی را تولید می‌کنند. بنابراین واکسن‌های جدید، هر ساله با استفاده از مطالعات و تحقیقات مراکز علمی که کدام سوش‌های ویروس برای آن سال فعال‌ترین خواهند بود، ساخته می‌شوند. همچنین از استفاده از واکسن‌های سال‌های قبل باید خودداری شود زیرا واکسن آنفلوآنزا تاریخ‌دار است و بعد از گذشت تاریخش دیگر قابل مصرف نیست.

ـ مهم‌ترین گروه‌های در معرض خطر، کودکان ۶ ماهه تا جوانان ۱۸ ساله، افراد سالخورده و بالای ۶۰ سال، مبتلایان به بیماری‌های مزمن قلبی، ریوی، دیابتی و کلیوی، بیماران دارای نقص سیستم ایمنی، مادران باردار و کارکنان بخش‌های بهداشتی و درمانی هستند اما در مجموع همه کسانی که خواهان کاهش احتمال ابتلا به این بیماری هستندمی توانند واکسن آنفلوآنزا بزنند.

ـ‌ در خصوص تزریق این واکسن باید بگوییم که واکسن آنفلوآنزا حتماً باید در عضله بازو تزریق شود.

ـ آنفلوآنزا در سیر درمانی نیاز به تجویز آنتی‌بیوتیک ندارد. بر خلاف تصور عموم آنتی‌بیوتیک‌ها در تخفیف علائم و کوتاه کردن دوره این بیماری‌ها هیچ موثر نیستند. فقط اگر آنفلوآنزا سبب ایجاد عفونت میکروبی ثانویه شود، آنتی‌بیوتیک ضد همان میکروب‌ها از سوی پزشک تجویز می‌شود.

ـ افرادی که حساسیت شدید به تخم مرغ دارند، افرادی که قبلا واکنش و حساسیت شدیدی به واکسن آنفلوآنزا داشته‌اند، نوزادان کمتر از ۶ ماه و افرادی که بیماری شدید یا معمولی همراه با تب دارند باید از تزریق این واکسن خودداری کنند.

دکتر افشین محمد علیزاده

متخصص بیماری‌های عفونی